1515
Annons

Råvaror: Dyrare metaller men billigare olja<br />

Priserna på råvaror visade blandade rörelser på förmiddagen på onsdagen, med bas- och ädelmetallerna något högre medan oljan noterades något lägre.

Vid klockan 11.35 noterades priset på Brent-olja 0:13 dollar lägre på 111:81 dollar per fat. WTI-oljan var samtidigt ned 0:16 dollar till 92:99.

American Petroleum Institute, API, rapporterade på tisdagen att de amerikanska lagren av råolja steg med 2,4 miljoner fat under föregående vecka. Lagren av bensin steg med 7,9 miljoner fat, medan lagren av destillat steg med 5,9 miljoner fat.

"Lagren kommer sannolikt att fortsätta stiga under våren. Utbud och efterfrågan är ganska balanserad på marknaden, med ett mindre underskott, men det är ett normalt säsongsmässigt mönster. Vi ser nedåtrisker så fort vi rör oss mot våren", sade Andy Sommer, senior oljeanalytiker vid Axpo Trading till Bloomberg News.

Energidepartementets officiella lagerrapport släpps klockan 16.30 på onsdagen. Medianprognosen i Bloomberg News analytikerenkät pekar mot att råoljelagren ska ha stigit med 2,0 miljoner fat. Lagren av bensin väntas ha ökat 2,5 miljoner fat, medan lagren av destillat bedöms ha stigit med 1,9 miljoner.

I DOE:s månatliga oljerapport för januari, som publicerades på tisdagskvällen, höjdes prognoserna för den globala efterfrågan. DOE räknar nu med att efterfrågan kommer att uppgå till 90,11 miljoner fat per dag 2013, en höjning från tidigare 90,00 miljoner.

Vidare räknar EIA med att den globala efterfrågan 2012 uppgick till 89,17 miljoner fat per dag, medan prognosen i december pekade mot att efterfrågan skulle uppgå till 89,04 miljoner fat per dag.

Dessutom höjdes prisprognoserna, och departementet tror nu på att WTI-oljan i genomsnitt kommer att kosta 89:54 dollar per fat, hyfsat i linje med de nuvarande terminskurvorna.

Förenade Arabemiratens oljeminister Mohamed al-Hamli sade på onsdagen att landet ska öka oljeexporten genom ökat utbud och att han förväntar sig att oljemarknaden kommer att förbli stabil.

Bland basmetallerna noterades kopparns tremånaderstermin 22 dollar upp till 8.089 dollar per ton, medan zink var 10 dollar högre på 2.030.

Den måttliga uppgången till trots, koppar och andra basmetaller på LME har fallit tillbaka efter att ha inlett året på den högsta nivån sedan mitten av oktober. Höga lager har varit en av förklaringarna.

"De gigantiska lagren tynger kopparpriserna, och stoppar vilket rally som helst trots starka förväntningar om en ny uppgång i efterfrågan. Det finns inga starkt positiva nyheter eller data som kan driva den högre för tillfället, och vi kommer troligen behöva vänta till mars innan vi kan se huruvida konsumtionen verkligen kan förbättra sig i Kina", sade Cao Yanghui, analytiker vid Nanhua Futures till Bloomberg News.

Aluminiumpriset noterade en uppgång på 18 dollar till 2.030 dollar per ton. Aluminiumproducenten Alcoa inledde den amerikanska rapportperioden på tisdagskvällen, där bolaget rapporterade en högre försäljning än vad analytikerna hade räknat med.

"Fundamenta är ganska positiv. Jag tror absolut att vi kommer att se återhämtningen" i aluminiumpriserna, sade vd Klaus Kleinfeld vid en telefonkonferens.

Järnmalmspriset fortsatte upp på tisdagen och noteras till 158:50 dollar per ton, den högsta nivån sedan oktober 2011.

Enligt Deutsche Bank kan priset på järnmalm komma att utöka de senaste tidernas kraftiga uppgångar på kort sikt, innan råvaran faller tillbaka betydligt och rör sig in i en så kallad "bear market".

Priserna kommer sannolikt att stiga till 170 dollar per ton under den första halvan av året i spåren av en stark efterfrågan från Kina, innan de faller tillbaka till under 120 dollar då utbudet ökar.

"Temat för järnmalm 2013 kan enligt oss bli två olika: styrka under första halvan och svaghet under andra halvan", skrev Deutsche Bank som också noterade att stål- och järnmalmslagren har fallit "betydligt i Kina under de senaste två kvartalen".

På ädelmetallmarknaden noteras spotpriset på guld drygt 4 dollar högre till knappa 1.664 dollar per uns. Silvret steg samtidigt 0:085 dollar till 30:465.

"Guldet har återigen lyckats klättra över 200-dagarsgenomsnittet under morgonen, och därmed återtaget en viktig nivå i det tekniska stödet, åtminstone för tillfället. Ökat fysiskt köpande i Asien inför den väntade höjningen av skatt på guldimport i Indien och inför festivalerna kring det kinesiska nyåret kommer att ge stöd till prisuppgångar", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Råvarornas utveckling på onsdagen
Noteringar klockan 11.35

Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0:16 USD 92:99
Brent, första termin -0:13 USD 111:81
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar +22 USD 8.089
Zink +10 USD 2.030
Aluminium +18 USD 2.085
Nickel +87 USD 17.412
Bly +7 USD 2.336
Tenn +200 USD 24.350
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld +4:40 USD 1.663:65
Silver +0:085 USD 30:465
Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)

Bomull +0:0013 USD 0:7525


Innehåll från Lunds universitetAnnons

De tog sin cancerforskning från idé till verklighet

Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.
Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.Foto:André de Loisted

På Lunds universitet är cancerforskningen ett av akademins flaggskepp. I nära samarbete med vården och andra aktörer är målet att ta universitetets innovationer ut i den verkliga världen där den kan göra verklig skillnad. Ett lyckat exempel är SAGA Diagnostics AB – ett spinoff-företag som nu arbetar med bland annat AstraZeneca.  

Allt började 2009 när Lao Saal, idag universitetslektor på Lunds universitet, flyttade till Lund och startade en cancerforskargrupp. Forskargruppen fick finansiellt stöd av bland annat Cancerfonden och Vetenskapsrådet och studerade flera olika typer av behandlingssätt för cancersjukdomar. Men, ett område som fick dem att höja på ögonbrynen lite extra var vätskebiopsi.  

– Istället för att behöva göra ett större ingrepp på patienten där man tar ett vävnadsprov, som man vanligtvis gör, kan man genom vätskebiopsi ta ett prov baserat på vätska. Antingen blod, urin eller i vissa fall saliv, säger Lao Saal. 

Här kan du läsa mer om vätskebiopsi

Genom vätskebiopsi kan man mäta hur många cancerceller en patient har i kroppen och hur den förändras. Teknologin mäter nämligen en specifik biomarkör, så kallad cirkulerande tumör-DNA (ctDNA). 

– Det finns idag ett stort behov av förbättrade biomarkörer för att diagnostisera cancer, välja bäst behandling och övervaka hur patienten svarar. Genom ctDNA kan vi lösa de problemen på ett minimalt invasivt sätt, förklarar han. 

Från forskargrupp till spinoff-företag

Åren gick och cancerforskningen fortsatte att blomstra. Forskargruppen hade något stort på gång och en organisation på universitetet såg potential i att ta forskningen ett steg längre. Som en avknoppning bildades cancergenomikföretaget SAGA Diagnostics under 2015, som idag utvecklar ultrakänsliga flytande biopsitester för tidig upptäckt av canceråterfall och precisionsmedicin vid cancerbehandling.

– Vi hade egentligen inga planer på att starta ett företag, utan vi fokuserade bara på forskningen. Men när idén presenterades och chansen kom så tog vi den. Lunds universitet och Lunds universitets cancercentrum (LUCC) har spelat en stor roll för att kunna ta det här betydande steget, säger Lao Saal som är en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB. 

Läs mer om SAGA Diagnostics här 

Lunds universitet en möjliggörare

Sex år har passerat sedan företaget startades och idag har bolaget 20 anställda som strävar efter att förbättra vården med deras ultrakänsliga tjänster och produkter. Företaget finansieras av stora investerare såsom Segulah Medical Acceleration och samarbetar bland annat med läkemedelsjätten AstraZeneca och svenska Alligator Bioscience. 

– Jag är oerhört stolt att vår teknik har nått till vården och kan användas i praktiken. Vi är ett ungt företag som kommit långt på kort tid. Den utveckling och kommersialisering vi har gjort från Lund universitet till att faktiskt kunna göra skillnad för patient och samhälle betyder otroligt mycket, säger Lao Saal. 

Om Lunds universitet cancercentrum
LUCC samordnar cancerforskning vid Lunds universitet och startade under 2019. LUCC ska ge stöd till universitetsledning, fakultetsledning och Region Skånes ledning till att fatta välinformerade och strategiska beslut som rör cancerområdet inom verksamheterna forskning, utbildning, innovation och samverkan. Läs mer om LUCC här.

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?