1515
Annons

Stockholmsbörsen: <br />Lugnet före rapportstormen<br />

Stockholmsbörsen steg svagt och de ledande europeiska handelsplatserna vann successivt mark under tisdagen efter barometerdata för euroområdet. Marknaden väntar nu på Alcoa som på sedvanligt manér inleder rapportsäsongen efter amerikansk stängning på tisdagskvällen.

"Det är lite lugnet före stormen", konstaterar en marknadsaktör i en snabbkommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Stockholmsbörsens OMXS30-index hade stigit 0,2 procent till nivån 1.132, klockan 13.55. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till knappa 4 miljarder kronor.

De ledande europeiska handelsplatserna noterades samtidigt från 0,1 till 0,5 procent uppåt.

Getinge återfanns bland bolagen som steg i Stockholm med cirka 1 procents uppgång till 217:70 kronor. UBS har höjt riktkursen för Getinge till 236 kronor, från 215 kronor, med upprepad köprekommendation. Andra bolag som klättrade var H&M, SCA och Swedish Match som avancerade 0,8, 1,0 samt 2,1 procent. Banksektorn, som gick starkt på måndagen, fortsatte att påverka index positivt även på tisdagen.

Däremot tappade Ericsson 1,7 procent. Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's har sänkt utsikterna för Ericssons kreditbetyg BBB+ till negativa.

Inom teknologi var vidare Nokia ned knappa 3 procent till 27:17 kronor. Inderes har sänkt rekommendationen för Nokia till sälj. Vidare har Credit Suisse publicerat analysuppdateringar med negativa utlåtanden kring såväl Ericsson som Nokia på tisdagen.

Meda avancerade 4,6 procent till 72:35 kronor som sjunde mest omsatta aktie på Stockholmsbörsen. Dels var Handelsbanken stor nettoköpare, vidare mäklade såväl SHB som Carnegie några relativt stora poster internt. Handelsbanken har återupptagit bevakning av läkmedelsbolaget med köprekommendation samt angiven riktkurs om 100 kronor, där stort hopp sätts till allergiläkemedlet Dymista.

Bland mindre bolag har Lucara hittat två ytterligare sällsynta så kallade blå diamanter i sin botswanska Karowe-gruva. Den större stenen av de två har en vikt om 4,77 carat medan den mindre väger 0,2 carat. Nyligen sålde Lucara en så kallad blå diamant om 9,46 carat för drygt 4,5 miljoner dollar. Bolagets aktie steg 3,8 procent till 4:36 kronor.

Fingerprint Cards har öppnat sitt första sälj- och supportkontor i Seoul, med syfte att expandera verksamheten i Sydkorea samt att bistå med support till kundbasen i landet. Aktien klättrade kring 8 procent till 17:60 kronor.

SAS lyfte nära 10 procent till 9:75 kronor. HSBC har höjt rekommendationen till neutral, från tidigare undervikt, med ökat kursmål till 8:75 kronor, från 5 kronor.

Den samlade konfidensindikatorn, ESI, för euroländerna steg till 87,0 i december, jämfört med oreviderade 85,7 föregående månad, väntat var en uppgång till 86,3. Alla sektorer förbättrades förutom detaljhandeln.

Data under morgonen visade på en oväntad nedgång i den tyska exporten i november och även tysk industriorderingång för samma månad kom in svagare än väntat.

USA-terminerna noterade en svag dragning nedåt, strax före klockan 14. Efter tisdagens amerikanska stängning väntas Alcoa på sedvanligt manér inleda rapportsäsongen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?