1515
Annons

Råvaror: Oljepriset vänder upp<br />

Råvarorna visade en blandad prisutveckling på tisdagen. Medan ädelmetaller och oljan handlades till högre priser, visade majoriteten av basmetallerna något lägre nivåer.
Vid klockan 11.40 noteras priset på Brent-olja 0,26 dollar högre på 111,66 dollar per fat. WTI-oljan var samtidigt upp 0,22 dollar till 93,41.

"Nuvarande nivå känns väl hög med tanke på det ökande utbudet som förväntas under kommande månader. Å andra sidan kvarstår naturligtvis en betydande geopolitisk premie samt det faktum att ekonomisk statistik från bland annat Kina nu ser bättre ut", skriver Mats Forsell, råvaruförvaltare vid SEB, i ett marknadsbrev.

På tisdagskvällen kommer DOE:s oljerapport för januari och lagerdata från API. Inför onsdagens officiella rapport från DOE väntas oljelagren ha ökat med 1,4 miljoner fat medan lagren av bensin antas ha ökat med 2,6 miljoner fat och lagren av destillat ha ökat med 1,7 miljoner fat.

På den makroekonomiska statistikfronten redovisade Eurostat att detaljhandeln i euroområdet sjönk 2,6 procent i november jämfört med samma månad 2011, klart under väntade -2,1 procent. Däremot överraskade konfidensindikatorn på uppsidan.

Bland basmetallerna på London Metal Exchange noterades kopparns tremånaderstermin upp 2 dollar till 8.073 dollar per ton, medan zink var 13 dollar lägre på 2.008.

Samtidigt hade aluminiumpriset tappat 15 dollar till 2.050 dollar per ton.

"Vi räknar fortsatt med en svag återhämtning i aluminiumpriset detta år på grund av fortsatt stark utbudstillväxt, i huvudsak från Kina, trots en robust efterfrågebakgrund. Vår nuvarande prisprognos för första kvartalet är 2.050 dollar per ton och 2.238 dollar per ton för helåret 2013", skriver Nordea i ett kundbrev.

Utvecklingen i järnmalmspriset har varit remarkabel den senaste tiden. Efter ett kraftigt ras till under 90 dollar per ton i slutet på augusti 2012, noteras priset nu till 154 dollar per ton. Bara sedan månadsskiftet till december har priserna stigit 33 procent.

The Steel Index, som publicerar prisnoteringar för råvaran, skriver i en rapport på tisdagen att handel i järnmalmsswappar och optioner mer än dubblerades till 127 miljoner ton 2012 jämfört med 2011, där cirka 11 miljoner ton bytte ägare i december.

Utbudet kommer att vara begränsat inför det kinesiska nyåret under första halvan av februari då stålverk fyller sina lager. Järnmalmslagren vid kinesiska hamnar är de lägsta sedan januari 2011, enligt rapporten.

"Vi tror att den senaste prisuppgången kan vara överdriven, och räknar med att se en korrektion på kort sikt. Vidare riskerar det höga järnmalmspriset att strypa stålindustrins återhämtning", skriver Commerzbank i en kommentar.

På ädelmetallmarknaden noteras spotpriset på guld knappt 7 dollar upp på strax under 1.654 dollar per uns. Silvret har ökat 0,145 dollar till 30,28.

"De senaste prisnedgångarna har attraherat en del köp, vilket understryks av volymerna i Kina. Huruvida den här uppstudsen kan hålla i sig beror på hur fysiska köpare beter sig, speciellt i Kina och i Indien, i en tid där efterfrågan normalt ska vara stark", sade Feng Liang, analytiker vid GF Futures till Bloomberg News.

I Japan planerar pensionsfonderna att mer än dubblera deras innehav i guld under de kommande åren i takt med att regeringen siktar på ett högre inflationsmål.

Tillgångar som ägs av japanska pensionsfonder i börshandlade guldprodukter kan komma att öka till 100 miljarder yen till 2015 från mindre än 45 miljarder yen, sade Itsuo Toshima, rådgivare till en de största pensionsfonderna, till Bloomberg News.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?