Annons

Räntor &amp; valutor: Euron starkare<br />

Europaräntorna fortsätter svagt ned i tisdagens inledande handel samtidigt som euron har stärkts under natten. Svenska räntor är stabila inför Riksbankens protokoll.

Strax efter den svenska marknadens öppning är den tyska tioåriga benchmarkräntan ned 1 punkt till 1,51 procent, från svensk stängning dagen före, medan den svenska tioårsräntan är ned 1 punkt till 1,73 procent.

Här hemma riktas blickarna mot protokollet från Riksbankens senaste räntemöte i december, då reporäntan som väntat sänktes med 25 punkter till 1,00 procent. De signalerade också med sin räntebana en viss liten sannolikhet för ytterligare en räntesänkning i februari.

"I protokollet kommer vi att titta efter varje antydan om hur stark signalen från räntebanan bör betraktas", skriver Nordea i ett marknadsbrev.

SEB:s Johan Javeus skriver i bankens morgonbrev att den prognosbana som förespråkades av majoriteten i direktionen signalerade exakt 4 punkters sänkning av reporäntan i februari eller en sannolikhet på 16 procent för en 25-punkters sänkning. Mot bakgrund av hur "de fyras gäng" (Stefan Ingves, Per Jansson, Barbro Wickman-Parak och Kerstin af Jochnik) tidigare använt sin räntebana för signalering skulle 16 procent indikera ett "50/50-läge för en ny sänkning i februari", enligt honom.

"Även om Ingves varnat för att använda 'förstoringsglas och linjal' för att tolka räntebanan så blir det onekligen intressant att se om majoriteten i protokollet väljer att följa upp 50/50-tolkningen med likande verbala formuleringar i stil med att läget för penningpolitiken nu står och väger", skriver Johan Javeus.

UC meddelade på morgonen att antalet företagskonkurser i stort sett var oförändrat i december jämfört med december 2011, men hade ökat med 10 procent under 2012 som helhet.

För 2013 ser det fortsatt mörkt ut, flera problem inom främst vår omvärld behöver lösas för att konjunkturen ska kunna ta ny fart, enligt UC.

Statistik på morgonen visade att Tysklands export sjönk betydligt mer än väntat i november, -3,4 procent istället för väntade -0,5 procent, medan importen samtidigt sjönk med 3,7 procent, här väntades en ökning med 0,5 procent.

Handelsbalansen visade totalt ett överskott med 17,0 miljarder euro, väntat 15,8 miljarder, medan bytesbalansen gav ett överskott på 15,3 miljarder euro, något mindre än väntade 16,0 miljarder euro.

Klockan 12.00 publiceras den tyska orderingången till industrin, som väntas ha minskat med 1,4 procent i november, jämfört med i oktober, och med 0,4 procent jämfört med ett år tidigare, enligt Bloomberg News.

På tisdagen makroagenda finns också detaljhandel, arbetslöshet samt konfidensindikator och indikator över företagsklimatet från euroområdet.

Detaljhandeln i euroområdet väntas ha ökat med 0,3 procent i november, jämfört med månaden före, och ha sjunkit med 2,1 procent jämfört med ett år tidigare, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

Arbetslösheten väntas ha stigit ytterligare till 11,8 procent i november, från 11,7 procent i oktober.

EU:s konjunkturbarometer väntas visa att den samlade konfidensindikatorn, ESI, steg till 86,3 i december, från preliminära 85,7 i november.

Förtroendeindikatorn för industrin väntas ha stigit till -14,5, från preliminära -15,1, medan förtroendet för tjänstesektorn väntas ha stigit till -11,5, från -11,9.

Dessutom säljer Grekland växlar.

Amerikanska marknadsräntor sjönk tillbaka efter svensk stängning på måndagen inför veckans emissioner samtidigt som investerare fortsätter att oroa sig över landets långsiktiga ekonomiska bekymmer.

Det amerikanska finansdepartementet ska under veckan emittera statspapper för totalt 66 miljarder dollar. I dag, tisdag, ska treåriga statspapper för 32 miljarder dollar säljas, följt av tioåriga statspapper för 21 miljarder dollar på onsdag och 30-åriga för 13 miljarder dollar på torsdag.

I december uppgav Federal Reserve att de planerar att köpa 45 miljarder dollar i statspapper per månad i tillägg till de 40 miljarder dollar per månad i bostadsobligationer som inleddes i september.

Enligt protokollet från Feds möte den 11-12 december ansåg "flera" ledamöter att det "antagligen vore lämpligt att dämpa eller stoppa köpen i god tid före slutet av 2013".

En del ekonomer är dock skeptiska till när Fed verkligen kommer att sluta med sina köp.

I eftermiddag publiceras NFIB småföretagsindex för december samt veckostatistiken över detaljhandelsförsäljningen.

President Barack Obama är på väg att välja Vita husets stabschef Jack Lew till ny finansminister, efter avgående Timothy Geither, uppger källor för Bloomberg News.

På valutamarknaden har euron stärkts mot dollarn under natten och handlas nu kring 1:311, jämfört med 1:308 vid svensk stängning på måndagen.

Mot yenen har dollarn samtidigt försvagats till 87:40, från 87:85 dagen före, vilket handlare ser som konsolidering efter den senaste tidens kraftiga yenförsvagning.

Enligt Japans finansminister Taro Aso kommer Japan att köpa obligationer från den europeiska permanenta stödfonden ESM för att bidra till att försvaga yenen. Obligationsköpen ska finansieras genom landets valutareserv, sade han till reportrar, enligt Bloomberg News.

Kronan har under natten blivit 1,5 öre starkare mot dollarn och är marginellt starkare mot euron.

Tisdag klockan 9.05
USD/SEK 3,775694 (6:5247) Statsobl 2y 0,79 -0,8
EUR/SEK 4,019444 (8:5322) Statsobl 10y 1,73 -1,74
EUR/USD 2,204167 (1:3077) Räntegap/ty 22 -22
US obl 10y 1,9 -1,91 Tysk obl 10y 1,51 -1,52


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?