1515
Annons

Stockholmsbörsen: Bankerna <br />mot strömmen<br />

Stockholmsbörsen tog liksom de ledande europeiska handelsplatserna ett steg tillbaka på måndagen. Banksektorn steg dock i spåren av söndagens besked från Baselkommittén om lättade likviditetskrav.

"Banker stiger i Europa, det är positivt med en senare implementering av Baselregler samt även 'LCR'-lättnader (Liquidity Coverage Ratio) även om det är svårt att sia exakt om vad detta betyder i kronor och ören. I övrigt ser vi lite vinsthemtagningar i cykliskt, såsom verkstad som har fått en bra start på året", sade Lars Söderfjell på Ålandsbanken i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Han pekade på att investerare nu avvaktar starten på rapportsäsongen, där amerikanska Alcoas rapport på tisdag kväll kan komma att ge indikationer för cykliska aktier.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde 0,6 procent lägre till 1.130. Omsättningen i Stockholm var 9,5 miljarder kronor.

Baselkommittén beslutade på söndagen att mildra och skjuta fram en planerad skärpning av likviditetsregler för banker efter varningar om att det ursprungliga förslaget skulle strypa utlåningen och dämpa återhämtningen.

Enligt Deutsche Bank är det universalbanker med stor företagsexponering, som SEB, Barclays och BNP Paribas, som bör gynnas mest i Europa till följd av det reviderade förslaget.

Medan Barclays och BNP Paribas steg 3,7 och 1,8 procent i London och Paris ökade SEB 0,7 procent. Även Swedbank och Handelsbanken var svagt upp medan Nordea stängde oförändrat.

I toppen av storbolagsindexet återfanns annars Nokia och Swedish Match med uppgångar på 1,4 och 1,0 procent. Lars Söderfjell hänvisar Nokias fortsatta uppgång till de positiva indikationer som kommit kring Lumia 920 på senare tid.

På minuskontot i Stockholm kan noteras att bland annat Electrolux och Assa Abloy tappade 2,7 samt 1,3 procent. Getinge fortsatte ned ytterligare 2,2 procent i spåren av fredagens tapp och indextunga HM backade 1,7 procent.

Även Lundin Petroleum förlorade mark, ned 1,4 procent. Bolaget delgav att det avser att investera 1,7 miljarder dollar under 2013, en ökning av capex med 85 procents jämfört med 2012. Beskedet var dock inte någon jätteöverraskning och oljebolag i Europa noterades i allmänt för en svag utveckling.

Inom Lundinsfären backade Africa Oil 2,8 procent trots att RBC Capital Markets omnämnt aktien som en av de mest attraktiva att äga under 2013 i en analys titulerad "Pan European Best Ideas 2013". Investmentbanken finner över 60 procents kurspotential till riktkursen 12 kanadadollar.

Värderingen av Trelleborg har successivt skruvats upp, men det är ännu inte för sent att kliva på för placerare som söker en bra avkastningsmöjlighet, enligt Dagens Industri. En kraftigt förbättrad lönsamhet och utdelningspotential talar för att Trelleborg fortsätter att vara en vinnare på börsen det kommande året, anser tidningen som har köpråd på aktien med riskbedömningen låg. Aktien avancerade 1,3 procent.

Oasmia rusade 45 procent efter att ha presenterat ett exklusivt globalt samarbetsavtal med Abbott för två av sina produktkandidater inom Animal Health. I en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt sade vd Julian Aleksov att avtalet totalt kan ge milstolpsbetalningar på 21,5 miljoner dollar samtidigt som det är baserat på hög royalty på lång sikt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?