Annons

Råvaror: Sudan pressar oljepriset<br />

Oljepriset handlades kring oförändrade nivåer på måndagen, medan metallerna mestadels noterades lägre. Vid golvhandelns stängning i New York, klockan 20.30, noterade Brent en nedgång på 0,03 dollar till 111,28 dollar per fat. WTI var samtidigt upp 0,10 dollar till 93,19.
Foto:Abd Raouf

I likhet med aktiemarknaden syntes en något lägre riskaptit på råvarumarknaden. Även om det så kallade fiskala stupet undveks med en hårsmån, så kvarstår många problem.

"Vi tog oss just genom budgetdebatten i Washington, och nu har vi nya problem att lösa vad gäller skuldtaket. Europa har hittills bara kommit med nödlösningar till sina skuldproblem, så det finns en stor uppdämd risk i marknaden" sade Michael Smith, chef på T&K Futures & Options i Florida, till Bloomberg News.

Spekulationer kring en återupptagen oljeexport från Sydsudan pressade Brent-oljan något. Enligt Morgan Stanley påverkas priset av att efterfrågan på det norra halvklotet minskar i och med vinterns uttåg, samtidigt som lagren i Angola, Nigeria och Sydsudan återställs.

Sudans president Umar al-Bashir och Sydsudans president Salva Kiir kommer nästa vecka att träffas i Etiopiens huvudstad Addis Ababa, och spekulationer kring att samtalen kan medföra en återupptagen export från Sydsudan satte press på Brent-oljan.

"Det förbättrade förhållandet mellan utbud och efterfrågan borde pressa marginalerna på Brent-oljan de kommande månaderna", sade Hussein Allidina, råvarustrateg på Morgan Stanley i New York, till Bloomberg News.

Guldpriset fortsatte att tappa, och pressades av det faktum att Feds expansiva policy kan avslutas tidigare än marknaden väntat sig.

"Marknaden är avvaktande, eftersom investerare väntar på någon form av besked från Fed", sade Adam Klopfenstein, marknadsstrateg på Archer Financial Services i Chicago, till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden noterades spotpriset på guld drygt 8 dollar lägre till 1.647 dollar per uns. Silvret tappade 0,07 dollar till 30,15.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange noterades kopparns tremånaderstermin ned 14 dollar till 8.079 dollar per ton, medan zink var 12 dollar lägre på 2.028.

Noteringar 20:27
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin +0:10 USD 93:19:00
Brent, första termin -0:03 USD 111:28:00Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)  
Koppar -14 USD 8.079
Zink -12 USD 2.028
Aluminium +5 USD 2.071
Nickel -145 USD 17.316
Bly -25 USD 2.311
Tenn +300 USD 24.100Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld -8:30 USD 1.647:35
Silver -0:0662 USD 30:15:00Jordbruksråvaror (pris/pund, majtermin)
Bomull +0:0059 USD 5,252778


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?