1515
Annons

Räntor och valutor: Euron sladdar<br />

Europaräntorna visade begränsade rörelser på måndagen i lugn handel samtidigt som euron tappade i värde efter att ha stärkts i fredagskväll. Svenska räntor steg och kronan stärktes efter starkare statistik än väntat.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan ned 1 punkt till 1,52 procent, från svensk stängning i fredags, medan den svenska tioåringen stängde upp 2 punkter till 1,74 procent. Även spanska och italienska räntor steg.

Statistik på förmiddagen visade att den svenska tjänsteproduktionen var starkare än väntat i november. Jämfört med månaden före steg produktionen med 1,8 procent och jämfört med ett år tidigare var uppgången 0,5 procent. Flera analytiker talade inför statistiken om att indikatorer pekade mot en fortsatt nedgång i årstakten.

Swedbanks Per Selldén konstaterade att tjänsteproduktionen var starkare än förväntat och även om tidigare månader reviderades ned något så förtog det inte synen om att utfallet "var starkare än befarat". Visserligen var tremånadersutvecklingen fortfarande negativ i säsongsrensade termer, men Swedbank hade väntat sig ett något sämre utfall än så.

"Företagstjänster gav ett gott bidrag. Detta är på marginalen positiva nyheter för tillväxten i Q4 och nu inväntar vi med intresse torsdagens, lite tyngre vägande, industriproduktion", skrev Per Selldén i ett kundbrev.

Även Nordea noterade att utfallet för tjänsteproduktionen var starkare än väntat i november, efter den kraftiga nedgången föregående månader. Samtidigt påpekade chefanalytiker Torbjörn Isaksson att produktionen i näringslivssektorn har varit svag hittills under fjärde kvartalet.

Svaga indikatorer för BNP och en allt sämre arbetsmarknad gör att Nordea räknar med att Riksbanken sänker styrräntan igen i februari.

I morgon, tisdag, publicerar Riksbanken protokollet från räntemötet i december, då reporäntan sänktes till 1,00 procent. Analytiker kommer att leta efter eventuella ledtrådar om hur villiga majoriteten, med Riksbankschef Stefan Ingves i spetsen, är att återigen sänka räntan.

Annan SCB-statistik, i samarbete med Visita, Dagligvaruleverantörernas Förbund (DLF) och Svensk Cater, gav vid handen att de svenska restaurangernas försäljning steg 7,3 procent i november jämfört med samma månad 2011.

Visita och DLF skrev i en kommentar att tillväxten i november är den klart starkaste av samtliga månader under 2012 jämfört med motsvarande månad 2011. Denna extremt starka tillväxt sker under ett kvartal då de flesta prognosmakare räknar med krympande produktion i den svenska ekonomin totalt.

Arbetsförmedlingen rapporterade under förmiddagen att antalet arbetslösa ökade med 14.078 personer vecka 1, jämfört med veckan före, till 237.264. Det innebär en ökning med 9.404 personer jämfört med samma vecka året före.

Samtidigt minskade antalet personer med stöd, medan såväl antalet personer som fått jobb som antalet nyanmälda platser ökade jämfört med föregående vecka.

Siffror från Eurostat visade att producentpriserna i euroområdet, sjönk med 0,2 procent i november, jämfört med i oktober, och ökade med 2,1 procent jämfört med november året före. Förväntningarna låg på -0,2 respektive +2,4 procent, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

Baselkommittén har enats om att mildra och skjuta fram en planerad skärpning av bankernas likviditetsregler. Bankerna får nu ytterligare fyra år på sig att uppfylla de nya reglerna och de får också använda fler tillgångar för att uppfylla kraven.

EU-kommissionen välkomnade beslutet och kommissionens talesman för inre marknaden Stefaan De Rynck sade till journalister att det är "ett stort genombrott" och att överenskommelsen bekräftar kommissionens tänkande redan för två år sedan om att man måste ta hänsyn till återhämtningen, och att reglerna måste revideras.

Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi har förnyat sitt partnerskap med Lega Nord och signalerat att han är villig att inte kräva att få bli premiärminister på nytt om hans koalition vinner parlamentsvalet nästa månad. Istället kan han tänka sig att bli finansminister, rapporterade Bloomberg News.

Amerikanska räntor noterades något lägre än i fredags i måndagens handel, med tioårsräntan ned 2 punkter till 1,91 procent jämfört med i fredags eftermiddag. Ingen USA-statistik väntas på måndagen.

Långa USA-räntor sjönk tillbaka på fredagskvällen efter svensk stängning och fortsatte därefter ned. Nedgången hänfördes till fredagens jobbrapport som visade att den amerikanska arbetslösheten i december var aningen högre än väntat, vilket talar för att Federal Reserve fortsätter med sina obligationsköp.

På fredagskvällen var ett par Fed-företrädare ute och påminde om att Feds obligationsköp är beroende av utvecklingen på arbetsmarknaden.

Charles Plosser, Fed-chef i Philadelphia, sade i ett tal att arbetslösheten i USA kan komma att sjunka till 6,8-7,0 procent i slutet av året, vilket skulle uppfylla kraven på "betydande framsteg" som krävs för att avsluta obligationsköpen. Han röstar inte i räntekommittén Fomc i år.

James Bullard, Fed-chef i St Louis, sade i en intervju med CNBC att han räknar med att arbetslösheten sjunker till 7,1 procent i slutet av 2013, vilket skulle vara en tillräcklig förbättring på arbetsmarknaden för att Fed ska avsluta sina obligationsköp.

På valutamarknaden tappade euron i värde under förmiddagen, men på eftermiddagen stärktes den åter, efter att ha stärkts i fredagens sena handel. Mot dollarn handlades euron vid svensk stängning på 1,308, jämfört med 1,305 i fredags eftermiddag. Spekulationer om att ECB på torsdag ska signalera att de är öppna för att sänka styrräntan bidrog till att pressa euron tidigare på måndagen.

Dollarna var samtidigt rätt stabil mot yenen en bit under 88-strecket.

Japanska medier uppgav att den nye premiärministern Shinzo Abe håller på att sy ihop ett ekonomiskt stimulanspaket på 12.000 miljarder yen, som kan komma att bli klart senare i veckan. Enligt Nomuras chefsstrateg för japanska räntor, Naka Matsuzawa, bör detta vara tillräckligt för att få fart på den japanska tillväxten.

Kronan har blivit 2 öre starkare till 6,52 mot dollarn och marginellt starkare till 8,53 mot euron.
Innehåll från VerizonAnnons

Fem nyckelfaktorer för att förverkliga planerna på det uppkopplade företaget

Ett uppkopplat företag kan förbättra sin konkurrenskraft betydligt. Men för vissa chefer kan digitaliseringsresan verka komplicerad och svår att få grepp om. Här är fem nyckelfaktorer för att kunna utveckla de mest innovativa lösningarna, samarbeta sömlöst med partners och samtidigt vara finansiellt framgångsrik.

Det uppkopplade företaget består av ett ekosystem där varje del av företaget är digitaliserat, inklusive försäljning, kundservice, ekonomi, HR, tillverkning, FoU, teknik, logistik och marknadsföring. 

– När dessa funktioner hanteras virtuellt, kan företag dra fördel av smarta processer som baseras på dataanalys och som möjliggör en säker och sömlös koppling mellan människor, processer och produkter, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

1. Digitala arbetsflöden måste baseras på robusta och säkra uppkopplingar 

En robust, säker och skalbar nätverksinfrastruktur utgör grunden för framgångsrika verksamheter. Det är därför viktigt att ta hänsyn till nätverket i beslutsprocessen redan från början och sedan bygga vidare på det. För att kunna dra nytta av teknik som 5G, MEC, artificiell intelligens och AR/VR behövs en plattform som levererar nätverkstjänster på ett smidigare, mer motståndskraftigt och mer molncentrerat sätt än vad traditionella nätverksinfrastrukturer gör. Detta kallas Network as a Service (NaaS) och i kombination med digitala möjligheter kommer det att vara nyckeln till framgång. 

2. Differentiera it-lösningar för specifika branscher

Standardlösningar för dagliga processer ligger fortfarande till grund för it-infrastrukturen som är tillgänglig för alla. Den stora skillnaden är införandet av differentierade it-lösningar. I den virtuella världen kan specifika applikationer snabbt rullas ut baserat på individuella behov. Dessa applikationer sitter närmare platsen där själva kundtransaktionen äger rum. Det innebär smidigare driftsättning och snabbare svarstider, samt specifika it-lösningar för enskilda avdelningar som stödjer innovativ utveckling.

3. Skapa ett starkt partnerekosystem

Digitalisering av processer och arbetsflöden gör det möjligt att samarbeta på nya sätt och med ett större partnerekosystem. Många företag har arbetat i silos, med isolerade it-system och begränsad leverantörskontrakt som innebär att det inte varit möjligt att samverka kring nya idéer. Genom att välja it-partners som fungerar bra ihop och som satsar på digitalisering kan företag påskynda innovation och bli mer träffsäkra. Därigenom har de möjlighet att dra nytta av expertis hos branschpartners och tillsammans skapa de bästa produkterna och tjänsterna.

4. Kom ihåg den mänskliga upplevelsen inom den digitala första arbetsplatsen

Den traditionella arbetsplatsen har förändrats under pandemin, och många företag går över till hybrida arbetsmiljöer med fler samarbetslösningar. Automatisering kommer inte att ersätta arbetskraften, utan snarare omdefiniera roller utifrån nya möjligheter. På den digitala arbetsplatsen måste företag vara noggranna med varje anställds arbetsmiljö och ta hänsyn till varje individs utbildning, trivsel och erfarenhet när de interagerar med de tekniska lösningar som företaget använder. Att förstå dessa miljöer i förhållande till de anställdas upplevelser kommer att bli avgörande för det uppkopplade företagets framgång.

5. Säkra den dynamiska världen

Varje företag behöver förstå att förmågan att skapa en säker och effektiv cyberverksamhet är detsamma som att skapa en säker och effektiv drift, vilket i sin tur är detsamma som att skapa en säker och effektiv affärsverksamhet.  Säkerhet kommer att ses som en affärskritisk tjänst, snarare än som en isolerad aktivitet, inom det uppkopplade företaget. Säkerhetstjänsterna bör vara inbyggda i den grundläggande infrastrukturen så att de möjliggör den flexibilitet som användare och data måste ha när det gäller tid och plats. Dessutom måste säkerhetstjänsterna vara kopplade till identitetslösningar som skyddar det uppkopplade företaget och dess data, varumärke, och människor.

– Min utmaning till företag runt om i världen är se till att 2022 blir det år som planerna på det uppkopplade företaget förverkligas – tekniken och expertisen finns redan. Det är viktigt att företag arbetar med globala partners som kan stödja dem under hela resan och erbjuda den flexibilitet, skalbarhet och anpassningsförmåga som varje företag behöver, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

Ta reda på mer om hur Verizon kan hjälpa dig på din resa mot att bli ett uppkopplat företag.  

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?