Annons

Räntor &amp; valutor: <br />Kronan starkare<br />

Europaräntorna visar begränsade rörelser i måndagens förmiddagshandel samtidigt som euron tappar i värde efter att ha stärkts i fredagskväll. Svenska räntor pekar uppåt och kronan stärks efter starkare statistik än väntat.

Vid lunchtid är den tyska tioårsräntan oförändrad på 1,53 procent, från svensk stängning i fredags, medan den svenska tioåringen är upp 3 punkter till 1,75 procent. Spanska och italienska räntor går mot strömmen och stiger några punkter.

Statistik på förmiddagen visade att den svenska tjänsteproduktionen var starkare än väntat i november. Jämfört med månaden före steg produktionen med 1,8 procent och jämfört med ett år tidigare var uppgången 0,5 procent. Flera analytiker talade inför statistiken om att indikatorer pekade mot en fortsatt nedgång i årstakten.

Swedbanks Per Selldén konstaterar att tjänsteproduktionen var starkare än förväntat och även om tidigare månader reviderades ned något så förtog det inte synen om att utfallet "var starkare än befarat". Visserligen var tremånadersutvecklingen fortfarande negativ i säsongsrensade termer, men Swedbank hade väntat sig ett något sämre utfall än så.

"Företagstjänster gav ett gott bidrag. Detta är på marginalen positiva nyheter för tillväxten i Q4 och nu inväntar vi med intresse torsdagens, lite tyngre vägande, industriproduktion", skriver Per Selldén i ett kundbrev.

Även Nordea noterar att utfallet för tjänsteproduktionen var starkare än väntat i november, efter den kraftiga nedgången föregående månader. Samtidigt påpekar chefanalytiker Torbjörn Isaksson att produktionen i näringslivssektorn har varit svag hittills under fjärde kvartalet.

Svaga indikatorer för BNP och en allt sämre arbetsmarknad gör att Nordea räknar med att Riksbanken sänker styrräntan igen i februari.

I morgon, tisdag, publicerar Riksbanken protokollet från räntemötet i december, då reporäntan sänktes till 1,00 procent. Analytiker kommer att leta efter eventuella ledtrådar om hur villiga majoriteten, med Riksbankschef Stefan Ingves i spetsen, är att återigen sänka räntan.

Annan SCB-statistik, i samarbete med Visita, Dagligvaruleverantörernas Förbund (DLF) och Svensk Cater, gav vid handen att de svenska restaurangernas försäljning steg 7,3 procent i november jämfört med samma månad 2011.

Visita och DLF skriver i en kommentar att tillväxten i november är den klart starkaste av samtliga månader under 2012 jämfört med motsvarande månad 2011. Denna extremt starka tillväxt sker under ett kvartal då de flesta prognosmakare räknar med krympande produktion i den svenska ekonomin totalt.

Arbetsförmedlingen rapporterade under förmiddagen att antalet arbetslösa ökade med 14.078 personer vecka 1, jämfört med veckan före, till 237.264. Det innebär en ökning med 9.404 personer jämfört med samma vecka året före.

Samtidigt minskade antalet personer med stöd, medan såväl antalet personer som fått jobb som antalet nyanmälda platser ökade jämfört med föregående vecka.

Siffror från Eurostat visade att producentpriserna i euroområdet, sjönk med 0,2 procent i november, jämfört med i oktober, och ökade med 2,1 procent jämfört med november året före. Förväntningarna låg på -0,2 respektive +2,4 procent, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

Baselkommittén har enats om att mildra och skjuta fram en planerad skärpning av bankernas likviditetsregler. Bankerna får nu ytterligare fyra år på sig att uppfylla de nya reglerna och de får också använda fler tillgångar för att uppfylla kraven.

Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi har förnyat sitt partnerskap med Lega Nord och signalerat att han är villig att inte kräva att få bli premiärminister på nytt om hans koalition vinner parlamentsvalet nästa månad, rapporterar Bloomberg News. Han kan tänka sig att bli finansminister i stället.

Amerikanska räntor är stabila på lite lägre nivåer än i fredags i förmiddagens europeiska handel och ingen USA-statistik väntas på måndagen.

Långa USA-räntor sjönk tillbaka på fredagskvällen efter svensk stängning och har fortsatt ned ytterligare någon punkt i nattens asiatiska handel. Räntenedgången hänfördes till fredagens jobbrapport som visade att den amerikanska arbetslösheten i december var aningen högre än väntat, vilket talar för att Federal Reserve fortsätter med sina obligationsköp.

På fredagskvällen var ett par Fed-företrädare ute och påminde om att Feds obligationsköp är beroende av utvecklingen på arbetsmarknaden.

Charles Plosser, Fed-chef i Philadelphia, sade i ett tal att arbetslösheten i USA kan komma att sjunka till 6,8-7,0 procent i slutet av året, vilket skulle uppfylla kraven på "betydande framsteg" som krävs för att avsluta obligationsköpen. Han röstar inte i räntekommittén Fomc i år.

James Bullard, Fed-chef i St Louis, sade i en intervju med CNBC att han räknar med att arbetslösheten sjunker till 7,1 procent i slutet av 2013, vilket skulle vara en tillräcklig förbättring på arbetsmarknaden för att Fed ska avsluta sina obligationsköp.

På valutamarknaden har euron fortsatt att tappa i värde, efter att ha stärkts i fredagens sena handel. Mot dollarn handlas euron kring 1:304, jämfört med 1:305 i fredags eftermiddag.

Dollarna är samtidigt rätt stabil mot yenen.

Japanska medier uppger att den nye premiärministern Shinzo Abe håller på att sy ihop ett ekonomiskt stimulanspaket på 12.000 miljarder yen, som kan komma att bli klart senare i veckan.

Enligt Nomuras chefsstrateg för japanska räntor, Naka Matsuzawa, bör detta vara tillräckligt för att få fart på den japanska tillväxten.

Kronan är knappt 1 öre starkare mot dollarn och drygt 1 öre starkare mot euron.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?