Annons

USA-börser: Svagt uppåt<br />

Wall Street har inlett dagen med avvaktande handel runt nollan efter en lika försiktig dag i Europa. Samtidigt har ny statistik inkommit: både de senaste jobbsiffrorna och inköpschefsindexet var något bättre än väntat.

Dow Jones Industrial Average var klockan 16:14 upp med 0,1 procent till 13.408. På den bredare marknaden ökade S&P 500 med 0,2 procent till 1.462 medan Nasdaq Composite minskade med 0,1 procent till 3.098.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp med 3 punkter till 1,93 procent samtidigt som trettioårsräntan steg 3 punkter till 3,14 procent.

En timme före öppning inkom ny sysselsättningsstatistik. Antalet arbeten utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 155.000 personer i december, marginellt högre än prognosen som var en ökning med 153.000.

Utfallet för november reviderades däremot upp relativt kraftigt till +161.000. Den preliminära siffran var +146.000.

"Det är inte tillräckligt för att driva ned arbetslösheten och ge stöd åt löneutvecklingen, men kom ihåg vilken stor osäkerhet som härskade under fjolåret - detta utfall är uppmuntrande för inledningen av 2013", uppgav Alexandra Estiot vid BNP Paribas.

Arbetslösheten uppgick till 7,8 procent i december, det väntade utfallet var 7,7 procent. Utfallet för november reviderades samtidigt upp en tiondels procentenhet till 7,8 procent.

En halvtimme efter öppning kom ytterligare statistik, nämligen inköpschefsindex för tjänstesektorn i USA. I december uppgick det till 56,1, vilket kan jämföras med 54,7 månaden innan. Marknadens förväntningar var 54,5 och en siffra över 50 indikerar ökad ekonomisk aktivitet.

Samtidigt meddelades det att industriorderingången i USA var oförändrad i november jämfört med månaden innan. Analytiker hade väntat sig en uppgång på 0,3 procent mellan månaderna.

Den senaste tidens uppgång för huspriserna i USA är inte baserad på fundamentala faktorer, enligt kreditvärderingsföretaget Fitch Ratings som menar att den amerikanska husmarknaden i reala termer nu är övervärderad med 10 procent.

Bland bolagsnyheterna har Eli Lilly under eftermiddagen presenterat en uppdatering. Läkemedelsbolaget spår att man kommer nå ett justerat nettoresultat om 3,75-3,90 dollar för helåret 2013 samtidigt som intäkterna väntas landa mellan 22,6-23,4 miljarder dollar. Prognosen för 2012 upprepas samtidigt.

Analytikernas förväntningar låg på en justerad vinst om 3,73 dollar per aktie och intäkter på 23,15 miljarder dollar för 2013. Aktien har ökat med 3,7 procent under den tidiga handeln.

Biogen har lämnat in en ansökan till den amerikanska myndigheten FDA för läkemedlet Faktor IX som behandlar hemofili. Faktor VIII spås lämnas in under det första halvåret 2013. Aktiekursen är oförändrad.

Den säsongsjusterade årsförsäljningstakten av lätta fordon i USA uppgick till 15,37 miljoner i december. Det är en ökning med 12,9 procent jämfört med samma månad i fjol, enligt statistik från Autodata.

Fords försäljning ökade 1,6 procent och för GM var ökningen 4,9 procent. Fords aktie har gått upp med 0,4 procent medan GM är ner 1,2 procent.

Ett antal analytikerhus har också ändrat några av sina rekommendationer under fredagen.

Johnson & Johnson har uppgraderats till köp från tidigare neutral av Deutsche Bank. Aktien är upp 1,2 procent.

Avon Products höjs till en köprekommendation från tidigare neutral av Bank of America Merrill Lynch. Avon stiger 2,7 procent.

Citigroup har adderats till Goldman Sachs "Conviction buy"-lista. Samtidigt tas JP Morgan Chase bort från samma lista, dock med bibehållen köprekommendation. Citigroup avancerar 1,2 procent, JP Morgan Chase ökar 0,2 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?