Annons

USA-börser: Index på femårshögsta<br />

USA-börserna rörde sig överlag uppåt under fredagens handel, där S&P 500 vid stängning noterades på den högsta nivån sedan 2007.

I fokus stod bland annat den amerikanska jobbrapporten för december, som i stort inkom i linje med analytikernas förväntningar.

Dow Jones Industrial Average stängde upp 0,3 procent på 13.345, medan det bredare S&P 500 ökade 0,5 procent till 1.466. Nasdaq Composite var samtidigt oförändrat på 3.102. Apple bidrog till den relativt svaga utvecklingen för indexet, när aktien sjönk 2,7 procent. Omsättningen landade på 600 miljoner aktier på New York-börsen och på 1,7 miljarder på Nasdaq.

Sektorsmässigt inom Dow Jones gick finans starkast, medan teknologi var enda sektor på minus.

Johnson & Johnson bidrog till uppgångarna med +1,2 procent, på uppgifter om att bolaget skulle vara intresserat av den riskkapitalbolagsägda kontaktlinsjätten Bausch & Lomb. Prislappen anges av källor till minst 10 miljarder dollar.

Fredagens rapport från det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet visade att arbetslösheten i landet uppgick till 7,8 procent i december. Arbetslösheten var därmed oförändrad jämfört med den reviderade nivån för november, vilket också väntades av genomsnittet av de prognoser analytiker angivit i Bloomberg News enkät. Antalet jobb utanför jordbrukssektorn ökade med 155.000, vilket var något mer än väntade 152.000 personer.

"Det är en marginellt positiv rapport. Den understryker synen att arbetsmarknaden återhämtar sig, om än i en mycket långsam takt", kommenterade Joseph Tanious, aktiestrateg vid JP Morgan Funds i New York, till Bloomberg News.

Den amerikanska statistikskörden gav i övrigt blandade indikationer på fredagen. Statistik från US Census Bureau visade att orderingången i USA:s industri varit oförändrad i november. Väntat var en uppgång i orderingång om 0,4 procent. Samtidigt steg det sammanvägda ISM-indexet för den amerikanska tjänstesektorn oväntat.

På bolagsfronten steg Citigroup 2,5 procent. Goldman Sachs lagt till aktien på sin conviction buy-lista, på förhoppning om att nya vd:n Michael Corbat kommer att göra ett bra arbete.

Eli Lilly steg 3,7 procent. Läkemedelsbolaget meddelade på fredagen att det höjt sin vinstprognos för 2013 till ett intervall som i genomsnitt låg över analytikernas förväntningar. Bakom optimismen ligger förväntningar på ökad försäljning av erektionspreparatet Cialis samt av diabetesläkemedel, enligt Bloomberg News.

Coinstar sjönk samtidigt 3,8 procent. Kursen tyngdes av beskedet att bolagets vd Paul Davis oväntat meddelat att han går i pension.

På obligationsmarknaden sjönk räntan på en amerikansk tioårig statsobligation med 1 punkt, till 1,90 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?