1515
Annons

Stockholmsbörsen: Uppåt igen<br />

Stockholmsbörsen handlades till att börja med i rött för att under fredagseftermiddagen ta igen förlorad mark och sluta på plus. Bland de ledande europeiska handelsplatserna var utvecklingen liknande.

På det internationella minuskontot bokfördes emellertid ett hökaktigt amerikanskt centralbanksprotokoll medan den efterlängtade jobbsiffran i USA visade sig ungefär i linje med förväntningarna.

Stockholmsbörsens OMXS30-index slutade 0,6 procent upp till nivån kring 1.137. Omsättningen på Stockholmsbörsen nådde 8,4 miljarder kronor.

"Vi kan väl konstatera att vi inte har några direkta säljare i marknaden och att vi fortfarande har en lätt börstrend som segar sig vidare uppåt eftersom det saknas nya negativa händelser. Fredagens USA-statisktik var väl okej och då den inte var sämre än väntat ger den stöd åt temat fortsatt sakta uppåt" kommenterade en mäklarchef tingens ordning för Nyhetsbyrån Direkt.

På USA-scenen visade sig alltså sysselsättningsökningen i december vara i stort sett i linje med förväntningarna. Ökningen blev 155.000 personer mot väntade 152.000. För november höjdes dock ökningen med 15.000 personer till 161.000 personer.

På det amerikanska pluskontot hamnade dessutom ett bättre inköpschefsindex för tjänstsektorn än väntat. Dock var landets industriorder inte lika uppmuntrande, då det svek förhandsbedömningen.

Protokollet från förra månadens amerikanska centralbanksmöte blev något av en besvikelse då det signalerade en ökad risk för att banken kan dra sig ur sitt pågående tredje kvantitativa lättnadsprogram tidigare än väntat.

På svenskt börsgolv fick Volvo stöd av ordersiffror från den amerikanska lastvagnsmarknaden. Antalet beställningar i december var fortsatt lågt, 21.300 fordon, men analyshuset bakom statistiken förebådade uppgångar efter att den värsta budgetoron nu tycks vara förbi i USA. Volvo-aktien steg knappt 2 procent.

Ericsson klättrade 1,1 procent. I telekombolagets nyhetsskörd märkets att Kinakonkurrenten Huawei bedömer att dess försäljning för helåret 2012 steg med över 10 procent, och att en amerikansk patentdomstol har tagit upp Ericssons stämning av Samsung.

Fredagens förlorare bland storbolagen blev Getinge som sjönk med 2,1 procent efter Bank of America/Merrill Lynch sänkt rekommendationen till neutral från köp. Bakom sänkningen återfanns ökad oro kring den amerikanska budgeten för hälsovårdsbolag.

Liknande budgetresonemang från Handelsbanken fällde Elekta på torsdagen som tappade ytterligare 0,3 procent under fredagen.

Aarhuskarlshamn var upp 0,7 procent till 278 kronor. Nordea har höjt sin riktkurs till 310 från 295 kronor mot bakgrund av bland annat stigande priser på kakaosmör, något fettbolaget tillhandahåller ersättningsalternativ för.

Precise Biometrics hörde till vinnarna bland småbolagen efter torsdagens nya kund inom finansiell information, och steg ytterligare knappt 7 procent.

Sektorkollegan Fingerprint Cards steg samtidigt drygt 10 procent, bolagets vd har ökat på sitt aktieinnehav betydligt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?