Annons

Europabörserna tyngs av Fed-protokollet<br />

De ledande Europabörserna har handlats ner under fredagsförmiddagen. Indexen tyngs bland annat av nedgångar i råvarusektorn och farhågor om att Federal Reserves stödköpsprogram kan ta slut redan i år.

Det allmänna sentimentet har tyngts något efter att den amerikanska centralbanken släppte sitt senaste mötesprotokoll igår. Ett antal medlemmar i kommittén ansåg att obligationsköpen bör minska eller upphöra i god tid före utgången av 2013. Andra ville se köp fram till slutet av året.

Index tyngs också av nedgångar i råvarusektorn. Tillsammans med metallpriserna har flera stora gruvbolag tappar mark idag. Fresnillo, världens största silverproducent, har sjunkit med 5,6 procent på Londonbörsen efter att UBS sänkt rekommendationen från köp till neutral. Stålbolagen Salzgitter och Thyssenkrupp är ner med 2,8 respektive 1,8 procent.

Marks & Spencer, Storbritanniens största klädkedja, är ner 2,9 procent efter att Nomura sänkt sina estimat för resultat före skatt med en hänvisning till en generellt sämre marknad.

Bland de få större aktier som haft en positiv dag finns Bayer som har stigit med 0,5 procent efter att läkemedelsbolaget fått klartecken att ta över det amerikanska djurhälsoföretaget Teva.

Biltillverkaren Fiat meddelade efter stängning igår att bolaget kommer att använda en option och köpa 3,3 procent i Chrysler för 198 miljoner dollar. Fiats totala andel i Chrysler är nu 65,2 procent, och aktien är upp 1,2 procent på Milanobörsen.

Definitivt inköpschefsindex för tjänstesektorn i EMU steg till 47,8 i december från 46,7 månaden innan, vilket var samma som förväntat. I Storbritanniens sjönk samma index till 48,9 i december från 50,2 föregående månad. Det väntade resultatet var 50,5.

Konsumentpriserna i EMU steg enligt preliminära siffror med 2,2 procent i årstakt under december månad. Analytiker hade väntat sig en uppgång med 2,1 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?