1515
Annons

USA-börser: Svajig start på handeln<br />

De ledande amerikanska börserna inledde torsdagens handel med blandade kursrörelser. Investerarnas intresse riktades mot en rad bolagsrapporter, samt något tvetydiga makroekonomiska siffror.

Dow Jones Industrial Average var vid klockan 16.50 oförändrat på 13.915, medan det bredare S&P 500 sjönk 0,1 procent till 1.500. Nasdaq Composite steg samtidigt 0,2 procent, till 3.147. Omsättningen var 180 miljoner aktier på New York-börsen och 650 miljoner på Nasdaq.

Inom det bredare indexet steg telekombolag mest, medan konsumenttjänster och råvarusektorn återfanns i botten.

Bland rapporterande bolag hittades Qualcomm bland vinnarna med +5,1 procent. Bolagets rapport på onsdagskvällen överträffade analytikernas förväntningar både med avseende på resultat samt med avseende på resultatprognoser för kommande kvartal. Bolaget kommenterade att de upplevt stark efterfrågan på komponenter till smarta telefoner för 4g-nätverk, samtidigt som efterfrågan från utvecklingsländer ökat, där många köper sin första smartphone.

Torsdagens rapport från UPS föll inte Wall Street i smaken. Resultatet var något svagare än förmodat, men det var framförallt prognosen för 2013 som inte lyckades infria förväntningarna på marknaden. Enligt vd Scott Davis väntas den tröga globala ekonomin och minskad efterfrågan på shipping-tjänster begränsa bolagets försäljningstillväxt. Aktien backade 2,1 procent.

I den övriga rapportfloden hittades bland andra Facebook, Paccar, Whirlpool och Mastercard med -3,6, -0,5, +4,7 respektive +0,1 procent.

På den amerikanska statistikfronten gavs blandade konjunktursignaler från torsdagens ekonomiska data.

Det amerikanska arbetsmarknadsdepartementets veckovisa jobbrapport visade på en oväntat stor ökning av nyanmälda arbetslösa under vecka 4. Under fredagen väntas jobbrapporten för januari. Prognoserna pekar mot marginellt högre sysselsättningsökning jämfört med i december.

Inköschefernas index i Chicago uppvisade samtidigt en ökning under januari, från föregående månad, till ett högre indexvärde än analytikerna i Bloomberg News prognosenkät i genomsnitt förväntat sig.

"I dag kommer investerare att se framåt mot morgondagens månatliga sysselsättningsrapport, och spara på krutet tills de får reda på hur många jobb ekonomin faktiskt skapade under februari", sammanfattade Fred Dickson, chefsstrateg vid Davidson Companies, till Marketwatch.

Vidare på statistikfronten steg de privata inkomsterna i USA oväntat mycket, +2,6 procent i december, jämfört med föregående månad. Samtidigt steg privatkonsumtionen enbart med 0,2 procent från föregående månad. Analytiker hade räknat med att inkomsterna hade stigit 0,8 procent och att konsumtionen skulle ha stigit 0,3 procent, enligt Bloomberg News snittprognos.

På obligationsmarknaden noterades räntan på amerikanskt tioårigt statspapper 2 punkter nedåt till 1,99 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?