ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Svenskt bantningspiller kan vinna storpris i USA

  • Foto: Scanpix
Ett nytt svenskt bantningspiller, utvecklat vid universitetet i Lund, kan bli årets skräll på naturmedelsmarknaden i USA.

Appethyl, som ännu inte finns på marknaden, har utvecklats vid universitetet i Lund av en forskargrupp ledd av professorn Charlotte Erlandson Albertsson. Substanserna som dämpar aptiten utvinns ur spenat. Produkten lanseras i USA och i vissa asiatiska länder i maj.

”Jag tror att vi kan lansera Appethyl i Sverige och resten av Europa om ett år. Vi väntar på det europeiska godkännandet, det så kallade Efsa-godkännandet”, säger Anders Struksnes som tidigare arbetade med företaget Scandinavian Clinical Nutrition.

Finns det inte redan en uppsjö av bantningspreparat? Varför tror du att just Appethyl ska lyckas?
"Det finns knappt några bra aptitdämpande preparat internationellt och inget som verkar både akut och är långverkande", säger Anders Struksnes.

Charlotte Erlandson Albertsson vill ännu inte uttala sig om sitt bantningspiller.

”Jag blir bara nedringd av människor som vill ha det och det finns ju inte i Sverige ännu. Återkom när pillret går att köpa”, säger hon. 

Anders Struksnes företag Green Leaf Medical AB grundades 2011 och har licensen för Appethyl. Patenten ligger hos Lunds universitet som när försäljningen är igång kan lyfta royalities om allt går vägen.

De största ägarna i Green Leaf Medical är, förutom Anders Struksnes, en polsk investerare samt Anders Uddén, före detta vd för familjeföretaget Permobil.

”Hittills har vi investerat cirka 20 Mkr i Appethyl och i år ska ytterligare 8 Mkr investeras. Vi har kontakt med villiga investerare”, säger Anders Struksnes.

Han berättar att företaget också förhandlar med amerikanska bjässar som Walmart och Walgreens.

Appethyl ska enligt planerna säljas som ett pulver som kan blandas i maten, som juice- eller yoghurtshots samt som piller. En oväntad grupp som kan behöva gå ned i vikt är alla smällfeta amerikanska hundar.

”Preparatet verkar på såväl på människor som på djur. Och det finns 50 miljoner feta hundar i USA”, säger Anders Struksnes.

Tillverkningen av Appethyl sker i USA där Green Leaf Medical säkrat leveranser på 500 ton av spenatextraktet.

En oväntad språngbräda in på den amerikanska marknaden är nomineringen av Appethyl som en av tre finalister i den årliga tävlingen ”New product of the year”, Nutraward. Den avgörs vid världens största kosttillskottsmässa Expo West i Kalifornien i mars.

”Det är första gången som ett nordiskt företag når finalen”, säger Anders Struksnes.

Häng med – här får du di.se:s dagliga nyhetsbrev

Tyck till