1515
Annons

Stockholmsbörsen: <br />Ericsson väntas lyfta<br />

Terminerna för de ledande europeiska börserna pekar svagt nedåt inför torsdagens öppning. I ett ymnigt resultatflöde väntas Ericsson handlas högre medan Telia Sonera däremot kan komma att tappa något i öppningshandeln. Som den tredje av fyra storbanker har vidare SEB rapporterat.

"Vi är mitt inne i rapportfloden och vi kan konstatera att banksektorn levererar och ger stöd åt Stockholmsbörsen. I går uppvisade både Swedbank och Nordea stabila rapporter med höjda utdelningar. Nu på morgonen kom SEB med en starkare bolagsrapport än väntat samtidigt som de i linje med sina branschkollegor också höjer utdelningen", konstaterar Michael Canborn, marknadsanalytiker på IG, i ett morgonbrev.

Kring klockan 8.45 var terminerna för franska CAC 40, brittiska FTSE100, tyska DAX och regionala Euro Stoxx 50 samtliga från 0,2 till 0,3 procent lägre.

Ericssons rapport för det fjärde kvartalet kom överlag in något bättre än vad analytiker väntat sig i SME Direkts enkät. Bruttomarginal och försäljning ökade båda mer än väntat, jämfört med föregående år.

"Ericsson var bra på Networks. Försäljning och marginaler överraskar positivt. Bolaget hade en bra kassagenerering fjärde kvartalet och utdelningen var positiv. Prognoserna kommer att komma upp lite på det här och aktien ska upp", anser Lars Söderfjell på Ålandsbanken som samtidigt räknar med viss nedgång för Telia Sonera.

I en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt hänvisar han till att Telia Soneras rapport "var lätt på marginalen" med en viss besvikelse över att utdelningen inte höjdes.

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca levererade överlag något bättre än väntat i SME Direkts enkät. För 2013 spås försäljningen minska med medelhöga till höga ensiffriga tal medan vinsten per aktie för kärnverksamheten, Core, väntas sjunka betydligt mer än försäljningen under 2013.

Som den tredje av fyra storbanker levererade SEB på torsdagsmorgonen en rapport som var bättre än väntat. Vidare meddelades en oväntat stor utdelningshöjning.

På rekommendationsfronten har onsdagens starka rapport från Swedbank medfört en rad höjda riktkurser samt en höjd rekommendationen till behåll, från tidigare sälj, hos DNB.

Exane BNP Paribas har höjt riktkursen för Nordea med 6 procent till 68 kronor efter onsdagens bokslut men upprepat tidigare rekommendation underperform.

I spåren av onsdagens rapportflöde har Natixis höjt Scania till neutral, från tidigare minska.

Utöver ovan nämnda rapporter har bland annat även HIQ och Axis publicerat resultat medan Autoliv och Atlas Copco väntas redovisa siffror för det fjärde kvartalet kring lunch.

På makrofronten visade försäljningen i tysk detaljhandel en oväntat stor nedgång i december. Senare på torsdagen väntas siffror över tysk arbetslöshet och KPI.

På onsdagskvällen meddelade Federal Reserve, som väntat, att man fortsätter med tillgångsköp om 85 miljarder dollar per månad, med fortsatt nollränta efter ett tvådagarsmöte.

I eftermiddag blir det USA-statistik i form av privata inkomster och privatkonsumtion samt Chicago inköpschefsindex.

Marsterminerna för Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq 100 var i noterade en svag dragning nedåt på torsdagsmorgonen. New York-börserna sjönk även efter svensk stängning på onsdagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?