Annons

Råvaror: Metallerna fortsätter ned<br />

Priserna på råvaror handlades övervägande lägre under den senare delen av torsdagskvällen. Efter att ha fallit tillbaka från förmiddagens nivåer - där kopparpriset noterat ett nytt årshögsta - handlades basmetallerna i likhet ädelmetallerna under nollstrecket, samtidigt som råoljepriserna pekade i skilda riktningar.

Onsdagseftermiddagens uppgångar för guld och silver, som följde efter att statistik visat att USA:s BNP oväntat sjönk under fjärde kvartalet, förbyttes på torsdagen med lägre priser.

Spotpriset på guld var vid klockan 20.40 ned 16 dollar till 1.661 dollar per uns, medan silverpriset sjönk 65 cent till 31,39 dollar.

"Guldets stigande reaktion på BNP-siffrorna överskuggade publiceringen av arbetsmarknadsstatistiken för den privata sektorn, som var bearish för guld", sade metallanalytiker vid HSBC till Marketwatch. Siffrorna från ADP Employer Serivce, som släpptes på onsdagen, visade att fler sysselsatts i den privata sektorn i USA under januari än ekonomerna i Bloomberg News enkät trott.

På jobbfronten på torsdagen visade arbetsmarknadsdepartementets veckovisa jobbrapport att antalet nyanmälda arbetslösa stigit mer än väntat. Enligt bedömare som Bloomberg News kontaktat var den veckovisa jobbrapporten, i kombination med svaga konjunktursignaler från fraktjätten UPS låga vinstprognoser, vad som tyngde basmetallpriserna på torsdagen.

Kopparns tremånaderstermin noterades 37 dollar lägre till 8.190 dollar per ton, efter att ha sjunkit tillbaka från förmiddagens årshögstanivåer.

På oljemarknaden var utvecklingen blandad, drygt tio minuter efter golvhandeln stängning i New York. Brent-oljan var i första termin 0,61 dollar upp till 115,51 dollar per fat, medan WTI-oljan var 0,45 dollar lägre på 97,49 dollar per fat.

Noteringar 20.40
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin -0:45 USD 97:49:00
Brent, första termin +0:61 USD 115:51:00Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar -37 USD 8.190
Zink -12 USD 2.143
Aluminium -13 USD 2.095
Nickel -40 USD 18.367
Bly -5 USD 2.434
Tenn -130 USD 24.849Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld -16:25 USD 1.660:80
Silver -0:6450 USD 31:39:00


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?