Annons

Råvaror: Koppar på årshögsta<br />

Olja och ädelmetaller noteras svagt nedåt medan basmetallerna överlag har utökat onsdagens uppgångar. Koppar har tickat upp till nytt årshögsta.

Klockan 11.15 är kopparns tremånaderstermin 51 dollar högre till 8.277 dollar per ton, därmed högre än den tidigare årshögstanivån kring 8.260 dollar från de första dagarna i januari. Ma Jian på Orient Futures sade till Bloomberg News att han räknar med ett fortsatt relativt starkt momentum för koppar in på februari.

I nyhetsväg har uppgifter framkommit om att gruvjätten Rio Tinto överväger ett temporärt stopp av koppar- och guldgruvan Oyu Tolgoi. Anledningen uppges vara den mongoliska regeringens vilja att få ökad andel av vinsten från gruvbolagets verksamhet i landet.

På basmetallmarknaden har vidare aluminium och zink båda stigit kring 20 dollar till 2.173 respektive 2.126 dollar.

Efter en tydlig uppgång för guld och silver på onsdagseftermiddagen sedan statistik visat att USA:s BNP sjönk med 0,1 procent i beräknad årstakt under fjärde kvartalet har rörelserna varit små på ädelmetallmarknaden.

Spotpriset på guld är ned 2 dollar till 1.675 dollar per uns medan silverpriset fortsatt noteras kring 32 nivån dollar.

"En omvärdering av den amerikanska återhämtningen kombinerat med en bekräftelse av den mycket ackommoderande penningpolitiken är bullish för guld", sa Howard Wen på HSBC Securities till Bloomberg News.

Federal Reserve meddelade på onsdagskvällen svensk tid, efter avslutat tvådagarsmöte, som väntat att man fortsätter med tillgångsköp om 85 miljarder dollar per månad, med fortsatt nollränta. Utöver policybeskeden slog Fed-kommittén fast att ny information sedan föregående möte tyder på att tillväxten i den ekonomiska aktiviteten "tog en paus de senaste månaderna", men det beror till stor del på väderrelaterade störningar och övergående faktorer.

På oljemarknaden handlas Brent-oljan i första termin 0,07 dollar ned till 114,83 dollar per fat, medan WTI-oljan noteras 0,13 dollar lägre till 97,81 dollar per fat.

Onsdagens statistik från USA:s energidepartement, DOE, visade att de amerikanska lagren av råolja steg med 5,9 miljoner fat under förra veckan. Enligt Bloomberg News väntades lagren stiga med 2,5 miljoner fat.

Noteringar kl 11.15
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin  -0,13 USD  97,81
Brent, första termin  -0,07 USD  114,83Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar  +51 USD  8.277
Zink  +18 USD  2.173
Aluminium  +22 USD  2.126
Nickel  +175 USD  18.540
Bly  +25 USD  2.464
Tenn  +75 USD  24.975Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld  -2,01 USD  1.675,04
Silver  -0,04 USD  31,99


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ABUControlAnnons

ABUControl - lyft på ny krannivå

ABUS nya elektriska styrsystem ABUControl innebär introduktion av en rad säkerhetsaspekter med hög servicevänlighet i ett modulärt paket.

Med en central PLC registreras kranens alla rörelser som även lagras. Vid service kan man se till exempel drifttid, antal starter, lastkollektiv och återstående livstid på telfer. Man kan enkelt logga in på kranens PLC från golvet via WiFi för diagnos, vilket förenklar underhållet. Gränssnittet i mjukvaran KranOS är modernt överskådligt vilket ger tidseffektiv användarvänlighet.

ABUControl sammanfattat:

Komfort

Svajkontroll; minimerar lastsvajning där systemet beaktar åkhastigheter, acceleration, krokposition mm. Frekvensstyrning på kranåk- samt tväråksrörelse ingår. För ABUS traditionella lintelferserie finns kontaktordrift för lyftrörelse som standard och frekvensstyrning lyft som option.

Säkerhet

Synkronisering av alla åkrörelser vid användande av travers med två telfrar alternativt traverser i tandemdrift. Detta innebär att hastigheter synkroniseras vilket är en grundläggande säkerhet vid samlyft med två telfrar och/ eller tandemdrift.

Servicevänlighet

ABUS använder välbeprövade standardkomponenter från välkända elektroniktillverkare. Inga programvarulicenser krävs. Allt för att ge lättanvända produkter med optimal servicevänlighet. Mjukvaran KranOS kan kopplas trådlöst från laptop eller surfplatta via webbläsare och kräver inga programvarulicenser. Mjukvaran har ett modernt gränssnitt och ger en enkel översikt av driftdata och inställningar.

Med ABUS styrsystem ABU- Control erbjuds ett så kallat Komfortpaket. Detta paket innehåller:

• Radiostyrning ABURemote Button.

• Frekvensstyrning ABUliner kran- och tväråksrörelse.

• LED-matrix display för lastindikering.

Läs mer här 

Om ABUS Kransystem:

Vänligen kontakta oss för mer information och besöka gärna vår hemsida för mer information: www.ABUS-Kransystem.se

Kontakta oss för mer information på telefon 054 555 650

Mer från ABUControl

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ABUControl och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?