Annons

Räntor och valutor: <br />Räntorna sjunker<br />

Sentimentet på marknaderna har försämrats och räntorna i Europas kärna sjunker samtidigt som räntorna i periferin är upp några punkter. Europabörserna sjunker svagt och på valutamarknaden är rörelserna överlag små.

Svenska marknadsräntor sjunker 3-7 punkter och den tioåriga statsobligationsräntan är ned 4 punkter till 1,95 procent. Den tyska tioårsräntan sjunker samtidigt 5 punkter till 1,68 procent.

Jussi Hiljanen, räntestrateg vid SEB, säger till Nyhetsbyrån Direkt att räntenedgången främst är att se som en rekyl efter en kraftig uppgång sedan årsskiftet. Han påpekar också att det var ett rejält uppställ på onsdag eftermiddag och att nettorörelserna sett över ett dygn är små.

"Vi tror att uppåttrycket i räntor allmänt kommer fortsätta under det första kvartalet, men med den rörelse man har haft hittills i år är det inte så konstigt att det kommer en rekyl", säger han.

Han säger att bakom de stigande räntorna den senaste tiden ligger en klar förbättring i riskaptiten, med en stabilisering av eurokrisen och minskade svansrisker.

"Många investerare som vi har träffat verkar ha en försiktigt optimistiskt grundinställning för 2013. Det är en underliggande optimism", säger Jussi Hiljanen.

Han påpekar att räntenivåerna i länder som Sverige och Tyskland rimligen inte räcker ens för att täcka framtida inflation, varför det finns ett stort intresse på marknaden att söka bättre avkastning.

"Vår tes är att det kommer att finnas en ökande efterfrågan på obligationer i Spanien och Italien som ger mycket högre avkastning. Många ökar också vikten på aktiemarknaden och skalar ned obligationsportföljerna", säger Jussi Hiljanen.

Mer fundamentalt hänförs det generellt surare klimatet till bland annat att dålig tysk detaljhandeln i december och svaga kvartalsrapporter, där exempelvis Deutsche Bank under morgonen meddelade att de gjorde en oväntat stort förlust under det fjärde kvartalet.

Jämfört med i november minskade försäljningen i den tyska detaljhandeln med 1,7 procent och jämfört med ett år tidigare var nedgången 4,7 procent. Förväntningarna låg på -0,1 respektive -1,5 procent, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

Den tyska arbetsmarknaden överraskade dock positivt och arbetslösheten sjönk oväntat i januari. Antalet arbetslösa minskade 16.000 personer, väntat en uppgång med 8.000 personer, samtidigt som arbetslösheten sjönk till 6,8 procent från 6,9 procent i december, väntat enligt Bloomberg News prognosenkät en oförändrad arbetslöshetsnivå. Samtidigt visade reviderad statistik att antalet arbetslösa minskade även i december.

"Statistiken är en positiv överraskning. Till och med det kalla blöta vädret i slutet av januari tyngde inte arbetsmarknaden i någon betydande grad. Trots att BNP sjönk under det fjärde kvartalet sjönk faktiskt antalet arbetslösa, säsongsjusterat", sa Peter Meister vid BHF Bank i en kommentar till Reuters.

Amerikanska marknadsräntor sjönk tillbaka efter Federal Reserves räntebesked på onsdagskvällen och tioårsräntan är ned 4 punkter till 1,98 procent, från svensk stängning på onsdagen.

Fed beslutade som väntat att räntan oförändrad och fortsätta att köpa statsobligationer och bolånepapper för 85 miljarder dollar i månaden.

Enligt räntekommittén Fomc tyder ny information sedan föregående möte på att tillväxten i den ekonomiska aktiviteten "tog en paus de senaste månaderna", men det beror till stor del på väderrelaterade störningar och övergående faktorer. Fed ser dock fortsatt nedåtrisker mot de ekonomiska utsikterna.

"Vad vi fick i går var en påminnelse om att de fortsätter att se nedåtrisker för de ekonomiska utsikterna. De var lite mer duvaktiga", sa Craig Collins, chef för räntehandel vid Bank of Montreal i London, till Bloomberg News, som förklaring till de sjunkande räntorna.

På torsdagens USA-agenda står bland annat statistik över privata inkomster och privatkonsumtion samt Chicago inköpschefsindex.

De privata inkomsterna väntas ha ökat med 0,8 procent i december, medan privatkonsumtionen spås ha ökat med 0,3 procent, enligt Bloomberg News enkät.

Chicago inköpschefsindex väntas ha stigit till 50,5 i januari, från 50,0 i december.

På valutamarknaden handlas euron i stort sett oförändrat mot dollarn till 1,357 samtidigt som yenen handlas rätt stabilt mot både dollarn och euron.

Den svenska kronan har tappat 1 öre mot dollarn till 6,35 och 1 öre mot euron till 8,62.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?