1515
Annons

Räntor &amp; valutor: <br />Dollarn föll på Feds besked<br />

Såväl USA-räntorna som aktiekurserna på Wall Street vände nedåt efter svensk stängning på onsdagen efter Federal Reserves räntebesked och den oväntade BNP-nedgången fjärde kvartalet.

Fed beslutade på onsdagen att lämna målet för dagslåneräntan, Fed funds, oförändrat inom intervallet 0,0-0,25 procent och Fed-kommittén beslutade samtidigt att fortsätta de kvantitativa lättnaderna, QE, genom att köpa statspapper i en takt på 45 miljarder dollar per månad, oförändrat från de 45 miljarder som beslutades initialt i december. Inklusive fortsatta månatliga köp av bolånerelaterade värdepapper, MBS, för 40 miljarder dollar per månad kommer Fed därmed att totalt köpa värdepapper för 85 miljarder dollar per månad.

Fed kommer också att fortsätta att reinvestera återbetalningar på existerande portföljinnehav i bolånerelaterade värdepapper.

Esther George, som röstade för första gången i Fomc, reserverade sig mot majoritetens beslut. Anledningen var att hon är "oroad" att den fortsatt höga nivån på policyackommodationen ökar risken för framtida ekonomiska och finansiella obalanser, och att det över tiden kan leda till att inflationsförväntningarna på längre sikt stiger.

Enligt Fed-kommittén tyder ny information sedan föregående möte på att tillväxten i den ekonomiska aktiviteten "tog en paus de senaste månaderna", men det beror till stor del på väderrelaterade störningar och övergående faktorer.

Onsdagens oväntat svaga amerikanska BNP-rapport för fjärde kvartalet komplicerar i någon mån tolkningen av Feds beskrivning av ekonomin.

Som helhet tycks Fed ha noterat vissa ljuspunkter, som dock inte innebär någon förändrad policyhållning, och onsdagens Fed-besked bjöd egentligen inte på några överraskningar, enligt en rad analytikerkommentarer på Federal Reserves räntebesked.

Berndt Weidensteiner, USA-analytiker på Commerzbank, konstaterar att Fomc noterar vissa ekonomiska framsteg, trots den nuvarande "pausen" i den ekonomiska tillväxten, men "det är ännu alldeles för tidigt att överväga en mindre aggressiv policy".

Han noterar att trots tillväxtpausen så tycks vissa av bitarna i det ekonomiska pusslet ha kommit på rätt plats. Svansriskerna för USA-ekonomin har "uppenbart reducerats" efter att budgetstupet kunde undvikas, och eurokrisen fortsätter avta. "Därför pekar utsikterna mot en måttlig (och troligen accelererande) tillväxt under 2013". Men alla diskussioner om att avsluta QE är ännu för tidiga, med BNP-nedgången som en varning för att ekonomin ännu inte står på stadig grund, enligt Berndt Weidensteiner.

Vid en emission av sjuåriga statsobligationer för 29 miljarder dollar tidigare på onsdagskvällen blev räntan 1,416 procent, vilket var högre än de 1,403 procent som väntades enligt Bloomberg News enkät.

Bid/cover-nivån sjönk till 2,60 från 2,72 vid den senaste emissionen av sjuårsobligationer, vilket tydde på minskad efterfrågan.

Indirekta budgivare, som inkluderar utländska centralbanker, uppgick till 38,2 procent, jämfört med 39,9 procent i den föregående emissionen.

I torsdagens asiatiska handel har de amerikanska räntorna fortsatt svagt nedåt. Den tvååriga USA-räntan är stabil på 0,27 procent, medan tioåringen är ned 4 punkter till 1,98 procent, jämfört med svensk stängning på onsdagen.

I eftermiddag publiceras privata inkomster och privatkonsumtion samt Chicago inköpschefsindex.

De privata inkomsterna väntas ha ökat med 0,8 procent i december, medan privatkonsumtionen spås ha ökat med 0,3 procent, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

Index för kärninflationen, (core PCE), ett mått som Federal Reserve brukar fokusera på, väntas ha stigit med 0,1 procent på månadsbasis, och stigit 1,4 procent på årsbasis.

Chicago inköpschefsindex väntas ha stigit marginellt till 50,5 i januari, från reviderade 50,0 i december.

Japanska räntor pekar också nedåt på torsdagen samtidigt som Tokyobörsen sjunker.

Statistik under natten visade att Markit/JMMA industri-PMI steg till 47,7 i januari, från 45,0 i december, och att industriproduktionen preliminärt ökade med 2,5 procent i december, jämfört med november. Jämfört med ett år tidigare sjönk produktionen med 7,8 procent.

Analytiker hade väntat att produktionen skulle ha stigit med 4,1 procent från månaden före och sjunkit med 5,6 procent jämfört med samma månad föregående år, enligt Bloomberg News enkät.

På valutamarknaden har dollarn försvagats mot yenen till 90:8, från 91:1 på onsdagen, men är stabil kring 1:357 mot euron.

Australiendollarn och Nya Zeelandsdollarn tappar mot yenen då de asiatiska börserna sjunker.

Nya Zeelands centralbank, Reserve Bank of New Zeeland (RBNZ), lämnade styrräntan oförändrad, på 2,50 procent, på onsdagskvällen svensk tid.

RBNZ-chefen Graeme Wheeler konstaterade i ett uttalande att den globala tillväxten ser ut att återhämta sig under 2013, vilket framgår att ekonomiska indikatorer förbättras hos många av landets handelspartners. Samtidigt är sentimentet på de globala finansmarknaderna positivt, vilket bidrar till lägre finansieringskostnader för bankerna och lägre räntor för hushåll och företag.

Beträffande den inhemska ekonomin tyder inkommande data om företagssentiment och byggaktivitet på att BNP-tillväxten återhämtar sig efter en svag period under mitten av 2012. Återuppbyggnaden av Canterbury-området tar fart, och effekterna av detta kommer att märkas mer brett på inkomster och inhemsk efterfrågan.

Kronan har under natten blivit knappt ett halvt öre svagare mot såväl dollarn som mot euron.

Torsdagens agenda bjuder också på detaljhandel och arbetslöshet från Tyskland samt preliminär KPI från Tyskland och Spanien.

Här hemma redovisar ESV utfallet för statens betalningar i december.


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?