1515
Annons

Råvaror: Fed rubbade <br />inte uppgång<br />

Priserna på råvaror noterade fortsatt högre under den senare delen av onsdagskvällen, efter att Federal Reserve meddelat att man fortsätter med befintlig nivå av policyackommodation.

Vid klockan 20.45 var kopparns tremånaderstermin upp 137 dollar till 8.240 dollar per ton, medan zinkpriset steg 56 dollar till 2.151 dollar per ton.

Federal Reserve avslutade sitt tvådagarsmöte på onsdagen, och meddelade att man fortsätter med tillgångsköp om 85 miljarder dollar per månad, med fortsatt nollränta. Beskedet gick i linje med vad som väntades av marknaden, och gav inga större reaktioner i råvarupriserna.

Utöver policybeskeden slog Fed-kommittén fast att ny information sedan föregående möte tyder på att tillväxten i den ekonomiska aktiviteten "tog en paus de senaste månaderna", men det beror till stor del på väderrelaterade störningar och övergående faktorer.

En kvart efter golvhandelns stängning på oljemarknaden i New York noterades stigande priser, trots att siffror visat att de amerikanska lagren av råolja stigit mer än väntat under föregående vecka.

Lagren av bensin minskade dock oväntat, samtidigt som destillatlagren uppvisade en större nedgång än bedömare trott. Brent-oljan handlades i första termin upp 0,62 dollar till 114,98 dollar per fat, medan WTI-oljan noterades 0,36 dollar högre till 97,93 dollar per fat.

"Detta är en negativ rapport för råolja och den ger ytterligare bevis på att den amerikanska råoljemarknaden inte är balanserad. Om du tittar på euron så ser du en stöttande faktor", sa Tariq Zahir, ansvarig för en råvarufond vid Tyche Capital Advisors i New York, till Bloomberg News syftande på den amerikanska lagerrapporten. På valutamarknaden har euron stärkts under dagen till 1,3564 mot dollarn.

I övrigt på onsdagen har fokus riktats mot på onsdagens amerikanska BNP-rapport som visade på en oväntad kontraktion i ekonomin. Siffrorna gav tydligt avtryck i priserna på ädelmetaller, som efter små uppgångar under förmiddagen handlades väsentligt högre under kvällen. Spotpriset på guld var upp 14 dollar kring nivån 1.678 dollar per uns, medan silverpriset ökade 66 cent till 32,06 dollar.

"Det är tydligt efter de negativa BNP-siffrorna att vi ser en flykt till säkerhet", konstaterade Tim Evans, chefsmarknadsstrateg vid Long Leaf Trading Group, för Bloomberg News.

Noteringar kl 20.45
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin  +0,36 USD  97,93
Brent, första termin  +0,62 USD  114,98Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar  +137 USD  8.240
Zink  +56 USD  2.151
Aluminium  +44 USD  2.104
Nickel  +520 USD  18.370
Bly  +38 USD  2.443
Tenn  +301 USD  24.901Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld  +13,80 USD  1.677,60
Silver  +0,6588 USD  32,06


Innehåll från Cancer Research KIAnnons

Samverkan är nyckeln till framtidens cancervård

Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, och Hans-Gustaf Ljunggren, professor vid Karolinska Institutet.
Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, och Hans-Gustaf Ljunggren, professor vid Karolinska Institutet.Foto:Andrea Björsell & Ulf Sirborn

I takt med att fler tekniker utvecklas och ser dagens ljus talas det alltmer om ett paradigmskifte inom cancervården. Några som är måna om att driva forskningen framåt genom samverkan är Karolinska Institutet. Med en gemensam satsning på precisionsmedicin med Karolinska Universitetssjukhuset och cellterapier för cancerpatienter vill de sätta patienten i första rummet. 

Forskning, innovation och utbildning inom bland annat cancer står högt i kurs hos Karolinska Institutet. I februari 2021 etablerades Precisionsmedicinskt centrum Karolinska (PMCK) – ett virtuellt centrum med syfte att skapa förutsättningar för att ta precisionsmedicin hela vägen från forskning in i hälso- och sjukvårdens vardag. Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, menar att precisionsmedicin är den enda – och rätta – vägen att gå. 

– Begreppet precisionsmedicin är på fleras läppar. Anledningen till att det är så aktuellt är att vi ser en utveckling som är remarkabel. Vi har en fantastisk utökning av nya kunskaper, tekniker och diagnostiska verktyg där vi också genererar mer och mer data på varje patient. Cancerområdet är ett av de områden som har kommit längst inom utvecklingen av precisionsmedicin, drivet av utvecklingen av ny kunskap och nya tekniker, målstyrda mer precisa läkemedel samt nya biomarkörer, säger hon. 

Läs mer om precisionsmedicin här

Unikt samarbete

Precisionsmedicin syftar till att ge patienter behandling och vård som är skräddarsydd utifrån patientens behov och förutsättningar. Fördelarna är många och ger vinster för både individ och samhälle. Bland annat möjlighet till tidig diagnostik och effektivare behandlingar. 

– Vi måste rigga sjukvården så att vi kan nå vårt mål – att kunna erbjuda rätt behandling i rätt tid till varje enskild patient. PMCK är ett unikt samarbete mellan Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset som hoppas göra det här möjligt, säger Anna Martling. 

Ett annat centrum där samverkan står i fokus är NextGenNK. Centrumet är Vinnova-finansierat och syftar till utvecklingen av nästa generations cellterapier mot cancersjukdomar. Företrädare är aktörer inom akademin, hälso- och sjukvården och industrin. 

–  Centrumet koordineras av Karolinska Institutet och samarbetar med Karolinska Universitetssjukhuset och ett tiotal framstående nationella och internationella industripartners. Mycket av den utveckling som sker inom cellterapier sker i synergier mellan dessa områden, säger Hans-Gustaf Ljunggren, professor vid Karolinska Institutet. 

Här läser du mer om NextGenNK

”Ett spännande fält”

Han förklarar att många industrier och företag ser fördelaktigt på samarbete med universiteten där man kan få del av ny kunskap. Samtidigt får universiteten ta del av nyttiggörande upptäckter i praktiken. 

Sedan centrumet startades upp i början av januari 2020 har forskningen gått snabbt framåt. 

– Vi har nya läkemedelskandidater, i form av tumörspecifika immunceller, i klinisk prövning. Det är ett spännande fält med stor utvecklingspotential där vi hoppas kunna göra stor skillnad i framtidens cancerbehandling. Dock är det inte enkelt med terapier. Det handlar om levande läkemedel som ska fungera som mini-missiler för att eliminera tumörceller hos den cancersjuka patienten. Men, genom samarbete mellan de olika parter tror och hoppas vi att vi kan driva vården framåt och göra skillnad, säger Hans-Gustaf Ljunggren. 

Fakta: Cancer Research  
Cancer Research KI är en paraplyorganisation för cancerforskningen vid KI med över 300 forskningsgrupper. Genom kombinationen av cancerforskning - med forskare inom ett flertal olika discipliner - och klinisk onkologi, verkar organisationen för att främja nya upptäckter som kan hjälpa patienter och gynna samhället. Till organisationens uppdrag hör även att synliggöra spetsforskningen inom cancerområdet vid KI. Här kan du läsa mer om Cancer Reseach KI.  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cancer Research KI och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?