ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Teknikprylarna snart i ditt hem

  • 3d-skrivare från MakerBot.

  • Double Robotics Segwayliknande ipadhållare.

  • Böjbara skärmar från Samsung.

  • Dell XPS Duo 12, bärbar dator med tryckkänslig skärm och Microsofts operativsystem Windows 8.

  • Nytt chip från Intel ”Haswell”, som ska dubbla bärbara datorers prestanda och rejält krympa batterikonsumtionen.

  • Det ryktas om en ny spelmaskin från Microsoft, kallad Xbox 720.

  • Vuzix Smart Glasses M100.

Vilka teknikprylar kommer vi att sukta efter 2013? Di.se har ett axplock av årets väntade prylskörd.

2013 kan bli året då 3D-skrivare för hushållsbruk slår igenom. Från att ha varit en miljonmaskin för industrin har priset sjunkit stadigt. För cirka 10.000 kronor går det nu att få en 3D-skrivare.

Bara fantasin sätter gränsen, men varför inte skriva ut leksaker, kökstillbehör eller reservdelar till trasiga apparater?

Samtidigt leder tekniken till frågor kring upphovsrätt. Tidningen The Economist pekade nyligen på att tillverkningsindustrin kan sätta käppar i hjulen för att skydda sina produkter mot piratkopierade 3D-produktioner.

På datorfronten väntas allt fler bärbara datorer med pekskärm i och med mjukvarujätten Microsofts operativsystem Windows 8.

Samtidigt blir datorernas hjärnor allt snabbare. Bland annat väntas produkter med ny processorteknik från Intel kallad ”Haswell”. Den ska enligt förhandsryktena dubbla datorernas prestanda och minska batterikonsumtionen rejält.

Och efter att mobilerna blivit smarta sägs nu också glasögonen bli det. Högst profil har Googles projekt Glass, men sökjättens uppkopplade brillor väntas inte bli tillgängliga förrän 2014. Konkurrenten Vuzix motsvarighet ska dock lanseras till sommaren och kommer att kosta motsvarande 3.000 kronor, enligt tidningen The Guardian. Vuzix produkt består av en liten skärm som är fäst på något som liknar ett trådlöst headset. Den är kopplad trådlöst till mobilen och kan visa sms, mejl eller vägbeskrivningar, rapporterar The Guardian. Ganska primitivt med andra ord, men fortsättning följer.

2013 kan också bli året då flexibla mobil- och datorskärmar blir vanligare. Det har pratats länge om dem, både Nokia och Samsung har åratal av forskning på området. Men räkna med ett steg tillbaka i bildkvalitet om en böjbar dator eller mobil dyker upp redan i år.

Nya smartphones kommer att presenteras under 2013, men även en mängd tillbehör. Mobiler på hjul – eller robotar som utvecklarna gärna kallar dem - är en något udda nisch. Amerikanska Romeo har exempelvis en produkt som liknar en korsning mellan Iphonestativ och bandvagn. Den kan fjärrstyras och en programvara styr ett ansikte på mobilskärmen som gör gulliga miner. Men dessa ”robotar” lär snabbt bli smartare och exempelvis börja kunna känna igen ansikten.

Ett annat exempel är Double Robotics Segwayliknande Ipadhållare för 2.000 dollar, motsvarande drygt 12.000 kronor.

På robottemat finns också drönarna. De små fjärrstyrda helikoptrarna med kamera lär också bli smartare och vanligare – kanske inte till allas förtjusning.

It-jätten Apple lär utveckla sitt tv-erbjudande under 2013. Di.se har tidigare rapporterat att vd Tim Cook ser tv-området som ”mycket intressant” och att han tycker att dagens tv-upplevelse är som att kliva 20-30 år bak i tiden. Det finns finansanalytiker som är säkra på att Apple i år lanserar en lösning som kommer att skaka om tv-branschen rejält.

Även Intel sägs vara på väg in på tv-marknaden. Intel har tidigare samarbetat med Google, men enligt sajten Techcrunch är processorjätten inte nöjd med sökjättens tv-initiativ.

Generellt lär tv:n kopplas allt närmare nätet. De traditionella tv-tillverkarna, med sina ofta fumliga försök med ”smart-tv”, kan vänta sig allt tuffare konkurrens.

Slutligen kan nämnas att teknisajterna för närvarande översvämmas av rykten om en ny spelmaskin från Microsoft, kallad Xbox 720.

Nästa vecka börjar teknikmässan CES i Las Vegas. Telekombranschens viktigaste sammankomst Mobile World Congress hålls i Barcelona i slutet av februari. Räkna med stora produktlanseringar då.

Tyck till