Annons

Stockholmsbörsen: Elekta förlorare<br />

Årets andra handelsdag på Stockholmsbörsen började med råge mindre dramatiskt än onsdagens amerikanska budgeteufori. För svenskt vidkommande stack Elekta ut med en rejäl kursnedgång efter sänkt rekommendation från Handelsbanken.  

Vid 10.10-tiden noterade Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,2 procent till nivån 1.128. Stockholmsbörsens omsättning uppgick då till 1,5 miljarder kronor. Bland de ledande europeiska handelsplatserna noterades högst blygsamma nedgångar.

På svenskt börsgolv har alltså Elekta hamnat i onåd hos Handelsbanken som sänkt sin rekommendation för medicinteknikaktien till minska från tidigare öka. Banken bedömer att det finns en risk för att den nya budgeten i USA innebär lägre ersättningsnivåer för Elektas strålkniv, enligt en analys.

Elekta-aktien sjönk drygt 5 procent som mest omsatta aktie på Stockholmsbörsen.

Net Entertainment har varit i farten med ömsom vatten ömsom vin där Skatteverket upptaxerat bolaget med runt 92 miljoner kronor. Casinospelsutvecklaren har även ingått ett avtal med speloperatören 888. Net Entertainment sjönk knappt 1 procent efter beskeden.

Vad gäller Seamless har bolaget via konvertibelnyttjande fått 10 miljoner kronor av Kinnevik. Seamless steg drygt 1 procent.

Vidare har Skanska höstat in en amerikansk order på runt 1 miljard kronor. Byggaktien var oförändrad.

På rekommendationsfronten har Africa Oil nu börjat få smaka på sänkt rekommendation efter de senaste månadernas trista kursutveckling. Oljeprospekteringsbolaget har fått se Canaccord sänka sin rekommendation till behåll från tidigare spekulativt köp. Riktursen är nu 8 kanadensiska dollar. Africa Oil noterades ned drygt 3 procent.

Även Hexagon har fått sänkt rekommendation av Swedbank till minska från neutral. Mätteknikaktien sjönk drygt 1 procent.

Från norska Nordsjön har en precisering av oljeinnehållet kring en av alla brunnar i det gigantiska Johan Sverdrup-fältet redovisats. Brunn 16/2-15 visade sig ha en oljezon om brutto 30 meter med övervägande god reservoarkvalitet. Lundin Petroleums ägarandel i den aktuella licensen är för närvarande 10 procent. Lundin-aktien steg 0,4 procent.

East Capital Explorer steg 3 procent sedan det värderat upp innehavet i ryska Melon.

En tidigt titt på de amerikanska börsterminerna ger vid handen en svagt negativ öppning.

Den asiatiska scenen präglades av plushandel under torsdagen om än i försiktigare omfattning än onsdagens dito.

På det kinesiska pluskontot hamnade landets inköpschefsindex för tjänstesektorn för december, då det steg till nytt fyramånadershögsta.

Från Tyskland kom positiva signaler vid förmiddagstid då antalet arbetslösa ökade mindre än väntat.

Vid klockan 14.15 och 14.30 presenteras siffror över sysselsättning och arbetslöshet i USA.

Vid klockan 20 redovisas protokoll från det senaste amerikanska centralbanksmötet i december förra året.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?