1515
Annons

Räntor och valutor: Euron tappar<br />

Europeiska marknadsräntor visar små rörelser, med en lätt dragning nedåt, i torsdagens inledande handel samtidigt som euron har försvagats under natten då onsdagens glädje över budgetöverenskommelsen i den amerikanska kongressen klingat av.

Vid den svenska marknadens öppning är den tyska tioåriga benchmarkräntan oförändrad på 1,43 procent, från svensk stängning dagen före, medan den svenska tioårsräntan är ned 1 punkt till 1,63 procent.

Beskedet om att det akuta hotet att USA:s ekonomi skulle trilla över budgetstupet avvärjts ledde till ett lättnadsrally på världens börser på onsdagen, men redan en dag senare har glädjen dämpats.

Många viktiga frågor ännu är olösta och republikanerna har lovat att kämpa mot president Barack Obama de kommande veckorna för att få nedskärningar i utbyte mot ett höjt skuldtak. Presidenten och många demokrater föredrar en kombination av skattehöjningar och utgiftsminskningar.

Kreditvärderingsinstitutet Moody's sade i ett uttalande på onsdagen att budgetuppgörelsen inte räcker för att minska USA:s underskott. Om inte kongressen gör mer de närmaste månaderna varnar Moody's för att de kan följa konkurrenten Standard & Poor's och sänka USA:s kreditbetyg.

"Ytterligare åtgärder som får till en nedåtriktad skuldbana på medellång sikt kommer sannolikt att krävas för att stötta AAA-betyget", enligt Moody's.

Den allvarligaste sammandrabbningen väntas mot slutet av februari då finansdepartementet inte längre väntas kunna betala alla statliga räkningar om inte kongressen lyfter lånetaket.

Tidningen Wall Street Journal skriver att om parterna inte kommit överrens träder de automatiska utgiftsnedskärningar, som undveks med gårdagens budgetuppgörelse, i kraft den 1 mars, bland annat inom försvaret och socialförsäkringsprogrammen, och den 27 mars hotar stängning av statliga verksamheter om inte kongressen godkänner finansiering av den statliga verksamheten för resten av budgetåret, som varar till den 30 september.

Deutsche Bank skriver i ett kundbrev att de tvivlar på att det kommer att bli någon betydande uppstuds i företagsförtroendet eftersom den större frågan om hur underskottet ska minska inte har tagits itu med på ett adekvat sätt. De tror inte att de nya förhandlingarna, som innebär mycket större insatser på längre sikt, kommer att gå bra.

"Vi ser inte hur detta kommer att vara bra för företagens konsumtion och anställningar", skriver Deutsche Banks USA-ekonomer.

På den europeiska makroagendan står bland annat tyska arbetslöshetssiffror samt penningmängdsstatistik från euroområdet. Antalet tyska arbetslösa väntas ha ökat med 10.000 personer och arbetslösheten ligga stilla på 6,9 procent, enligt Bloomberg News.

Penningmängdstillväxten, mätt som M3, väntas ha sjunkit till 3,8 procent i beräknad årstakt i november, från 3,9 procent i oktober.

Här hemma publicerar SCB siffror över den svenska hushållsutlåningen i november och enligt SME Direkts enkät väntas utlåningen ha ökat med 4,5 procent, samma som i oktober.

Nordea noterar i ett kundbrev att lägre hypoteksräntor talar för fortsatt efterfrågan på hushållskrediter, medan hushållens svaga konsumentförtroende talar för lägre kredittillväxt.

Green Cargo har dragit tillbaka varsel för 1.500 anställda efter en överenskommelse om ett fyra månader långt krisavtal med kortare arbetstid oh sänkt lön, rapporterar Sveriges Radio.

Amerikanska räntor pekar svagt nedåt i morgonens europeiska handel.

Klockan 14.15 publiceras ADP:s privata sysselsättningsstatistik, som kan ge en indikation inför fredagens officiella sysselsättningsrapport. Enligt Bloomberg News analytikerenkät väntas ADP visa att sysselsättningen i privat sektor ökade med 140.000 personer i december, efter en ökning med 118.000 i november.

Det blir även veckostatistik över antalet nyanmälda arbetslösa samt varselstatistik från Challenger.

Den andra stora begivenheten på makrofronten är protokollet från Federal Reserves senaste räntemöte, som publiceras klockan 20 på torsdagskvällen.

Vid mötet den 11-12 december meddelade räntekommittén Fomc oväntat att de redan då beslutade om att införa numeriska trösklar för när det blir dags att överväga policyåtstramningar.

Credit Suisses USA-analytiker är intresserade av eventuella diskussioner om risker förknippade med den nya prognosen.

På valutamarknaden har euron försvagats med drygt 1 cent mot dollarn jämfört med på onsdagseftermiddagen, till 1:314.

Dollarn handlas samtidigt fortsatt en bit över 87-strecket mot yenen.

Kronan har blivit 5 öre svagare mot dollarn och knappt 1 öre starkare mot euron från svensk stängning på onsdagen.

Enligt en enkät bland 31 analytiker som Bloomberg News har gjort väntas kronan fortsätta att stärkas under 2013. Kronan, som blev 4 procent starkare mot euron under 2012, kan komma att stärkas med ytterligare 1,4 procent till 8:45 mot euron, enligt analytikerna.

Marknadsnoteringar kl 9.00 (onsdag kl 16.15)
USD/SEK 6:5110 (6:4578) Statsobl 2y 0,77 (0,78)
EUR/SEK 8:5538 (8:5610) Statsobl 10y 1,63 (1,64)
EUR/USD 1:3136 (1:3256) Räntegap/ty 20 (21)
US obl 10y 1,82 (1,83) Tysk obl 10y 1,43 (1,43)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?