1515
Annons

Stockholmsbörsen: <br />Ovisst inför öppning<br />

Terminerna för de ledande europeiska börserna indikerar en öppning nära noll på tisdagen. Sandviks kvartalsrapport nådde inte upp till marknadens förväntningar.

"Stockholmsbörsen har stigit kraftigt inför rapportsäsongen, som denna vecka drar igång på allvar för svenska bolag. Den senaste tidens börsglädje har ökat risken för stora besvikelser om bolagen inte skulle infria analytikerkårens förväntningar", skrev Michael Canborn, marknadsanalytiker på IG, i tisdagens morgonbrev.

Kring klockan 8.40 var terminerna för franska CAC 40, brittiska FTSE100, tyska DAX och regionala Euro Stoxx 50 samtliga i stort oförändrade.

Sandvik redovisade ett rörelseresultat som var kring 10 procent sämre än väntat i SME Direkts analytikerenkät, tyngt av lägre marginaler än väntat inom fyra av fem enheter. Vidare var orderingången 4 procent svagare än prognos. Utdelningen höjdes med 25 öre till 3,50 kronor, snittförväntan i SME Direkts enkät var dock en höjning till 3,73 kronor.

Morgan Stanley räknar med 2 procents kursnedgång för Sandvik medan Credit Suisse spår någonstans mellan 2 och 3 procents tapp i öppningshandeln för verkstadsbolaget.

Investor redovisade en utdelningshöjning till 7 kronor, från 6 kronor och vd Börje Ekholms bedömning var att framtidsutsikterna totalt sett är goda för Investor, i investmentbolagets bokslutsrapport.

Komatsu, japansk tillverkare av anläggningsmaskiner, sänkte i samband med rapport sina helårsprognoser med hänvisning till fallande priser på uppvärmningskol. Konkurrenten - amerikanska Caterpillar - pekade också på svag gruvutrustningsmarknad i sin kvartalsrapport i går, måndag.

Deutsche Bank har dragit upp rekommendationen för Ericsson till köp, från tidigare behåll. Riktkursen skruvades samtidigt upp till 80 kronor, från tidigare 61 kronor.

Swedbank har sänkt rekommendationen för Betsson till neutral, från tidigare köp. Bernstein har i sin tur sänkt SKF till underperform, från tidigare market perform.

Under morgonen visade GFK:s konfidensindex för de tyska konsumenterna för februari en uppgång till 5,8, jämfört med reviderade 5,7 föregående månad (5,6). Väntat var ett index på 5,7, enligt Bloomberg News prognosenkät.

På tisdagens fortsatta makroagenda riktas intresset främst mot USA i eftermiddag och S&P/Case-Shiller husprisindex för november samt hushållens konfidensindikator för januari.

Marsterminerna för Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq 100 uppvisade svagt positiva rörelser på tisdagsmorgonen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?