Annons

Stockholmsbörsen: <br />Investor upp efter rapport<br />

Stockholmsbörsen noteras nära noll i likhet med de ledande europeiska handelsplatserna i måndagens öppningshandel. Sandvik tyngde utvecklingen på marginalen efter en rapport som inte nådde upp till förväntningarna.

Storbolagsindexet OMXS30 var svagt ned till nivån 1.159, kring klockan 9.50. Omsättningen i Stockholm uppgick då till knappa 2 miljarder kronor.

I Europa noterades samtidigt franska CAC 40, brittiska FTSE100, tyska DAX och regionala Euro Stoxx 50 samtliga från oförändrat till 0,2 procent uppåt.

Sandvik backade 0,9 procent som överlägset mest omsatta aktie på Stockholmsbörsen efter att ha redovisat ett rörelseresultat som var kring 10 procent sämre än väntat i SME Direkts analytikerenkät, tyngt av lägre marginal än väntat inom fyra av fem enheter. Vidare var orderingången 4 procent svagare än prognos.

Utdelningen höjdes med 25 öre till 3,50 kronor, enligt SME Direkts snittprognos väntades dock en höjning till 3,73 kronor. I marknadsbrev inför öppning spådde Morgan Stanley, Credit Suisse och Citi samtliga en nedgång för Sandvik på mellan 2 och 3 procent i och med rapportutfallet.

Investor steg runt 1 procent till 179,10 kronor efter att ha meddelat en utdelningshöjning till 7 kronor, från 6 kronor. Vidare var vd Börje Ekholms bedömning att framtidsutsikterna totalt sett är goda för Investor, i investmentbolagets bokslutsrapport.

Komatsu, japansk tillverkare av anläggningsmaskiner, sänkte i samband med rapport sina helårsprognoser med hänvisning till fallande priser på uppvärmningskol. Konkurrenten - amerikanska Caterpillar - pekade också på svag gruvutrustningsmarknad i sin kvartalsrapport i går, måndag.

Volvo och Atlas Copco A var båda svagt ned.

Northland Resources rekylerade upp 27 procent i Oslo till 80 norska ören efter de senaste dagarnas kursslakt.

Africa Oil steg 2,5 procent till 51,50 kronor. UBS har inlett bevakning av oljebolaget med en köprekommendation och angiven riktkurs om 70 kronor.

Betsson tappade knappa 2 procent. Swedbank har sänkt sin rekommendation för aktien till neutral, från tidigare köp.

Under morgonen visade GFK:s konfidensindex för de tyska konsumenterna för februari en uppgång till 5,8, jämfört med reviderade 5,7 föregående månad (5,6). Väntat var ett index på 5,7, enligt Bloomberg News prognosenkät.

På tisdagens fortsatta makroagenda riktas intresset främst mot USA i eftermiddag och S&P/Case-Shiller husprisindex för november samt hushållens konfidensindikator för januari.

Marsterminerna för Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq 100 noterades samtliga i stort oförändrat, strax före klockan 10.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?