Annons

Råvaror: Priserna stiger<br />

Oljan och basmetallerna fortsätter upp på tisdagen, på bättre konjunkturutsikter och Opec-signaler om stabila priser.

Vid klockan 8.45 handlades Brent-oljan i första termin 0,08 dollar högre till 113,56 dollar per fat, medan WTI-oljan stigit med 0,45 dollar till 96,89 dollar per fat.

Opecs generalsekreterare Abdalla El-Badri konstaterade på måndagen, enligt Bloomberg News, att oljemarknaden är väl balanserad och att de inte ser framför sig någon "priskollaps" under 2013. Det finns inget behov för Opec att minska oljeutbudet om ekonomier kämpar på med sin återhämtning. Resurstillgången för att möta ökad efterfrågan är samtidigt "inte en fråga", sa han.

Orderingången för varaktiga varor i USA överraskade investerare positivt, efter att data visat en ökning med 4,6 procent i december jämfört med månaden före.

"Vi ser en trend under de senaste månaderna, där orderingången av varaktiga varor är konsistent med många andra utfall, som pekar mot en hygglig, dämpad tillväxtnivå i USA. Opecs uttalande förefaller indikera att de inte överväger något särskilt agerande", sa Ric Spooner på CMC Markets till Bloomberg News.

Dollarn har stärkts något till 1,344 mot euron under tisdagen. På tisdagskvällen svensk tid avslutar Federal Reserve sitt tvådagarsmöte, men inget förändringar i den nuvarande penningpolitiska hållningen väntas enligt bedömare.

På tisdagskvällen rapporterar American Petroleum Institute, API, om de amerikanska lagren av råolja.

Energidepartementets officiella lagerrapport släpps klockan 16.30 på onsdagen. Medianprognosen i Bloomberg News analytikerenkät pekar mot att råoljelagren ska ha stigit med 2,7 miljoner fat. Lagren av bensin väntas ha ökat 1,0 miljoner fat, medan lagren av destillat bedöms ha minskat med 1,0 miljoner fat.

"Oljeproduktionen fortsätter att stiga starkt. Vi står inför en tid på året när raffinaderianvändningen tenderar att minska och den sjönk rätt dramatiskt under veckan som avslutades den 18 januari", sa Tim Evans på Citi Futures Perspective till Bloomberg News.

Bland basmetallerna är kopparns tremånaderstermin upp 64 dollar till 8.114 dollar per ton, medan zink- och aluminiumpriset stigit 18 respektive 5 dollar per ton.

Nick Trevethan på Australia & New Zealand Banking Group konstaterade att med stigande orderingång i USA så finns det även utsikter om ett bättre sentiment i Kina.

"Kopparn står dock inför en viss motvind, särskilt vad gäller stigande utbud", sa han enligt Bloomberg News.

Enligt ett estimat från Chiles kopparkommission, Cochilco, väntas landet kopparproduktion stiga med 3 procent till 5,6 miljoner ton i år, och därmed överstiga den tidigare rekordnivån på 5,56 miljoner ton under 2007.

På ädelmetallmarknaden handlas guld knappt 8 dollar högre per uns till 1.664 dollar, medan silvret stigit 0,19 dollar till 31,07.

Guldpriset har vänt uppåt efter några dagars nedgång.

"Utsikterna för penningpolitiken, särskilt i USA, kommer att vara nyckeln för guldpriset. Till dess att ekonomiska data runt om i världen förbättras konsekvent, så kommer det att finnas villiga köpare av guld vid lägre nivåer", sa Sun Yonggang på Everbright Futures till Bloomberg News.

Noteringar kl 08.45
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin  +0,45 USD  96,89
Brent, första termin  +0,08 USD  113,56Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar  +64 USD  8.114
Zink  +18 USD  2.099
Aluminium  +5 USD  2.055
Nickel  +59 USD  17.684
Bly  +24 USD  2.402
Tenn  +100 USD  24.500Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld  +7,97 USD  1.663,47
Silver  +0,19 USD  31,07


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?