Annons

Europabörser: <br />Bettingbolag upp i London<br />

Europabörsernas indexnoteringar har halvvägs in i tisdagshandeln enbart uppvisat mindre svängningar kring nollstrecket, en utveckling som även rådde under måndagen.

I det avvaktande börssentiment som råder riktas blickarna framåt och till andra sidan Atlanten mot en alltmer tilltagande amerikansk rapportflod, onsdagens välbevakade penningpolitiska besked från amerikanska centralbanken Federal Reserve och en mängd amerikansk makrodata som kulminerar med fredagens jobbdata.

"Med marknadernas redan betydande uppgångar i år börjar handlarna få allt större behov av nya positiva signaler för att upprätthålla ett köpmomentum? Deras bön kan komma att besvaras då data som kan ge marknadsrörelser är på ingång från USA över de närmaste dagarna med en kulmination i och med fredagens jobbsiffror", kommenterade Jonathan Sudaria, handlare vid Capital Spreads i London i ett morgonbrev på tisdagen, skriver MarketWatch.

De ledande börserna i Asien hade en mestadels positiv utveckling under natten föregående dagens Europahandel och New York-börsernas index pendlade med mycket små rörelser kring nollstrecket även under den senare delen av måndagshandeln. I efterhandeln steg Internetbolaget Yahoo på en starkare än väntad kvartalsrapport.

Bland dagens europeiska rapporter inkom nederländska elektronikföretaget Philips med ett nettoresultat på -358 miljoner euro för det fjärde kvartalet 2012. Utfallet var svagare än analytikernas genomsnittsestimat på -320 miljoner euro, enligt Dow Jones Newswires.

Philips spår i rapporten en svag inledning på 2013 men ser därefter att en förbättring sedan sker under andra halvåret. Samtidigt meddelade bolaget att man överför verksamheten vad gäller video, multimedia och tillbehör till Funai då Philips Consumer Lifestyle ska bli fokuserat på hälsa. Funai betalar 150 miljoner euro kontant för varumärken och licenser.

Philips aktie noteras 3,2 procent högre i Amsterdam på rapporten.

I gruvsektorn har London-noterade Anglo American på tisdagen meddelat att man skrivit ned järnmalmsprojektet Minas-Rio i Brasilien med hela 4 miljarder dollar och för sjätte gången tvingats höja projektets capex-prognos. Utvecklingen är en del av de kostnadsökningar som tvingat bort bolagets vd Cynthia Carroll, enligt Bloomberg News. Aktien steg 2,4 procent i London, på grund av att de meddelade kostnadsökningarna denna gång var lägre väntat, enligt Bloombergs analytikerkälla.

Vidare i London steg online betting-aktören William Hill 3,7 procent efter att ha meddelat att dess rörelsevinst för de första 14 veckorna i årets första kvartal varit 20 procent högre än samma period ifjol.

Läkemedelstillverken Sanofi föll 1,3 procent i Paris efter att Barclays analytiker sänkt sin rekommendation för aktien till jämvikt, från tidigare övervikt. Och i Frankfurt tappade branschkollegan Bayer 2,0 procent på en sänkning till undervikt, från tidigare jämvikt, signerad samma analyshus.

Utsikterna för Irlands banksystem är fortsatt negativa enligt en uppdatering från Moodys. Det privata kreditratinginstitutet förväntar sig att irländska banker kommer fortsätta vara pressade under de kommande 12 till 18 månaderna med anledning av en pågående försvagning av tillgångskvaliteten, ett fortsatt beroende av finansiering från centralbanken samt svag lönsamhet och svag intern kapitalgenerering.

Bland de irländska bankerna föll Bank of Ireland, den enda bank som undgick fullständig nationalisering under finanskrisen, med 0,7 procent i Dublin.

Från europeiskt makrohåll meddelades det tyska konsumentförtroendet ha uppgått till 5,8 avseende februari, enligt statistik från GfK. Det kan jämföras med förra månadens reviderade nivå om 5,7 (preliminärt 5,6) och med analytikernas förväntningar som låg vid 5,7.

Noteringar kl 12.07
DJ Stoxx 600 Europa  289 -0,1 % 
DJ Stoxx 50 Europa  2.658  +0,0 % FTSE 100 London  6.291  -0,1 % 
DAX Frankfurt  7.820  -0,20%
CAC 40 Paris  3.770  -0,3 %  SMI Zürich  7.420  -0,9 % 
IBEX 35 Madrid  8.617  -0,6 % 
FTSE MIB Milano  17.790  -0,60%


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?