Annons

Stockholmsbörsen: <br />Volvo håller index uppe<br />

Stockholmsbörsen noterade, i likhet med de ledande europeiska handelsplatserna, endast begränsad indexrörelse på måndagen. I nyhetsflödet har Volvo klättrat uppåt medan Getinge har tappat i analysflödet. Caterpillars rapport har inte medfört några jätterörelser i Stockholm.

Storbolagsindexet OMXS30 var oförändrat kring nivån 1.158,6, klockan 14.10. Omsättningen i Stockholm uppgick då till 5,5 miljarder kronor. Trots den starka börsutvecklingen i december 2012 har Stockholmsbörsen, under låg volatilitet, stigit kring 5 procent bara sedan årsskiftet.

"Många av våra kunder verkar vara skeptiska till en fortsatt börsuppgång. Enligt vår sentimentindikator har 71 procent av kunderna som positionerar sig i OMXS30 blankade positioner och tror på nedgång medan resterande 29 procent har köpta innehav", säger IG:s marknadsanalytiker Michael Canborn till Nyhetsbyrån Direkt och han antar att många har valt att sälja sina köpta positioner och tagit hem vinster inför rapportsäsongen som drar igång på allvar under denna vecka.

"Samtidigt anser en del investerare sannolikt att börsen handlas på överköpta nivåer, i alla fall på kort sikt", resonerar Michael Canborn vidare för Nyhetsbyrån Direkt.

Inom OMXS30 var Swedish Match starkast presterande aktie på måndagen med knappa 3 procents uppgång till 239:80 kronor. Cheuvreux höjde i slutet av förra veckan rekommendationen för aktien till den starkaste köprekommendationen selected list, från tidigare outperform. Riktkursen 265 kronor upprepades.

Volvo lyfte 1,2 procent till 98:35 kronor efter helgens besked att det köpt 45 procent i ett nytt dotterbolag som skapas av kinesiska Dongfeng Motor Group. Fordonsanalytikerna Anders Trapp och Hampus Engellau på SEB Enskilda respektive Handelsbanken väntade sig båda en positiv kursreaktion för Volvo på måndagens i och med nyheten om den kinesiska satsningen, sade de till Dagens Industri.

Maskintillverkaren Caterpillars rapport för det fjärde kvartalet, innehållandes utsikter för helåret 2013, har inte medfört några jätterörelser inom svensk verkstadssektor. SKF, Sandvik och Atlas Copco A var 0,4, 0,3 samt 0,2 procent högre.

Lundin Petroleum var 1,8 procent ned till 165,30 kronor. Société Générale har sänkt rekommendationen för aktien till sälj, från tidigare behåll, med nedjusterad riktkurs till 165 kronor, från tidigare 170 kronor.

Vidare var Getinge ned dryga 3 procent till 200,30 kronor efter att ABG Sundal Collier sänkt rekommendationen för aktien till sälj, från tidigare behåll, med sänkt riktkurs till 180 kronor, från tidigare 210 kronor.

Oriflame rekylerade däremot upp knappa 2 procent på måndagen efter fredagens kraftiga kurstapp.

Active Biotech backade 8,5 procent sedan det redovisat negativa resultat kring njurcancerprojektet Anyara i fas 2/3.

Björn Borg retirerade 2,5 procent sedan Carnegie sänkt rekommendationen för underklädestillverkaren till behåll, från tidigare köp. Carnegie har även sänkt Northland Resources till sälj, bolaget var ned ytterligare 39 procent i Oslo på måndagen och noteras nu till nivån 70 norska ören.

Börsveckan analyserar sex bolag i veckans nummer, varav två anses köpvärda: Kungsleden och Aerocrine vars aktier steg 2,1 respektive 3,7 procent medan Kappahl, Poolia och Byggmax tappade 2,0, 9,1 samt 1,7 procent efter negativa analyser.

Elanders backade runt 3 procent efter att bolaget rapporterat kring lunchtid. På tisdagsmorgonen väntas resultat och utsikter från Investor samt Sandvik. Sedan är onsdagen och torsdagen än svettigare ur svenskt rapportperspektiv.

I eftermiddag inkommer data över order varaktiga varor samt kontrakterade husköp i december från amerikanskt håll.

Marsterminerna för Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq 100 var mellan 0,1 och 0,2 procent högre, strax efter klockan 14.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?