Annons

Råvaror: Kopparn vänder upp<br />

Råvarumarknaderna noterade fortsatt enbart mindre samt oregelbundna rörelser på måndagsförmiddagen. På London Metal Exchange har kopparn vänt svagt uppåt på måndagen efter tre dagar med vikande tendens.

Signaler från Asien uppgavs ha bidragit till att kopparinvesterare kunde skaka av sig den pessimism som bland annat svaga amerikanska husdata spred i fredags.

"Statistik från Kina och Japan har gett stöd åt kopparn. Vikande lager i London och Shanghai var också faktorer som hjälpte marknaden", säger Hwang Il Doo, handlare vid Korea Exchange Bank Futures, till Bloomberg News.

Den japanska regeringen har höjt sin prognos för BNP under kommande år till utgången av mars 2014 till 2,5 procent, från tidigare 1,7 procent. Kinesisk statistik om förbättrad vinstutveckling för kinesiska industribolag för fjärde raka månaden har tagits emot positivt på finansmarknaden.

Vid klockan 10.50 på basmetallmarknaden var kopparns tremånaderstermin upp 10 dollar till 8.040 dollar per ton. Även priset på aluminium och nickel tickade svagt uppåt.

Även på råoljemarknaden var rörelserna små. Brent-oljan i första termin var ned 0,18 dollar till 113,11 dollar per fat medan WTI-oljan var marginellt ned till 95,85 dollar per fat.

På ädelmetallmarknaden var guld ned 0,2 procent till 1.656 dollar, fjärde raka dagen med guldprisnedgång från nivå nära 1.700 dollar per uns i mitten av förra veckan. Silvret tappade en knapp procent till 30,93 dollar på måndagen.

Noteringar 10.50
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin -0:03 USD 95:85
Brent, första termin -0:18 USD 113:11:00Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar +10 USD 8.040
Zink +5 USD 2.085
Aluminium +4 USD 2.050
Nickel +51 USD 17.431
Bly +17 USD 2.372
Tenn -200 USD 24.500Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld -2:91 USD 1.655:79
Silver -0:27 USD 30:93


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?