ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Höga förväntningar på Facebook

  • Foto: Bebeto Matthews

Det sociala nätverket Facebook är ett av dragloken på Nasdaq-börsen. Aktien har sedan årsskiftet lyft 15 procent.

I veckan kommer första bokslutet som börsnoterat bolag. Och förväntningarna är stora på ökade annonsintäkter från mobilmarknaden.

Kursen på drygt 31 dollar per aktie ligger under introduktionskursen från maj i fjol på 38 dollar. Från bottennappet i början av september, på 18 dollar, har aktien stigit drygt 70 procent.

En tillgång som Facebook förväntas slå mynt av är den databas med mer personlig information om människor än någon liknande källa på internet.

Detta har bland annat lett till en tjänst med vilken användare kan betala för spridning av inlägg. Därtill kommer en ny sökmotor, som lanserats i januari, bara ett par veckor före bolagets första bokslut som börsnoterat företag.

Sökmotorn ska göra det möjligt för nätverkets dryga miljarden användare att söka efter tips om prylar, filmer och restauranger bland sina Facebook-vänner. Den fick ett ljumt mottagande på marknaden. I spekulationen inför sökmotorn framgick det att marknaden vill se mer, som en Facebook-mobil.

Mobilannonser kan stå för en femtedel av Facebooks intäkter i fjärde kvartalet, enligt Morgan Stanleys analytiker Scott Devitt. Det är ett lyft från 3 procent för bara ett halvår sedan.

Andra bedömare, som Merrill Lynchs analytiker, tror att mobilmarknaden står för det mesta av intäkterna redan 2014.

Tyck till