Annons

USA-börser: Rapporter stärker<br />

De amerikanska börserna var svagt upp efter lite mer än en timmes handel på fredagen. En rad bolagsrapporter stod i fokus, samtidigt som investerare gavs blandade konjunktursignaler från tysk näringslivsstatistik och från amerikanska bostadssiffror.

Dow Jones Industrial Average var vid klockan 16.35 upp 0,1 procent till 13.825. Det bredare S&P 500 steg 0,1 procent till 1.496, medan tekniktäta Nasdaq Composite avancerade 0,2 procent, till 3.137. Omsättningen var 150 miljoner aktier på NYSE och 500 miljoner på Nasdaq.

Sektorsmässigt inom Dow Jones gick konsumentvaror starkast, medan råvarusektorn var lägst av sektorerna på minus.

Konsumentvarugruppen Procter & Gamble gick starkast inom indexet med en uppgång på 3,3 procent. Bolaget redovisade efter lunchtid på fredagen en vinst för det andra kvartalet som var större än analytiker väntat sig. Vidare höjde bolaget sin vinstprognos för 2013 till ett intervall vars mittpunkt var högre än marknaden förmodat, enligt Bloomberg News sammanställning.

Rapporterande AT&T öppnade också fredagens handel stigande efter torsdagskvällens siffror. I rapporten var resultatet per aktie i stort i linje med analytikerförväntningarna som Bloomberg News sammanställt, samtidigt som försäljningen var något bättre. På fredagen meddelade bolaget även att det köper spektrum från sektorkollegan Verizon Wireless för 1,9 miljarder dollar. Aktien steg 0,4 procent.

"Rapporterna har varit bättre än förhoppningarna. Vägledningen har som väntat varit återhållsam, men överlag kan vi i det här tidiga skedet dra slutsatsen att resultaten hittills överträffat marknadens konservativa prognoser", konstaterade Phil Orlando, ansvarig för aktiehandel vid Federated Investors i New York, till Bloomberg News.

Bland andra bolag som lämnat rapporter steg Kimberly-Clark och Starbucks, medan Microsoft och Honeywell backade.

Enligt Bloomberg News sammanställning har 76 procent av de 147 bolag som rapporterat inom S&P 500 överträffat analytikernas förväntade kvartalsresultat.

Efter en tuff torsdag för Apple, där aktien backade med dryga 12 procent i besvikelse efter rapporten för det första kvartalet, fortsatte aktien ned på fredagen med 1,2 procent.

På den amerikanska statistikfronten sjönk försäljningen av nya enfamiljshus oväntat i december, enligt siffror från det amerikanska handelsdepartementet. Siffrorna som inkom vid klockan 16.00 svensk tid gav visst avtryck på de amerikanska indexnoteringarna, som sjönk tillbaka från tidigare nivåer.

Från europeiskt håll gladdes investerarna av att det tyska näringslivets IFO-index för januari inkom klart över förväntningarna i Bloomberg News enkät, 104,2 mot 103,0 (från 102,4 i december).

På obligationsmarknaden noterades räntan på amerikanskt tioårigt statspapper 3 punkter upp till 1,86 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?