1515
Annons

USA-börser: Rapporter glädjer<br />

USA-börserna stängde uppåt på fredagen, sedan bland annat stark tysk näringslivsstatistik överskuggat nedslående siffror över sjunkande husförsäljning i USA. En rad bolagsrapporter stod också i fokus.

Dow Jones Industrial Average var vid stängning upp 0,5 procent till 13.895, medan det bredare S&P 500 steg 0,6 procent till 1.503. Tekniktäta Nasdaq Composite avancerade samtidigt 0,6 procent, till 3.150. Omsättningen var 650 miljoner aktier på New York-börsen och 1,8 miljarder på Nasdaq.

Av Dow Jones sektorer var samtliga på plus, där konsumentvarubolag noterade de största uppgångarna överlag.

Procter & Gamble gick starkast inom indexet med en uppgång på 4,0 procent. Bolaget redovisade efter lunchtid på fredagen en vinst för det andra kvartalet som var större än analytiker väntat sig. Vidare höjde bolaget sin vinstprognos för 2013 till ett intervall vars mittpunkt var högre än marknaden förmodat, enligt Bloomberg News sammanställning.

Rapporterande AT&T stängde också fredagens handel upp efter torsdagskvällens kvartalssiffror. I rapporten var resultatet per aktie i stort i linje med analytikerförväntningarna som Bloomberg News sammanställt, samtidigt som försäljningen var något bättre. På fredagen meddelade bolaget även att det köper spektrum från sektorkollegan Verizon Wireless för 1,9 miljarder dollar. Aktien steg 0,8 procent, medan Verizon var upp 0,2 procent.

"Rapporterna har varit bättre än förhoppningarna. Vägledningen har som väntat varit återhållsam, men överlag kan vi i det här tidiga skedet dra slutsatsen att resultaten hittills överträffat marknadens konservativa prognoser", konstaterade Phil Orlando, ansvarig för aktiehandel vid Federated Investors i New York, till Bloomberg News.

Bland andra bolag som lämnat rapporter steg Starbucks, Microsoft och Honeywell, medan Kimberly-Clark backade.

Enligt Bloomberg News sammanställning har 76 procent av de 147 bolag som rapporterat inom S&P 500 överträffat analytikernas förväntade kvartalsresultat.

Efter en tuff torsdag för Apple, där aktien backade med dryga 12 procent i besvikelse efter rapporten för det första kvartalet, fortsatte aktien ned på fredagen med 2,4 procent. Efter den senaste tidens svaga kursutveckling förlorade Apple i och med fredagens kurstapp platsen som världens värdefullaste bolag till Exxon Mobil, vars aktie steg 0,4 procent.

På den amerikanska statistikfronten sjönk försäljningen av nya enfamiljshus oväntat i december, enligt siffror från det amerikanska handelsdepartementet. Siffrorna gav dock endast tillfälliga nedställ för de amerikanska indexen.

Från europeiskt håll gladde istället det tyska näringslivets IFO-index för januari, som inkom klart över förväntningarna i Bloomberg News enkät, 104,2 mot 103,0 (från 102,4 i december).

På obligationsmarknaden noterades räntan på amerikanskt tioårigt statspapper 9 punkter upp till 1,94 procent.


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?