Annons

Stockholmsbörsen: <br />Tungt för banker<br />

Stockholmsbörsen handlades utan tydlig riktning kring nollstrecket när veckans halvtidssignal ljöd över börsgolvet mitt på onsdagen.

Bland storbolagen i Stockholm höll Nokia och Ericsson i sin ledning från morgonen, medan bland annat banksektorn fortsatt tyngde med räntekänsliga Swedbank som främsta sänke.

OMXS30 var strax efter klockan 13 oförändrad på nivån 1.139. Omsättningen i Stockholm var cirka 4,2 miljarder kronor.

Bland de ledande börsindexen i Europa var CAC 40 i Paris ned cirka 0,2 procent, medan DAX i Frankfurt och FTSE 100 i London var upp ungefär lika mycket. Teknologi- och läkemedelsaktier gick bäst i Europa, medan bank- och telekomsektorn tyngde.

"Generellt är det mycket positioneringar nu inför rapportperioden", sa Mattias Eriksson, aktiestrateg på Nordea, utan att ange några särskilda sentimentspåverkande nyheter från förmiddagen.

På OMXS30 var Nokia och Ericsson fortsatt i topp med uppgångar på 2,5 respektive 1,5 procent. Inför Nokias rapport imorgon torsdag, där analytikerna väntar sig en mindre förlust än under jämförelsekvartalet, har Morgan Stanley och JP Morgan höjt sina riktkurser kraftigt.

För Ericssons del noterades ett allmänt lyft för amerikanska teknikbolag under tisdagen, och Mattias Eriksson noterade att telefonoperatören Verizon har flaggat för utökade infrastrukturinvesteringar.

Från branschens säljsida var det däremot annat ljud i skällan: det amerikanska halvledarbolaget Texas Instruments uppgav dock under sin telefonkonferens på tisdagen att marknaden för infrastruktur, särskilt basstationer, var fortsatt svag under det fjärde kvartalet, och investeringsnivåerna hos operatörer i både USA, Europa och Kina är fortsatt återhållsamma.

Swedbank var med en nedgång på 2,8 procent storbolagslistans främsta sänke, med SEB bara strax ovanför på minus 1,3 procent. Swedbank, som sänkts av både ABG och Pareto till behåll från köp, var dessutom Stockholmsbörsens mest omsatta aktie; med drygt 400 miljoner kronor stod den för nästan 10 procent av omsättningen.

Mattias Eriksson förklarade bankens kräftgång även med att andra stora analyshus, däribland Nordea och Deutsche Bank, nyligen har släppt sektorrapporter inför stundande rapportsäsong.

"Delvis kan aktiens nedgång idag förklaras av den väldigt starka kursutvecklingen i över ett år, som drivit upp värderingen. Swedbank är därtill relativt känslig för en lägre räntenivå, vilket väntas ha pressat räntenettot i det fjärde kvartalet. Sedan förekommer spekulationer om huruvida de stannar kvar vid sin 50-procentiga utdelningsnivå; en utebliven höjning skulle eventuellt kunna tynga aktien."

SEB redogjorde för effekter av ändrade redovisningsregler och vissa engångsposter i ett pressmeddelande efter tisdagens börsstängning, och flaggade för uppdaterade finansiella mål vid nästa rapportpresentation. Credit Suisse var överlag positivt till de nya målen i en analys, men väntade sig en svagt negativ kursreaktion på grund av de negativa effekterna på resultatet för det fjärde kvartalet.

Rapporterande Byggmax rörde sig på både plus och minus och var strax efter lunch upp 0,9 procent. Rapporten vittnade om försämrad rörelsemarginal och en något lägre försäljning under det senaste kvartalet, men bruttomarginalen steg och utdelningen höjdes. Den höjda bruttomarginalen bör enligt vd kunna bibehållas, i någon mån beroende på vad konkurrenterna gör med sina priser och hur timmerpriserna utvecklas.

Läkemedelsbolaget Diamyd Medical steg 1,6 procent efter sin rapport, där förlusten halverades.

På makrofronten dominerade Storbritannien förmiddagens nyhetsskörd. Dels har premiärminister David Cameron utlovat en folkomröstning om EU, dels redovisade landet en arbetslöshet för december på 4,8 procent, vilket var i linje med förväntningarna.

Gunnebo var upp 5,7 procent. Dagens Industri rapporterade på onsdagen att Öresund har köpt ett par procent av bolaget under den senaste tiden.

Under eftermiddagen väntas bland annat uppdaterade konjunkturprognoser från IMF klockan 16.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?