Annons

Råvaror: Metallpriserna stiger<br />

Råvarorna har generellt stigit något under förmiddagen. Oljan handlas nu nära oförändrat jämfört med tisdagen medan basmetallerna överlag är upp.

Vid klockan 11.00 är Brent-oljan i första termin ned 0,04 dollar till 112,38 dollar per fat, medan WTI-oljan har stigit 0,03 dollar till 96,71 dollar per fat.

Euron har stärkts till 1,334 mot dollarn under förmiddagen. På onsdagen ska representanthuset i USA rösta om en förlängd tidsfrist innan skuldtaket slår till.

"Det finns optimism om att USA kommer att lyfta skuldtaket vid denna kritiska tidpunkt. Den globala ekonomin återhämtar sig, inklusive USA, vilket stöttar oljepriserna", sa Shi Yan på UOB-Kay Hian till Bloomberg News.

Morgan Stanley spår att premien mellan WTI och Brent kommer att ligga mellan 15 och 19 dollar per fat under första kvartalet, men att spreaden kommer att falla till mellan 6 och 12 dollar per fat under fjärde kvartalet då nya ledningar påverkar utbudet vid Cushing, Oklahoma och Hussein Allidina.

American Petroleum Institute, API, rapporterar lagerdata på onsdagskvällen. Energidepartementets officiella lagerrapport släpps klockan 17.00 på torsdagen. Enligt Bloomberg News väntas råoljelagren ha stigit med 2,5 miljoner fat, medan lagren av bensin väntas ha stigit 1,5 miljoner fat.

Lagren vid Cushing kan ha minskat efter att Enterprise Products Partners och Enbridge återstartat Seway-ledningen från Cushing till Gulfkusten, med en kapacitet på 400.000 fat per dag.

"Vi förväntar oss att Cushing-lagren visar den första av många tillbakagångar nu när expansionen av Seaway har fullbordats. Vi förväntar oss en nedgång med cirka 500.00 fat", sa Jim Ritterbusch på Rittterbusch & Associates till Bloomberg News.

På basmetallmarknaden handlas kopparns tremånaderstermin 1 dollar ned till 8.105 dollar per ton. Aluminium och zink är svagt upp medan nickel har stigit 175 dollar till 17.550 dollar per ton.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld marginellt ned till 1.692 dollar per uns, samtidigt som silvret hade sjunkit något till 32,20 dollar per uns.

En Bloomberg News-enkät bland investerare visade att USA:s offentliga finanser är den största risken mot den globala ekonomin.

"De måste göra något. Varje gång USA går djupare in i skuldsättning så influerar det guldpriset uppåt", sa David Lennox på Fat Prophets till Bloomberg News.

Noteringar kl 11.00
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin  +0,03 USD  96,71
Brent, första termin  -0,04 USD  112,38Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar  -1 USD  8.132
Zink  +22 USD  2.077
Aluminium  +8 USD  2.083
Nickel  +175 USD  17.550
Bly  +37 USD  2.362
Tenn  +147 USD  24.757Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld  -0,10 USD  1.692,60
Silver  -0,03 USD  32,20


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?