1515
Annons

Räntor och valutor: Yenen stärks<br />

USA-räntorna har sjunkit något, med den tioåriga statsobligationen 2 punkter ned till 1,83 procent jämfört med svensk stängning på tisdagen. Svagare försäljning av nya hem än väntat inverkade.

"Bostadsstatistiken var en besvikelse. Folk börjar att spendera mer tid på att fundera och oroa sig över den amerikanska ekonomin. Det är därför vi sett en uppgång (i obligationspriserna)", sade Ray Remy på Daiwa Capital Markets till Bloomberg News.

På valutamarknaden ligger yenen kvar på starkare nivåer i spåren av BOJ-beskeden på tisdagen, med handel runt 88:50 mot dollarn och 117:80 mot euron.

"Yenen befinner sig för närvarande i en korrektionsfas uppåt efter att ha försvagats snabbt de senaste två månaderna. Marknaderna var lite besvikna att ingen deadline sattes för inflationsmålet och att de öppna tillgångsköpen inte påbörjas förrän 2014", sade Noriaki Murao på Bank of Tokyo-Mitsubishi till Bloomberg News.

På fredagen publiceras KPI-utfallet för december, med en väntad inflationstakt på -0,2 procent, oförändrat från ny ordförande november. Kärninflationen (exklusive färska livsmedel) väntas ha sjunkit till -0,2 procent från -0,1 procent.

"Det är svårt att sälja yenen på förhoppningar att inflationen kommer att stiga. BOJ:s utsikter för konsumentpriserna var bara något högre än tidigare prognos", sade Junya Tanase på JPMorgan Chase till Bloomberg News.

Japans premiärminister Shinzo Abe sade på onsdagen att den japanska regeringens ambition är att åter få till stånd en stark ekonomi och att korrigera en överdrivet stark yen.

Euron har stärkts marginellt till 1:331 mot dollarn. ECB-chefen Mario Draghi indikerade på tisdagen att det värsta i skuldkrisen kan vara över.

"Vi kan påbörja 2013 med ett större förtroende, just precis eftersom stora framsteg gjordes under 2012. De mörkaste molnen över euroområdet har avlägsnat sig. Europas ledare har erkänt att en monetär union behöver kompletteras av en finansiell union, en budgetunion, en genuin ekonomisk union och en så småningom en djupare politisk union", sade han.

Pundet tappade på tisdagen något efter kommentarer från BOE-chefen Mervyn King. Han sade bland annat att det kan vara lämpligt för Bank of England att se över arrangemangen för hur penningpolitiken bestäms och att det finns aspekter av regimen med inflationsmål som kan övervägas.

Mervyn King sade även att centralbanken var redo för ytterligare stimulanser i form av obligationsköp eller sänkt styrränta.

"Tveka inte om att vi är redo att tillföra mer stimulanser om det behövs", sade han.

Kronan har stärkts 1 öre mot dollarn och marginellt mot euron från tisdagen.

På onsdagens svenska agenda står ett delbetänkande från Finanskriskommittén, "Att förebygga och hantera finansiella kriser", klockan 15.30.

Europaagendan bjuder bland annat på brittisk arbetslöshet för december samt protokollet från Bank of Englands penningpolitiska möte i början av januari, båda klockan 10.30. Premiärminister David Cameron håller sitt tal om EU-relationerna klockan 9.00.

Klockan 16 publicerar Internationella valutafonden, IMF, uppdaterade konjunkturprognoser. Under eftermiddagen kommer även preliminärt utfall för hushållens konfidensindikator i euroområdet, räntebesked från Bank of Canada och FHFA husprisindex för november i USA.


Innehåll från VerizonAnnons

Fem nyckelfaktorer för att förverkliga planerna på det uppkopplade företaget

Ett uppkopplat företag kan förbättra sin konkurrenskraft betydligt. Men för vissa chefer kan digitaliseringsresan verka komplicerad och svår att få grepp om. Här är fem nyckelfaktorer för att kunna utveckla de mest innovativa lösningarna, samarbeta sömlöst med partners och samtidigt vara finansiellt framgångsrik.

Det uppkopplade företaget består av ett ekosystem där varje del av företaget är digitaliserat, inklusive försäljning, kundservice, ekonomi, HR, tillverkning, FoU, teknik, logistik och marknadsföring. 

– När dessa funktioner hanteras virtuellt, kan företag dra fördel av smarta processer som baseras på dataanalys och som möjliggör en säker och sömlös koppling mellan människor, processer och produkter, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

1. Digitala arbetsflöden måste baseras på robusta och säkra uppkopplingar 

En robust, säker och skalbar nätverksinfrastruktur utgör grunden för framgångsrika verksamheter. Det är därför viktigt att ta hänsyn till nätverket i beslutsprocessen redan från början och sedan bygga vidare på det. För att kunna dra nytta av teknik som 5G, MEC, artificiell intelligens och AR/VR behövs en plattform som levererar nätverkstjänster på ett smidigare, mer motståndskraftigt och mer molncentrerat sätt än vad traditionella nätverksinfrastrukturer gör. Detta kallas Network as a Service (NaaS) och i kombination med digitala möjligheter kommer det att vara nyckeln till framgång. 

2. Differentiera it-lösningar för specifika branscher

Standardlösningar för dagliga processer ligger fortfarande till grund för it-infrastrukturen som är tillgänglig för alla. Den stora skillnaden är införandet av differentierade it-lösningar. I den virtuella världen kan specifika applikationer snabbt rullas ut baserat på individuella behov. Dessa applikationer sitter närmare platsen där själva kundtransaktionen äger rum. Det innebär smidigare driftsättning och snabbare svarstider, samt specifika it-lösningar för enskilda avdelningar som stödjer innovativ utveckling.

3. Skapa ett starkt partnerekosystem

Digitalisering av processer och arbetsflöden gör det möjligt att samarbeta på nya sätt och med ett större partnerekosystem. Många företag har arbetat i silos, med isolerade it-system och begränsad leverantörskontrakt som innebär att det inte varit möjligt att samverka kring nya idéer. Genom att välja it-partners som fungerar bra ihop och som satsar på digitalisering kan företag påskynda innovation och bli mer träffsäkra. Därigenom har de möjlighet att dra nytta av expertis hos branschpartners och tillsammans skapa de bästa produkterna och tjänsterna.

4. Kom ihåg den mänskliga upplevelsen inom den digitala första arbetsplatsen

Den traditionella arbetsplatsen har förändrats under pandemin, och många företag går över till hybrida arbetsmiljöer med fler samarbetslösningar. Automatisering kommer inte att ersätta arbetskraften, utan snarare omdefiniera roller utifrån nya möjligheter. På den digitala arbetsplatsen måste företag vara noggranna med varje anställds arbetsmiljö och ta hänsyn till varje individs utbildning, trivsel och erfarenhet när de interagerar med de tekniska lösningar som företaget använder. Att förstå dessa miljöer i förhållande till de anställdas upplevelser kommer att bli avgörande för det uppkopplade företagets framgång.

5. Säkra den dynamiska världen

Varje företag behöver förstå att förmågan att skapa en säker och effektiv cyberverksamhet är detsamma som att skapa en säker och effektiv drift, vilket i sin tur är detsamma som att skapa en säker och effektiv affärsverksamhet.  Säkerhet kommer att ses som en affärskritisk tjänst, snarare än som en isolerad aktivitet, inom det uppkopplade företaget. Säkerhetstjänsterna bör vara inbyggda i den grundläggande infrastrukturen så att de möjliggör den flexibilitet som användare och data måste ha när det gäller tid och plats. Dessutom måste säkerhetstjänsterna vara kopplade till identitetslösningar som skyddar det uppkopplade företaget och dess data, varumärke, och människor.

– Min utmaning till företag runt om i världen är se till att 2022 blir det år som planerna på det uppkopplade företaget förverkligas – tekniken och expertisen finns redan. Det är viktigt att företag arbetar med globala partners som kan stödja dem under hela resan och erbjuda den flexibilitet, skalbarhet och anpassningsförmåga som varje företag behöver, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

Ta reda på mer om hur Verizon kan hjälpa dig på din resa mot att bli ett uppkopplat företag.  

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?