Annons

Räntor och valutor: Yenen stärks<br />

USA-räntorna har sjunkit något, med den tioåriga statsobligationen 2 punkter ned till 1,83 procent jämfört med svensk stängning på tisdagen. Svagare försäljning av nya hem än väntat inverkade.

"Bostadsstatistiken var en besvikelse. Folk börjar att spendera mer tid på att fundera och oroa sig över den amerikanska ekonomin. Det är därför vi sett en uppgång (i obligationspriserna)", sade Ray Remy på Daiwa Capital Markets till Bloomberg News.

På valutamarknaden ligger yenen kvar på starkare nivåer i spåren av BOJ-beskeden på tisdagen, med handel runt 88:50 mot dollarn och 117:80 mot euron.

"Yenen befinner sig för närvarande i en korrektionsfas uppåt efter att ha försvagats snabbt de senaste två månaderna. Marknaderna var lite besvikna att ingen deadline sattes för inflationsmålet och att de öppna tillgångsköpen inte påbörjas förrän 2014", sade Noriaki Murao på Bank of Tokyo-Mitsubishi till Bloomberg News.

På fredagen publiceras KPI-utfallet för december, med en väntad inflationstakt på -0,2 procent, oförändrat från ny ordförande november. Kärninflationen (exklusive färska livsmedel) väntas ha sjunkit till -0,2 procent från -0,1 procent.

"Det är svårt att sälja yenen på förhoppningar att inflationen kommer att stiga. BOJ:s utsikter för konsumentpriserna var bara något högre än tidigare prognos", sade Junya Tanase på JPMorgan Chase till Bloomberg News.

Japans premiärminister Shinzo Abe sade på onsdagen att den japanska regeringens ambition är att åter få till stånd en stark ekonomi och att korrigera en överdrivet stark yen.

Euron har stärkts marginellt till 1:331 mot dollarn. ECB-chefen Mario Draghi indikerade på tisdagen att det värsta i skuldkrisen kan vara över.

"Vi kan påbörja 2013 med ett större förtroende, just precis eftersom stora framsteg gjordes under 2012. De mörkaste molnen över euroområdet har avlägsnat sig. Europas ledare har erkänt att en monetär union behöver kompletteras av en finansiell union, en budgetunion, en genuin ekonomisk union och en så småningom en djupare politisk union", sade han.

Pundet tappade på tisdagen något efter kommentarer från BOE-chefen Mervyn King. Han sade bland annat att det kan vara lämpligt för Bank of England att se över arrangemangen för hur penningpolitiken bestäms och att det finns aspekter av regimen med inflationsmål som kan övervägas.

Mervyn King sade även att centralbanken var redo för ytterligare stimulanser i form av obligationsköp eller sänkt styrränta.

"Tveka inte om att vi är redo att tillföra mer stimulanser om det behövs", sade han.

Kronan har stärkts 1 öre mot dollarn och marginellt mot euron från tisdagen.

På onsdagens svenska agenda står ett delbetänkande från Finanskriskommittén, "Att förebygga och hantera finansiella kriser", klockan 15.30.

Europaagendan bjuder bland annat på brittisk arbetslöshet för december samt protokollet från Bank of Englands penningpolitiska möte i början av januari, båda klockan 10.30. Premiärminister David Cameron håller sitt tal om EU-relationerna klockan 9.00.

Klockan 16 publicerar Internationella valutafonden, IMF, uppdaterade konjunkturprognoser. Under eftermiddagen kommer även preliminärt utfall för hushållens konfidensindikator i euroområdet, räntebesked från Bank of Canada och FHFA husprisindex för november i USA.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?