1515
Annons

Stockholmsbörsen: <br />Stiltje väntas vid öppning<br />

Terminerna för de större europeiska börserna pekar mot en börsöppning på samma ungefärliga nivåer som vid måndagens stängning.

Vid 8.25-tiden var terminerna för franska CAC 40 och tyska DAX samt Euro Stoxx 50 marginellt ned, medan FTSE100-terminen var oförändrad.

Nyhetsflödet på morgonen koncentrerades runt politiska frågor. I Europa valdes sent på måndagskvällen Nederländernas finansminister Jeroen Dijsselbloem till ny ordförande för eurogruppen efter avgående Jean-Claude Juncker. Spanien röstade mot utnämningen, men Jeroen Dijsselbloem fick starkt stöd från Tyskland och andra hökar bland euroländerna.

I Asien handlades flertalet börser utan större dramatik sedan Bank of Japan meddelat att nya mer aggressiva tillgångsköp av amerikansk typ kommer att ske, men inte förrän med start i januari 2014. Centralbanken införde också ett inflationsmål på 2 procent, i linje med förväntningarna.

I Tokyo slutade Nikkei 0,4 procent lägre, efter att under dagen ha handlats på båda sidor nollstrecket, samtidigt som den japanska valutan stärktes mot dollarn. Även de kinesiska börserna tappade mark.

I New York höll börserna stängt på måndagen. Efter president Barack Obamas installation är politisk fokus nu på onsdagens omröstning i representanthuset rörande en tillfällig höjning av skuldtaket.

Lastbilstillverkaren Volvo och det kinesiska fordonsbolaget Dongfeng är på väg att starta ett samriskbolag inom medeltunga och tunga lastbilar, enligt obekräftade uppgifter i kinesisk press, rapporterar Bloomberg News. Volvo vill dock inte kommentera uppgifterna för Nyhetsbyrån Direkt.

Gruvbolaget Lundin Mining köper ett koboltraffinaderi i finländska Kokkola tillsammans med sina partners vid Tenkeprojektet i Kongo. Köpeskillingen kan komma att uppgå till 425 miljoner dollar totalt, inklusive tilläggsköpeskilling. Lundins andel är 30 procent.

Ett förvärv av ett ryskt bolag med cirka 10 miljoner euro i omsättning har gjorts av mätteknikbolaget Hexagon. Förvärvet kommer att bidra positivt till Hexagons resultat och väntas gå igenom i februari.

På rekommendationsfronten noteras att Nomura sänkt sin rekommendation för SKF till neutral (köp), medan UBS gör samma operation för Scania. Vidare har Handelsbanken sänkt rekommendationen för SCA till minska (öka) och för Investor till öka (köp). SEB Enskilda har tagit ned Assa Abloy till sälj (behåll).

Sandvik får däremot omdömet höjt till outperform (neutral)av Exane, som också höjt riktkurserna för Alfa Laval och Atlas Copco.

Dagens svenska kvartalsrapporter kommer från Creades klockan 8.30 och från Castellum klockan 11.00.

Makroagendan innehåller ZEW-index från Tyskland klockan 11.00 och från Storbritannien kommer CBI industrins orderläge klockan 12.00. USA rapporterar försäljningen av befintliga bostäder i december klockan 16.00.

Resultatet av Spaniens växelemission väntas klockan 10.30.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?