Annons

Råvaror: Metallpriserna stiger<br />

Morgonens uppgångar på råvarumarknaden gröptes ur en del på förmiddagen i ett allmänt surare sentiment på finansmarknaderna, men råvarupriserna fick sedan stöd igen efter att tyska ZEW-index överraskat rejält på uppsidan.

Vid klockan 11.40 är Brent-oljan i första termin 0,35 dollar upp till 112,06 dollar per fat, medan WTI-oljan är ned 0,02 dollar till 95,54 dollar per fat.

Under natten meddelade Bank of Japan att de inför ett inflationsmål på 2 procent och kommer att vidta tillgångsköp om 13.000 miljarder yen per månad från och med januari 2014, när det nuvarande programmet löper ut. Det nya programmet sker utan tidsbegränsning (open-ended).

Att det nya köpprogrammet träder i kraft först om ett år mottogs med viss besvikelse och yenen stärktes på valutamarknaden, men de japanska stimulanserna pekas ut som en förklaring till de överlag stigande råvarupriserna.

Euron stärktes mot dollarn efter att tyska ZEW-index steg till 31,5 i januari från 6,9 i december, långt över förväntningarna om en uppgång till 12,0. ZEW-index, som mäter de tyska finansaktörers ekonomiska förväntningar, är därmed på den högsta nivån på två och ett halvt år.

Bland basmetallerna är det överlag upp, med tenn mot strömmen. Kopparns tremånaderstermin stiger 55 dollar till 8.110 dollar per ton. Zinkpriset är upp 11 dollar till 2.043 dollar per ton medan priset på tenn sjunkit 50 dollar till 24.950 dollar per ton.

Priset på järnmalm har stigit kraftigt på senare tid, nästan 70 procent upp från botten i slutet av augusti, men Bank of America tror att stigande utbud senare i år kan sätta stopp för järnmalmsrallyt. I en analys som citeras av Bloomberg News spår banken att priset på järnmalm kommer att sjunka till 110 dollar per ton i slutet av året.

"Det senaste prisrallyt är ohållbart och bör avta under det andra halvåret när mer utbud börjar komma ut", skriver Bank of America som dock tror på fortsatt höga priser under vintern.

På måndagen handlades malm med 62 procent järn till 145,90 dollar per ton vid den kinesiska hamnen i Tianjin (TSI 62%). Priset är ett benchmarkpris för järnmalmsmarknaden, som saknar någon riktig finansiell handel.

På ädelmetallmarknaden är spotpriset på guld upp 2,50 dollar till 1.693 dollar per uns, samtidigt som silvret handlas oförändrat till 32,01 dollar per uns.

Indien, världens största guldköpare, har höjt skatten på guldimport för att minska ett rekordstort bytesbalansunderskott och dämpa efterfrågan på guld.

Tullavgiften på guld och platina har höjts, med omedelbar verkan, till 6 procent från tidigare 4 procent. Ekonomiminister Arvind Mayaram sade att avgiftens nivå kommer att ses över om importen dämpas, rapporterar Bloomberg News.

"Indien har varit en stor köpare av guld den senaste månaden, inför detta besked, och jag tvivla på att det kommer att påverka marknaden i någon större omfattning", skrev David Gerrett, chef för ädelmetaller vid Marex Spectron Group i London, i ett marknadsbrev som återges av Bloomberg News.

Noteringar kl 11.40
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin  -0,02 USD  95,54
Brent, första termin  +0,35 USD  112,06Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar  +55 USD  8.110
Zink  +11 USD  2.043
Aluminium  +8 USD  2.048
Nickel  +81 USD  17.481
Bly  +10 USD  2.311
Tenn  -50 USD  24.950Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld  +2,50 USD  1.692,55
Silver  0,00 USD  32,01


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?