Annons

Räntor och valutor: Yenen stärks<br />

Bank of Japan lyckades inte infria de högt ställda förväntningarna om aggressiva lättnader, utan yenen stärktes och den japanska börsen sjönk tillbaka efter nattens policybesked.

I europeisk öppning är det små rörelser överlag. Europaräntorna öppnar i stort sett oförändrat och Europabörserna marginellt ned samtidigt som dollarn har försvagats. Under tisdagen riktas intresset framför allt mot tyska ZEW-index och försäljningen av befintliga bostäder i USA.

Kronan har stärkts mot framför allt dollarn samtidigt som den tioåriga svenska statsobligationsräntan öppnar 1 punkt upp till 1,84 procent. Den tyska tioårsräntan stiger 1 punkt till 1,60 procent.

Nattens mycket emotsedda räntebesked från Bank of Japan blev något av en besvikelse eftersom nya lättnader i form av öppna tillgångsköp utan tidsbegräsning inte ska inledas förrän i januari 2014, när nuvarande köpprogram löper ut.

Bank of Japan höjde också som väntat inflationsmålet till 2 procent, från tidigare 1 procent, och lämnade styrräntan oförändrad till 0,00-0,10 procent.

De totala månatliga tillgångsköpen kommer från januari 2014 att vara runt 13.000 miljarder yen, varav cirka 10.000 miljarder yen i statsskuldväxlar och 2.000 miljarder yen i form av statsobligationer.

BOJ skrev i ett uttalande att de kommer att bedriva penningpolitiska lättnader för att så snart som möjligt nå upp till det nya inflationsmålet. Japans premiärminister Shinzo Abe sade efter ett möte med BOJ-chefen Masaaki Shirakawa också att han vill BOJ når sitt nya inflationsmål så snart som möjligt.

Martin Enlund, strateg vid Handelsbanken, skriver i ett marknadsbrev att det är en besvikelse att det nya köpprogrammet startar först 2014. Under resten av 2013 köps fortsatt tillgångar för 3.000 miljarder yen per månad och köpen trappas visserligen sedan upp rejält nästa år, men eftersom merparten av de nya köpen är i form av statsskuldsväxlar, som snabbt förfaller, expanderar BOJ:s balansräkning faktiskt långsammare under 2014 än i år.

"Summa summarum är marknadsreaktionen begriplig på grund av dessa två besvikelser", skriver Martin Enlund.

Yenen försvagades mot dollarn inför räntebeskedet, till just över 90 som svagast, innan den stärktes tvärt efter BOJ-beskedet. Vid svensk öppning handlas yenen till 89,15 mot dollarn, jämfört med 89,70 vid svensk stängning på måndagen.

Japanska marknadsräntor visar ganska små förändringar och den tioåriga statsobligationsräntan handlas oförändrat till 0,74 procent.

Förmiddagens huvudpunkt är ZEW-index, klockan 11.00. ZEW-index, som mäter sentimentet bland tyska finansmarknadsaktörer, väntas ha stigit till 12,0 i januari från 6,9 i december, enligt Bloomberg News prognosenkät.

I eftermiddag vänds intresset klockan 16.00 mot försäljningen av befintliga bostäder i USA, som spås ha ökat med 1,2 procent mellan november och december.

Långa amerikanska marknadsräntor stiger när handeln öppnade igen i Asien efter att USA höll helgstängt på måndagen. Den tioåriga statsobligationsräntan har stigit 3 punkter till 1,87 procent.

Från USA meddelas att kongressens representanthus, som domineras av republikanerna, avser att redan på onsdagen rösta om ett förslag att tillfälligt höja skuldtaket till den 19 maj. Den demokratiskt dominerade senaten uppges vara med på denna uppgörelse, som gör att regeringen får låna vad som krävs för att klara av sina åtaganden.

Reuters skriver att detta nya förslag är ett strategiskt drag av republikanerna i representanthuset att ta strid om andra frågor än skuldtaket. De uppges i stället vilja fokusera på förhandlingarna om de automatiska nedskärningar som träder i kraft den 1 mars och om att federala program och myndigheter som står utan finansiering från den 27 mars.

Eurogruppen valde på måndagskvällen Nederländernas finansminister Jeroen Dijsselbloem till ny ordförande efter avgående Jean-Claude Juncker och gav grönt ljus för nästa utbetalning av Greklands stödprogram, på 9,2 miljarder euro.

Greklands finansminister Yannis Stournaras sade att utbetalningen är ett bevis för regeringens framsteg i ett reformera ekonomin, även om han påpekade att vägen framåt är "lång och fortsätter".

På tisdag förmiddag möts alla finansministrar i EU i ekofin.

På valutamarknaden har dollarn tappat mot euron, till 1,336 från 1,331 vid måndagens svenska stängning.

Den svenska kronan har stärkts 3 öre mot dollarn till 6,50 och 1 öre mot euron till 8,68.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Trioplast Landskrona ABAnnons

Här är smarta förpackningsmaterialet som drastiskt minskar koldioxidavtrycket – och kan återanvändas sju gånger

Petter Månsson, Director Market & Sales Consumer Packaging Division på Trioplast.
Petter Månsson, Director Market & Sales Consumer Packaging Division på Trioplast.

Plastförpackningar till livsmedel och hygienprodukter är billiga, praktiska och hygieniska, men bidrar också till både utsläpp och nedskräpning.

Företaget Trioplast har utvecklat plastfilmer som i flera led drastiskt minskar koldioxidavtrycket och miljöpåverkan – men bibehåller materialets praktiska fördelar.

Livsmedel som frysta grönsaker, fisk och pommes frites är ofta förpackade i plastpåsar, precis som hygienprodukter som blöjor, bindor samt hushålls- och toapapper.

Materialet som används kallas för polyeten och kommer som film på rullar eller som färdiga påsar till livsmedels- och dagligvaruindustrin och används både som primär- och sekundärförpackning.

Varje år nytillverkas runt 300 miljoner ton polyetenfilm, där mer än 99 procent kommer från fossila råvaror med stort koldioxidavtryck.

Det svenska företaget Trioplast, mest känt för plasten runt höbalarna på åkrarna, har utvecklat egna plastfilmer av polyeten som innehåller upp till 95 procent återvunnet material, så kallat PCR (post-consumer recyclate). 

Filmen, som är utvecklad i samarbete med branschledande tillverkare, håller så god kvalitet att materialet kan återanvändas upp till sju gånger innan ny råvara måste tillsättas.

– Med vår film reducerar vi avfallet, minskar drastiskt koldioxidavtrycket och sluter materialets kretslopp, säger Petter Månsson, Director Market & Sales Consumer Packaging Division på Trioplast.

Icke-fossila råvaror till Trioplasts film

Trioplast använder också polyeten från icke-fossila råvaror i sin produktion, i huvudsak från sockerrör och tallolja. 

– Den har samma egenskaper som fossilbaserad polyeten och kan därför användas i en mängd varianter av filmer och produkter och koldioxidavtrycket är faktiskt nära noll, säger Robert Holmqvist, Business Manager Division Consumer Packaging, på Trioplast.

Trioplast har också lyckats göra sina filmer betydligt tunnare med bibehållna egenskaper och kvalitet. Det minskar mängden material till förpackningen och behovet av transporter.

– Tillsammans med vårt återvunna material ger våra tunnare filmer en ännu lägre miljö- och klimatpåverkan, säger Petter Månsson.

Inte dyrare med miljövänligare förpackning

Trots att Trioplasts nya polyetenfilmer innehåller så stor andel återvunnet material, alltså  PCR, är priset på förpackningsmaterialet inte högre för kunderna. 

– Genom detta hjälper vi våra kunder i deras övergång till miljövänliga förpackningar, säger Petter Månsson.

I dag finns flera leverantörer av polyetenfilm på den nordiska marknaden, men enligt Petter Månsson har inte någon annan aktör samma höga miljöprofil som Trioplast.

– I samhället i dag måste vi alla hjälpa till och ta vårt miljöansvar för att minska koldioxidutsläpp och nedskräpning. Det här är Trioplasts bidrag – och något som livsmedels- och dagligvaruindustrin nu kan bli en del av, avslutar han.

FAKTA Trioplast

Trioplast är en industrikoncern med drygt 1200 medarbetare och en omsättning på 5,4 miljarder SEK. Koncernen är en av Europas ledande aktörer inom innovativa, miljövänliga och kostnadseffektiva förpackningslösningar baserade på polyetenfilm. Bolaget har huvudkontor i Smålandsstenar och produktion i Sverige, Danmark, Nederländerna och Frankrike och säljer sina produkter på en global marknad.

Läs mer på: www.trioplast.com

För mer information, kontakta: Petter Månsson, petter.mansson@trioplast.com, 

+46 70 643 79 10, Director Market & Sales Consumer Packaging Division

 

Mer från Trioplast Landskrona AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Trioplast Landskrona AB och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?