1515
Annons

Räntor och valutor: Euron dippade<br />

Spreadarna i euroområdet minskade något under förmiddagen, samtidigt som Europabörserna överlag stod på minus. Euron tappade i en snabb rörelse men återhämtade sig efter tyska data.

Tyska räntor handlas vid lunchtid 1-3 punkter upp medan spanska och italienska räntor är några punkter lägre. Svenska räntor har stigit 2-3 punkter, medan kronan stärkts något mot såväl euro som dollar.

Euron tappade i en snabb rörelse från cirka 1,336 mot dollarn till 1,327 som lägst under förmiddagen på rykten om ECB-avgång och problem i den europeiska banksektorn.

En talesman för Bundesbank dementerade senare att Bundesbank-chefen och ECB-rådsledamoten Jens Weidmann skulle avgå.

Deutsche Bank var ett tag ned drygt 3 procent under förmiddagen på uppgifter om en kommande vinstvarning. Börsen-Zeitung rapporterade också att den tyska tillsynsmyndigheten Bafin har bett två banker att simulera en uppdelning i två enheter, vilket skulle kunna vara Deutsche Bank och Landesbank Baden-Würtemberg enligt tidningens källor. I Italien blev Monte Paschi handelsstoppat efter att ha fallit kraftigt efter uppgifter om derivatförluster.

Mot schweizerfrancen tappade euron samtidigt till 1,234 från 1,243, för att därefter gå upp till 1,239 vid lunchtid.

En spansk växelemission gav inget direkt avtryck på marknaderna. Euron stärktes till 1,334 mot dollarn och tyska räntor gick upp efter tyska data.

ZEW-index (investerarenkät) över förväntningarna om framtida tillväxt i Tyskland steg till 31,5 i januari, jämfört med 6,9 föregående månad, den högsta nivån sedan i maj 2010. Väntat var 12,0. Nulägesindex steg till 7,1 från 5,7.

ZEW konstaterade enligt Reuters att sannolikheten har ökat för att det värsta är över, och det var sannolikt framsteg med att lösa budgetproblem i södra Europa som ligger bakom den stärkta optimismen. Uppgången är välkomnad men återspeglar samtidigt mer en normalisering, och det är fortsatt endast en minoritet som ser en förbättring framöver.

ZEW konstaterade också att om en del banker ger tillbaka pengar i LTRO-återbetalning så kan detta vara ett tecken på att krisen i alla fall inte förvärras.

Yenen har stärkts efter viss besvikelse och korrektion i spåren av BOJ-beskeden på tisdagen. Mot dollarn har yenen stärkts från cirka 90,10 till 88,75, och mot euron från 120,15 till 118,45.

Bank of Japan lanserade nya lättnader i form av öppna tillgångsköp utan tidsbegräsning (open-ended) som inte ska inledas förrän i januari 2014, när nuvarande köpprogram löper ut. Bank of Japan meddelade också att de kommer att fortsätta med kraftfulla lättnader för att nå det nya inflationsmålet på 2 procent, men gav ingen tidsgräns för när detta ska vara uppfyllt.

De totala månatliga tillgångsköpen kommer från januari 2014 att vara runt 13.000 miljarder yen, varav cirka 10.000 miljarder yen i statsskuldväxlar och 2.000 miljarder yen i form av statsobligationer.

"Det finns fortsatt mycket tveksamheter" i spåren av BOJ:s besked. "Den stora frågan är om denna kombinerade finans- och penningpolitiska stimulans kommer att fungera? Yenen ser översåld ut och Nikkei ser överköpt ut", sa Stephen Corry på LGT Group till Bloomberg News.

Commerzbank skrev i en kommentar att det var detaljerna i programmet för tillgångsköp som utlöste en korrektion i dollar/yen.

Tisdagens besked kommer inte att innebära några direkta förändringar för det nuvarande läget. Centralbanksåtgärderna innebär bara en "läpparnas bekännelse": inflationsmålet på 2 procent på medellång till lång sikt existerade i stort sett redan och utökningen av programmet för tillgångsköp får effekt först från 2014.

Den gemensamma deklarationen är också i stort en upprepning av överenskommelsen mellan BOJ och den tidigare regeringen där BOJ gjorde ett liknande åtagande. Även Shinzo Abes åtagande om strukturreformer kan vara mer av en "läpparnas bekännelse" då hans LDP knappast gjort sig känt för reformer vid sina drygt 50 år vid makten sedan 1950-talet.

"Penningpolitiken bör däremot bli mer expansiv när den nye chefen tar över BOJ i april, då denne väntas ligga närmare politiken hos den nya regeringen än den avgående chefen Shirakawa", skriver Commerzbank.

I april och oktober ska två andra poster i BOJ:s styrelse ersättas och tillsammans med de två mer expansivt inriktade ledamöter som tillträdde i maj 2012 skulle därmed "duvorna" ha majoritet i den niohövdade styrelsen senast från oktober, skriver Commerzbank.

Japanska räntor sjönk svagt på tisdagen. USA-räntorna handlas högre efter den helgstängda måndagen.

I eftermiddag vänds intresset klockan 16.00 mot försäljningen av befintliga bostäder i USA, som spås ha ökat med 1,2 procent mellan november och december.


Innehåll från Lunds universitetAnnons

De tog sin cancerforskning från idé till verklighet

Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.
Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.Foto:André de Loisted

På Lunds universitet är cancerforskningen ett av akademins flaggskepp. I nära samarbete med vården och andra aktörer är målet att ta universitetets innovationer ut i den verkliga världen där den kan göra verklig skillnad. Ett lyckat exempel är SAGA Diagnostics AB – ett spinoff-företag som nu arbetar med bland annat AstraZeneca.  

Allt började 2009 när Lao Saal, idag universitetslektor på Lunds universitet, flyttade till Lund och startade en cancerforskargrupp. Forskargruppen fick finansiellt stöd av bland annat Cancerfonden och Vetenskapsrådet och studerade flera olika typer av behandlingssätt för cancersjukdomar. Men, ett område som fick dem att höja på ögonbrynen lite extra var vätskebiopsi.  

– Istället för att behöva göra ett större ingrepp på patienten där man tar ett vävnadsprov, som man vanligtvis gör, kan man genom vätskebiopsi ta ett prov baserat på vätska. Antingen blod, urin eller i vissa fall saliv, säger Lao Saal. 

Här kan du läsa mer om vätskebiopsi

Genom vätskebiopsi kan man mäta hur många cancerceller en patient har i kroppen och hur den förändras. Teknologin mäter nämligen en specifik biomarkör, så kallad cirkulerande tumör-DNA (ctDNA). 

– Det finns idag ett stort behov av förbättrade biomarkörer för att diagnostisera cancer, välja bäst behandling och övervaka hur patienten svarar. Genom ctDNA kan vi lösa de problemen på ett minimalt invasivt sätt, förklarar han. 

Från forskargrupp till spinoff-företag

Åren gick och cancerforskningen fortsatte att blomstra. Forskargruppen hade något stort på gång och en organisation på universitetet såg potential i att ta forskningen ett steg längre. Som en avknoppning bildades cancergenomikföretaget SAGA Diagnostics under 2015, som idag utvecklar ultrakänsliga flytande biopsitester för tidig upptäckt av canceråterfall och precisionsmedicin vid cancerbehandling.

– Vi hade egentligen inga planer på att starta ett företag, utan vi fokuserade bara på forskningen. Men när idén presenterades och chansen kom så tog vi den. Lunds universitet och Lunds universitets cancercentrum (LUCC) har spelat en stor roll för att kunna ta det här betydande steget, säger Lao Saal som är en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB. 

Läs mer om SAGA Diagnostics här 

Lunds universitet en möjliggörare

Sex år har passerat sedan företaget startades och idag har bolaget 20 anställda som strävar efter att förbättra vården med deras ultrakänsliga tjänster och produkter. Företaget finansieras av stora investerare såsom Segulah Medical Acceleration och samarbetar bland annat med läkemedelsjätten AstraZeneca och svenska Alligator Bioscience. 

– Jag är oerhört stolt att vår teknik har nått till vården och kan användas i praktiken. Vi är ett ungt företag som kommit långt på kort tid. Den utveckling och kommersialisering vi har gjort från Lund universitet till att faktiskt kunna göra skillnad för patient och samhälle betyder otroligt mycket, säger Lao Saal. 

Om Lunds universitet cancercentrum
LUCC samordnar cancerforskning vid Lunds universitet och startade under 2019. LUCC ska ge stöd till universitetsledning, fakultetsledning och Region Skånes ledning till att fatta välinformerade och strategiska beslut som rör cancerområdet inom verksamheterna forskning, utbildning, innovation och samverkan. Läs mer om LUCC här.

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?