Annons

Stockholmsbörsen: <br />Dragning uppåt<br />

Stockholmsbörsen kan väntas öppna nära noll, möjligen med viss dragning uppåt på måndagsförmiddagen. I morgonens nyhetsflöde har Peab, Nobia och Lundin Petroleum utmärkt sig medan H&M kan ticka högre sedan SEB Enskilda höjt rekommendationen för bolaget till köp.

Kring klockan 8.45 hade terminerna för FTSE 100, CAC 40, DAX samt Euro Stoxx 50 stigit mellan 0,1 och 0,3 procent.

Peab meddelade inför öppning nedskrivningar på sammantaget 250 miljoner kronor i det fjärde kvartalet, hänfört bolagets byggverksamhet i Norge.

Lundin Petroleum meddelade inför öppning att resultatet för det fjärde kvartalet kommer att påverkas negativt av vissa prospekteringskostnader och nedskrivningar av tillgångar. Samtidigt meddelade bolaget en oljeproduktion under det fjärde kvartalet i den övre delen av bolagets prognosintervall.

Nobias rörelseresultat, före jämförelsestörande poster, för det fjärde kvartalet bedöms av bolaget att ha uppgått till cirka 195 miljoner kronor (79), vilket Nobia självt uppger väsentligt överstiger det av analytikerkåren i genomsnitt prognostiserade resultat. Enligt SME Direkts analytikerenkät väntades ett rörelseresultat exklusive strukturkostnader om 164 miljoner kronor för fjärde kvartalet.

JP Morgan har fått uppdrag att finna en lösning för ST-Ericsson, allra helst en köpare, enligt Wall Street Journal.

SEB Enskilda har höjt rekommendationen för H&M till köp, från tidigare sälj. Däremot har banken sänkt rekommendationen för Hiq till behåll, från tidigare köp.

Credit Suisse har höjt riktkurserna för de fyra svenska storbankerna i en sektorsuppdatering.

Deutsche Bank har höjt Trelleborg till köp, men sänkt Hexagon till behåll i en verkstadssektorsanalys.

Nomura Equity Research har sänkt rekommendationen för Swedish Match till minska, från tidigare neutral.

Citi har höjt rekommendationen för SAS till köp, från tidigare neutral, med angiven riktkurs om 15 kronor.

Natixis har sänkt rekommendationen för Rezidor till minska, från tidigare neutral.

Börsveckans senaste nummer mynnar mestadels ut i rådet avvakta. Dock pekas Höganäs ut som en köpvärd aktie medan Probi sänks till sälj i måndagens nummer.

Måndagens Europaagenda innehåller inga tyngre statistikhållpunkter, intresset riktas istället sannolikt mot eurogruppens möte som ska behandla Cypern och frågan om ny ordförande efter Jean-Claude Juncker.

USA-marknaderna håller på måndagen stängt för Martin Luther King Day. USA-terminerna noterades i stort oförändrat på måndagsmorgonen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Mercedes-BenzAnnons

Flera nya elbilar från Mercedes-Benz

Mercedes-Benz lägger in ytterligare en växel i sin elbilssatsning. Nu har sex nya elbilar bekräftats.

Bland nyheterna: Lyxiga sedanen EQS samt de kompakta suvarna EQA och EQB.

Läs mer om Mercedes-Benz elbilar 

100 miljarder kronor. Så mycket investerar Mercedes-Benz och Daimler i elektrifiering under de kommande åren. Ambitionen är att göra hela personbilsflottan koldioxidneutral till 2039.

I den gigantiska satsningen är lanseringen av de renodlade elbilarna extra viktiga eftersom de inte släpper ut någon koldioxid över huvud taget under körning.

Därför blir det mycket tal om EQ framöver. 

Det är nämligen de två första bokstäverna i namngivningen av samtliga elbilar som lanseras. Den tredje bokstaven visar vilken storleksklass i Mercedes-Benz-familjen det handlar om.

Så här långt har suven EQC och den 8-sitsiga familjebussen EQV lanserats på marknaden. 

Dessa motsvarar i tur och ordning Mercedes-Benz GLC SUV och Mercedes-Benz V-Klass.

EQC finns redan på marknaden i dag.
EQC finns redan på marknaden i dag.

Flaggskeppsmodellen blir eldriven

Det är nu också bekräftat att den kompakta suven EQA (GLA) kommer att få produktionsstart redan 2020, och EQB (B-Klass) kort därefter. 

Nytt är också att Mercedes-Benz EQS kommer ut på marknaden under nästa år som både sedan och suv. EQS är alltså den eldrivna versionen av flaggskeppsmodellen S-Klass som precis lanserats med förbränningsmotorer i sin sjunde generation. 

EQS får en el-räckvidd på cirka 70 mil och en teknik som gör att den går snabbladda upp till 80 procent på bara 20 minuter.

Bilen har redan genomgått rigorösa tester och körts mer än 200 000 mil i allt från öknar till svenska vintervägar.

EQS blir också den första modellen som byggs på Mercedes-Benz nya elbilsplattform för bilar i de större klasserna. Den nya plattformen är helt moduluppbyggd och skalbar. Det går att ändra spårvidd, hjulbas, batterier, markfrigång med mera. Detta gör också att det går att bygga olika bilmodeller på samma fabriker och produktionslinjer.

Även E-Klass får eldrift

Strax under EQS i storlek och i samma segment som E-Klass kommer snart också EQE att presenteras, och även den som både sedan och suv.

E-Klass är Mercedes-Benz mest framgångsrika modell genom tiderna. Modellens anor sträcker sig tillbaka till 1947 och sedan dess har fler än 14 miljoner exemplar sålts.

Tidigare i år lanserades modellen i sju olika versioner av laddhybrider: Som sedan och kombi med en förbränningsmotor i både bensin och dieselutförande.

Att EQE snart släpps på marknaden är en positiv nyhet för alla som genom åren lärt sig älska den ikoniska modellen och som nu vill köra utsläppsfritt med ytterligare utvecklad körglädje. 

Sugen på att provköra en elbil? Boka här! 

Här är Mercedes-Benz befintliga elbilsmodeller

Namn – Motsvarande storleksklass

EQC – GLC SUV

EQV – V-Klass

Bekräftade elbilsmodeller som kommer att lanseras

Namn – Motsvarande storleksklass

EQA – GLA

EQB – GLB

EQE – E-Klass Sedan

EQE SUV – GLE SUV

EQS – S-Klass Sedan

EQS SUV – GLS SUV 

Mer från Mercedes-Benz

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mercedes-Benz och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?