1515
Annons

Räntor och valutor: Yenen stärks<br />

Amerikanska statspappersräntor sjönk något efter den svenska marknadens stängning på fredagen samtidigt som dollarn stärktes över 90-nivån mot japanska yen för första gången på 31 månader på uppskruvade förväntningar om omfattande japanska lättnadsåtgärder.

Räntemarknadsaktörer riktade fortsatt fokus på skuldtaksproblematiken, vilket lockade till säkra placeringar. En rapport om ett republikanskt förslag om att förlänga tidsfristen innan skuldtaket slår till med tre månader, som kan komma att behandlas den kommande veckan, dämpade tillfälligt köptrycket, men bara tillfälligt.

Det republikanska förslaget om en förlängning av tidsfristen för skuldtaket inkluderar inga krav på utgiftsminskningar, vilket tolkas som en form av reträtt från partiets tidigare ståndpunkt. Men John Boehner representanthusets republikanske talman, betonade att en kommande långsiktig uppgörelse om skuldtaket måste inkludera utgiftsminskningar.

USA-marknaderna är stängda på måndagen med anledning av Martin Luther King Day. Senare i veckan är det kanske framför allt nya rapporter om tillståndet på den amerikanska bostadsmarknaden som står i fokus, med data över decemberförsäljningen av befintliga bostäder på tisdag och nya bostäder på fredag.

Veckans Asienhandel inleddes i en blandad tendens för de ledande börsindexen. I Tokyo sjönk aktiekurserna tillbaka något samtidigt som den japanska yenen återhämtade sig när marknadsaktörer anpassade portföljerna inför tisdagens besked från Bank of Japan.

"Pressen att temporärt korrigera den överdrivna svagheten i yen kommer troligen att öka. En nedgång i aktiekurserna erbjuder en bra ursäkt att köpa yen inför BOJ-mötet", sa Junichi Ishikawa, analytiker vid IG Securities i Tokyo, till Bloomberg News.

Japans ekonomiminister Akira Amari bekräftade i helgen att Bank of Japan och regeringen förbereder ett gemensamt uttalande efter BOJ-mötet, och han sa att Bank of Japan kommer att slopa frasen "på lång sikt".

Akira Amari tycktes också bekräfta att Bank of Japan kommer att höja inflationsmålet till 2 procent.

"BOJ kommer att göra vad den behöver för att nå ett prisstabilitetsmål på 2 procent", sa han i tv-kanalen NHK:s program "Söndagsdebatt".

Måndagens Europaagenda innehåller inga tyngre hållpunkter, intresset riktas i stället sannolikt mot eurogruppens möte som ska behandla Cypern och frågan om ny ordförande efter Jean-Claude Juncker.

Senare i veckan riktas det europeiska intresset kanske främst mot vägledande konjunktursignaler, som preliminära januari-PMI på torsdag och det tyska IFO-indexet på fredag.

Veckans tyngsta hållpunkt på den svenska agendan blir sannolikt torsdagens arbetslöshetsstatistik för december från SCB. Enligt SME Direkts enkät väntas arbetslösheten ha stigit till 7,7 procent, från 7,5 procent i november. Säsongsjusterat väntas arbetslösheten ha varit oförändrad på 8,1 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?