1515
Annons

Räntor och valutor: <br />Spänd väntan på Japan<br />

Marknadsräntorna i Europas kärna steg svagt på måndagen, medan de i periferin steg lite mer och euron handlades i ett snävt intervall mot dollarn. Väntan på besked från Bank of Japan om förändringar i penningpolitiken och helgstängda marknader i USA bidrog till de begränsade rörelserna.

Vid svensk stängning var den tyska tioåriga obligationsräntan upp 1 punkt till 1,59 procent, från svensk stängning i fredags, medan den svenska tioårsräntan slutade 2 punkter högre till 1,83 procent.

Kvällens eurogruppsmöte ska bland annat behandla Cypern och frågan om ny ordförande för eurogruppen efter avgående Jean-Claude Juncker.

Det mesta tyder på att Nederländernas finansminister, Jeroen Dijsselbloem, tar över ordförandeklubban i eurogruppen. Däremot väntas inga beslut om eventuellt stöd till Cypern.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble sade i en tidningsintervju i helgen att det är oklart om problemen i Cypern utgör ett hot mot hela euroområdet, vilket är en förutsättning för att landet ska kunna få stöd från den permanenta stödfonden ESM.

Han sade att eurogruppen "inte på långa vägar" är redo att fatta beslut om eventuellt stöd till Cypern.

På måndagen sade Wolfgang Schäuble även att han vill att Storbritannien ska stanna kvar i EU och visa ett större engagemang, men att de brittiska stämningarna kring EU måste mötas "med respekt". Ett brittiskt utträde ur EU skulle orsaka stor skada såväl för Storbritannien som Europa, sade han.

Förbundskansler Angela Merkels CDU förlorade makten i delstatsparlamentet i Niedersachsen med minsta möjliga marginal i söndagens val. Utfallet i Niedersachsen signalerar ovisshet inför höstens förbundsdagsval, CDU står visserligen starkt i nationella opinionsundersökningar men regeringspartnern FDP kämpar för att klara 5-procentsspärren.

FDP:s partiledare Philipp Rösler erbjöd sig på måndagen att avgå och föreslog en tidigareläggning av partistämman som skulle hållits i maj. Senare meddelade en talesman för partiet att Philipp Rösler kommer att sitta kvar som partiledare och att gruppledaren i parlamentet, Rainer Brüderle, kommer att leda FDP:s kampanj inför parlamentsvalet i höst.

Statistik på morgonen visade att tyska producentpriser sjönk 0,3 procent i december jämfört med november och steg 1,5 procent jämfört med december 2011. Utfallet var lägre än väntat.

Bundesbank skrev i sin månadsrapport att Tysklands ekonomi har börjat visa tecken på återhämtning efter att sannolikt ha krympt under fjolårets sista kvartal.

"Den i stort sett stabila arbetsmarknaden och bättre utsikter för produktionen tyder på att den ekonomiska svagheten inte kommer att vara speciellt länge", skrev centralbanken och tillade att en återhämtning "redan börjar synas under första kvartalet 2013".

Här hemma meddelade Arbetsförmedlingen att antalet öppet arbetslösa minskade med 1.390 personer förra veckan till 231.842. Samtidigt minskade dock även antalet arbetslösa som fått jobb liksom antalet nyanmälda platser till arbetsförmedlingarna.

På torsdag släpper SCB sin rapport om arbetslösheten i december. Enligt SME Direkts enkät väntas arbetslösheten ha stigit till 7,7 procent, från 7,5 procent i november. Säsongsjusterat väntas arbetslösheten ha varit oförändrad på 8,1 procent.

Vad marknadsaktörerna annars framförallt väntar på är tisdagens besked från Japan, där centralbanken, tillsammans med regeringen, förväntas presentera nya stimulansåtgärder samt ändra sitt inflationsmål från 1 till 2 procent i ett försök att få igång tillväxten och få upp inflationen. Men frågan är om de stimulansåtgärder som presenteras kan motsvara vad marknaden har prisat in de senaste veckorna.

Japans ekonomiminister Akira Amari bekräftade i helgen att Bank of Japan och regeringen förbereder ett gemensamt uttalande efter BOJ-mötet, och han sade att Bank of Japan kommer att slopa frasen "på lång sikt".

Akira Amari tycktes också bekräfta att Bank of Japan kommer att höja inflationsmålet till 2 procent.

"BOJ kommer att göra vad den behöver för att nå ett prisstabilitetsmål på 2 procent", sade han i tv-kanalen NHK:s program "Söndagsdebatt".

USA-marknaderna håller stängt på måndagen med anledning av Martin Luther King Day. Senare i veckan är det kanske framför allt nya rapporter om tillståndet på den amerikanska bostadsmarknaden som står i fokus, med data över decemberförsäljningen av befintliga bostäder på tisdag och nya bostäder på fredag.

Deutsche Bank i USA, med chefekonom Joseph LaVorgna i spetsen, skrev i ett kundbrev att de räknar med att båda serierna kommer att visa måttliga uppgångar i december, även om de kommer att vara lika intresserade av pristrenderna.

"Pristrenden är extremt viktig, eftersom 'förmögenhetseffekten' på privatkonsumtionen från stigande huspriser är redo att ge ett betydande bidrag till real BNP under 2013. Faktum är att förmögenhetseffekten från bostäder mycket väl kan utmana det direkta bidraget till produktionen från den pågående, kraftiga vändningen i husbyggandet", skrev Deutsche Bank-ekonomerna.

En viktig punkt på agendan blir troligen också det amerikanska representanthusets behandling av ett republikanskt förslag om att förlänga tidsramen innan budgettaket slår till med tre månader, vilket skulle minska oron för att USA tvingas ställa in betalningarna.

På valutamarknaden har yenen stärkts till 89:68 mot dollarn, efter att i slutet av förra veckan handlats över 90-strecket.

Euron var vid svensk stängning stabil strax över 1:331 mot dollarn, medan kronan har blivit knappt ett öre svagare till 8:69 mot euron och ett halvt öre svagare till 6:53 mot dollarn än vid svensk stängning i fredags.

Finansminister Anders Borg upprepade på måndagen att faran för ekonomin är inte över och att riskerna ligger på nedsidan, men regeringen har beredskap för ytterligare åtgärder i vårpropositionen och budgetpropositionen för 2014. Han upprepade även att det skulle vara en fördel om kronan försvagades "något".


Innehåll från VerizonAnnons

Fem nyckelfaktorer för att förverkliga planerna på det uppkopplade företaget

Ett uppkopplat företag kan förbättra sin konkurrenskraft betydligt. Men för vissa chefer kan digitaliseringsresan verka komplicerad och svår att få grepp om. Här är fem nyckelfaktorer för att kunna utveckla de mest innovativa lösningarna, samarbeta sömlöst med partners och samtidigt vara finansiellt framgångsrik.

Det uppkopplade företaget består av ett ekosystem där varje del av företaget är digitaliserat, inklusive försäljning, kundservice, ekonomi, HR, tillverkning, FoU, teknik, logistik och marknadsföring. 

– När dessa funktioner hanteras virtuellt, kan företag dra fördel av smarta processer som baseras på dataanalys och som möjliggör en säker och sömlös koppling mellan människor, processer och produkter, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

1. Digitala arbetsflöden måste baseras på robusta och säkra uppkopplingar 

En robust, säker och skalbar nätverksinfrastruktur utgör grunden för framgångsrika verksamheter. Det är därför viktigt att ta hänsyn till nätverket i beslutsprocessen redan från början och sedan bygga vidare på det. För att kunna dra nytta av teknik som 5G, MEC, artificiell intelligens och AR/VR behövs en plattform som levererar nätverkstjänster på ett smidigare, mer motståndskraftigt och mer molncentrerat sätt än vad traditionella nätverksinfrastrukturer gör. Detta kallas Network as a Service (NaaS) och i kombination med digitala möjligheter kommer det att vara nyckeln till framgång. 

2. Differentiera it-lösningar för specifika branscher

Standardlösningar för dagliga processer ligger fortfarande till grund för it-infrastrukturen som är tillgänglig för alla. Den stora skillnaden är införandet av differentierade it-lösningar. I den virtuella världen kan specifika applikationer snabbt rullas ut baserat på individuella behov. Dessa applikationer sitter närmare platsen där själva kundtransaktionen äger rum. Det innebär smidigare driftsättning och snabbare svarstider, samt specifika it-lösningar för enskilda avdelningar som stödjer innovativ utveckling.

3. Skapa ett starkt partnerekosystem

Digitalisering av processer och arbetsflöden gör det möjligt att samarbeta på nya sätt och med ett större partnerekosystem. Många företag har arbetat i silos, med isolerade it-system och begränsad leverantörskontrakt som innebär att det inte varit möjligt att samverka kring nya idéer. Genom att välja it-partners som fungerar bra ihop och som satsar på digitalisering kan företag påskynda innovation och bli mer träffsäkra. Därigenom har de möjlighet att dra nytta av expertis hos branschpartners och tillsammans skapa de bästa produkterna och tjänsterna.

4. Kom ihåg den mänskliga upplevelsen inom den digitala första arbetsplatsen

Den traditionella arbetsplatsen har förändrats under pandemin, och många företag går över till hybrida arbetsmiljöer med fler samarbetslösningar. Automatisering kommer inte att ersätta arbetskraften, utan snarare omdefiniera roller utifrån nya möjligheter. På den digitala arbetsplatsen måste företag vara noggranna med varje anställds arbetsmiljö och ta hänsyn till varje individs utbildning, trivsel och erfarenhet när de interagerar med de tekniska lösningar som företaget använder. Att förstå dessa miljöer i förhållande till de anställdas upplevelser kommer att bli avgörande för det uppkopplade företagets framgång.

5. Säkra den dynamiska världen

Varje företag behöver förstå att förmågan att skapa en säker och effektiv cyberverksamhet är detsamma som att skapa en säker och effektiv drift, vilket i sin tur är detsamma som att skapa en säker och effektiv affärsverksamhet.  Säkerhet kommer att ses som en affärskritisk tjänst, snarare än som en isolerad aktivitet, inom det uppkopplade företaget. Säkerhetstjänsterna bör vara inbyggda i den grundläggande infrastrukturen så att de möjliggör den flexibilitet som användare och data måste ha när det gäller tid och plats. Dessutom måste säkerhetstjänsterna vara kopplade till identitetslösningar som skyddar det uppkopplade företaget och dess data, varumärke, och människor.

– Min utmaning till företag runt om i världen är se till att 2022 blir det år som planerna på det uppkopplade företaget förverkligas – tekniken och expertisen finns redan. Det är viktigt att företag arbetar med globala partners som kan stödja dem under hela resan och erbjuda den flexibilitet, skalbarhet och anpassningsförmåga som varje företag behöver, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

Ta reda på mer om hur Verizon kan hjälpa dig på din resa mot att bli ett uppkopplat företag.  

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?