1515
Annons

Räntor och valutor: Euron stärks<br />

Europeiska statspappersräntor noterar endast blygsamma rörelser på måndagsmorgonen, efter att ha sjunkit något efter den svenska marknadens stängning på fredagen. Euron handlas samtidigt något högre mot dollarn.

I Asien inleddes veckans handel i en något defensiv ton när marknadsaktörer anpassade portföljerna inför tisdagen besked från Bank of Japan, tillsammans med regeringen, efter centralbankens penningpolitiska möte. Det återstår att se om de stimulansåtgärder som presenteras kan motsvara vad marknaden har prisat in de senaste veckorna.

"Pressen att temporärt korrigera den överdrivna svagheten i yen kommer troligen att öka. En nedgång i aktiekurserna erbjuder en bra ursäkt att köpa yen inför BOJ-mötet", sa Junichi Ishikawa, analytiker vid IG Securities i Tokyo, till Bloomberg News.

Japans ekonomiminister Akira Amari bekräftade i helgen att Bank of Japan och regeringen förbereder ett gemensamt uttalande efter BOJ-mötet, och han sade att Bank of Japan kommer att slopa frasen "på lång sikt".

Akira Amari tycktes också bekräfta att Bank of Japan kommer att höja inflationsmålet till 2 procent.

"BOJ kommer att göra vad den behöver för att nå ett prisstabilitetsmål på 2 procent", sa han i tv-kanalen NHK:s program "Söndagsdebatt".

I Europa noteras att förbundskansler Angela Merkels CDU förlorar makten i delstatsparlamentet i Niedersachsen efter söndagens val. Utfallet i Niedersachsen signalerar ovisshet inför höstens förbundsdagsval, CDU står visserligen starkt i nationella opinionsundersökningar men regeringspartnern FDP kämpar för att klara 5-procentsspärren.

Statistik på morgonen visade att tyska producentpriser sjönk 0,3 procent i december jämfört med november och steg 1,5 procent jämfört med december 2011. Utfallet var lägre än väntat.

Måndagens Europaagenda är i övrigt relativt tunn, fokus riktas främst mot eftermiddagens eurogruppsmöte som bland annat ska behandla Cypern och frågan om ny ordförande för eurogruppen efter avgående Jean-Claude Juncker.

Det mesta tyder på att Nederländernas finansminister, Jeroen Dijsselbloem, tar över ordförandeklubban i eurogruppen. Däremot väntas inga beslut om eventuellt stöd till Cypern.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble sade i en tidningsintervju i helgen att det är oklart om problemen i Cypern utgör ett hot mot hela euroområdet, vilket är en förutsättning för att landet ska kunna få stöd från den permanenta stödfonden ESM.

Han sa att eurogruppen "inte på långa vägar" är redo att fatta beslut om eventuellt stöd till Cypern.

Svenska statsobligationsräntor sjunker 1-2 punkter i måndagens öppningshandel, kronan handlas samtidigt marginellt starkre mot euron jämfört med vid fredagens svenska stängning.

Den svenska veckoagendan är tunn, men stort intresse riktas dock mot torsdagens SCB-rapport om arbetslösheten i december. Enligt SME Direkts enkät väntas arbetslösheten ha stigit till 7,7 procent, från 7,5 procent i november. Säsongsjusterat väntas arbetslösheten ha varit oförändrad på 8,1 procent.

USA-marknaderna är stängda på måndagen med anledning av Martin Luther King Day. Senare i veckan är det kanske framför allt nya rapporter om tillståndet på den amerikanska bostadsmarknaden som står i fokus, med data över decemberförsäljningen av befintliga bostäder på tisdag och nya bostäder på fredag.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?