Annons

Stockholmsbörsen: Glädjestart<br />

Kurserna på Stockholmsbörsen steg som väntat på bred front i den inledande onsdagshandeln som markerar starten på det nya året för de svenska investerarna.

Glädje över att det finansiella stupet, som varit ett stort fokusämne under senare tid, undviks i USA lättar och lyfter de globala marknaderna. Visst fokus riktas också mot dagens statistik i form av inköpschefsindex.

SIX Generalindex var klockan 10.09 upp 1,4 procent till 335 medan OMXS30-index ökade 1,4 procent till 1.120. Omsättningen var 2,1 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 2,8 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Uppgörelsen som nåddes under gårdagen i USA kom i form av en kompromiss innebärandes att de flesta skattehöjningarna undviks samtidigt som de automatiska nedskärningarna av utgifter skjuts två månader framåt. Samtidigt innebar den inte några förändringar i de sociala skyddsnätsprogrammen.

Endast en liten del av befolkningen kommer nu att drabbas av skatteökningar men indirekt kommer en större del löntagare dock att drabbas av skattehöjningar i och med att en tillfällig sänkning av inkomstskatterna på 2 procent löper ut.

Dock togs inget beslut om skuldtaket och en strid om denna inklusive de automatiska utgiftsminskningarna är därför att vänta under de kommande månaderna. President Obama sade i ett uttalande att uppgörelsen var ett första steg i en bredare ansträngning för att stärka landets ekonomi.

Lättnaden på marknaderna kommer sannolikt att bli kortvarig sade en högt uppsatt avdelningschef vid JP Morgan i Hong Kong till CNBC. "Detta fortsätter att plåga oss åtminstone till utgången av det första kvartalet eftersom vi har fortsatta diskussioner om att höja skuldtaket vilket kommer att sammanfoga alla frågor - utgifter, skattehöjningar - till en och samma. Så det första kvartalet kommer att vara ryckigt", fortsatte han.

Inköpschefsindex är annars dagens tema på makrosidan.

Det svenska inköpschefsindexet (PMI) steg till säsongsrensade 44,6 i december, från 43,2 i november. Väntat var 44,3 enligt SIX Market Estimates sammanställning av nio analytikers estimat.

Utfallet för motsvarigheter i Tyskland såväl som EMU blev något lägre än väntat, och sjönk även mot förra månadens värde.

Tidigare kom Kinas officiella siffra in strax under förväntningarna medan utfallet i HSBC:s inköpschefsindex var högre än väntat i december, och uppvisade den högsta noteringen på 19 månader.

Bland de mest omsatta är Volvo upp 2,0 procent följt av Ericsson och Atlas Copco som ökar 1,9 procent vardera medan H&M avancerar 1,1 procent.

Inledningen av året tycks inte bjuda på någon storm i nyhetsflödet vad gäller börsen men några få nyheter har nått marknaden.

Värmeteknikbolaget Nibe har slutit avtal om förvärv av elementverksamheten i Springfield Wire i USA, Mexiko och Kina. Bolaget omsätter cirka 330 miljoner kronor och har en rörelsemarginal på knappt 4 procent.

"Förvärvet av Springfield ger betydande kostnadssynergier och kommersiella fördelar för Nibe Elements verksamhet i Nordamerika och förväntas bidra positivt till Nibe Elements rörelseresultat under 2013", säger Gerteric Lindquist, koncernchef för Nibe. Aktien är upp 2,4 procent.

Kosmetikaföretaget Oriflame har instruerat företagsledningen att lansera ett första aktieåterköpsprogram med ett sammanlagt nominellt belopp om 350 miljoner kronor, vilket till rådande aktiepris motsvarar cirka tre procent av det nuvarande utestående aktiekapitalet.

Aktieåterköpsprogrammet påbörjas som tidigast den 2 januari 2013, och ska vara slutfört senast den 23 april 2013. Aktien ökar 2,2 procent.

Skanska har sålt fastigheter för närmare 1,4 miljarder kronor i Polen som bokförs i det fjärde kvartalet. Aktien är upp 0,9 procent.

Internethandelsbolaget Cdon är ingen självklar vinnare med kommande delårsrapport om man ska tro Dagens Industri i lördagens upplaga. Fortsatt logistikproblem väntas belasta resultatet och ingen repris av rusningen efter förra årets rapport i det fjärde kvartalet är att vänta. Aktien backar 1,8 procent på en annars glad börs.

Medicinteknikbolaget RaySearch har sagt upp ett utvecklings- och licensavtal man haft med Siemens Healthcare sedan 2009. Samarbetet har inneburit att RaySearch levererade flera olika dosplaneringsmoduler som kunde byggas in i Siemens system syngo Suite for Oncology. Aktien är oförändrad i den inledande handeln.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?