1515
Annons

Europabörserna: <br />Strålande start på året<br />

Europabörserna steg kraftigt på onsdagen och tycks inleda det nya året i ett jubel sedan politiker i den amerikanska kongressen har enats om en kompromiss gällande budgeten. Inköpschefsindex har också varit ett fokusämne under förmiddagen, dock med underordnad marknadsreaktion.

Politikerna i USA röstade alltså till slut för en uppgörelse som innebär att det finanspolitiska stupet undviks. Skattesatserna höjs för höginkomsttagare men hålls oförändrade för övriga samtidigt som de automatiska utgiftsminskningarna skjuts upp två månader. Förhandlingar kring dessa kommer således sannolikt att bakas samman med höjningen av skuldtaket i februari. President Obama har dock indikerat att han inte tänker förhandla om skuldtaket.

Uppgörelsen kom efter en viss politisk turbulens. Republikaner i representanthuset protesterade mot att paketet inte innehöll några utgiftsminskningar och en majoritet av dem röstade således mot uppgörelsen. Ett starkt stöd från demokraterna gjorde dock att paketet godkändes med klar marginal i båda delarna av kongressen.

Dagens andra fokusämne, inköpschefsindex, föll ut blandat. I Italien och Storbritannien var siffrorna klart bättre än väntat, medan Frankrike var som väntat och Tyskland något sämre än väntat. Indexet i det av recession hårt prövade Spanien sjönk mer än väntat. För EMU som helhet var utfallet något lägre än väntat då det sjönk till 46,1 från 46,2 månaden innan. Väntat var 46,3.

"Utfallet är sämre än väntat och innebär en liten nedgång från förra månaden. Det finns inga tydliga tecken på någon acceleration i tillverkningssektorn i eurozonen", kommenterade Newedge för Dow Jones Newswires.

I Kina steg HSBC:s inköpschefsindex till 51,5 i december från 50,5 månaden innan. CFLP:s index låg dock kvar på 50,6. Noteringen i HSBC:s index var den högsta på 19 månader. En högre takt i nya affärer och slutet på lagerneddragningscykeln var två förklarande faktorer, enligt HSBC:s chefsekonom för Asien, Qu Hongbin. De positiva drivkrafterna kommer sannolikt att fortsätta under de kommande månaderna, tror Qu.

Räntor och råvarupriser steg och banker låg tillsammans med de cykliska råvarubolagen i framkant av de breda uppgångarna.

I Frankfurt steg Commerzbank med 5,0 procent medan Deutsche Bank tog rygg med 3,9 procent. I Paris var kollegan BNP Paribas upp 4,1 procent.

Bland gruvorna noterades Rio Tinto upp med ansenliga 5,9 procent följt av uppgångar från Antofagasta, Nyrstar, Xstrata och BHP Billiton med över 4 procent.

Stålbolaget ArcelorMittal har gått med på att sälja 15 procent av innehavet i sitt kanadensiska dotterbolag ArcelorMittal Mines Canada till ett konsortium lett av Posco och China Steel Corporation. Köparna betalar totalt 1,1 miljarder dollar för sin andel. Aktien var upp 4,0 procent. I sektorn var också Thyssenkrupp och Klöckner upp dryga 4 procent.

Vestas stiger 8,3 procent efter att den amerikanska kongressen beslutat att förlänga en skattesubvention kallad PTC, vilken innefattar alla projekt inom produktion av vindkraft som startas under 2013.

"Det är svårt att kvantifiera exakt, men vi förväntar oss att se mer aktivitet än det vi hade räknat med. Vi har kalkylerat med att PTC:n inte skulle bli förlängd och därför reducerat arbetsstyrkan i USA med cirka 20 procent", säger Jens Velling, presstalesman på Vestas till Ritzau.

Velling pekar på att bolagets guidning om att leverera 5 gigawatt år 2013 ligger fast, men att en positiv inverkan på resultatet 2014 kan vara möjlig om fler ordrar kommer till följd av beslutet.

Statistik från Frankrike visade att nybilsregistreringarna i landet minskade med 15 procent i december mot samma månad året dessförinnan. För Renault blev det en minskning med 27 procent medan Peugeot-Citroen backade mer måttliga 14 procent under månaden. Peugeot och Renault tog dock vara på det goda sentimentet på börsen och steg 1,4 respektive 0,9 procent.

Kvar på makroagendan för dagen finns inköpschefsindex från USA och KPI från Tyskland.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?