Annons

Räntor &amp; valutor: <br />Tyska räntor stiger<br />

Europaräntorna visar en lite blandad utveckling på fredagsförmiddagen, men med relativt små nettorörelser från torsdagen.

Tyska räntor handlas svagt upp i korta löptider men svagt ned i långa änden, efter att torsdagens uppgång anses ha gett köptillfällen. Italienska räntor är 1-3 punkter ned medan svenska överlag handlas något lägre.

Makroagendan på fredagen är tunn. Den brittiska detaljhandeln utvecklades sämre än väntat i december, med en nedgång (inklusive bensin) med 0,1 procent under månaden och svaga +0,3 procent i årstakt, väntat +0,2 respektive +1,0. Pundet tappade något mot euro och dollar efter statistiken.

"Bland de stora besvikelserna förra året var att konsumenternas förtroende förblev så dystra, trots den betydande nedgången i inflationen och robusta uppgången i sysselsättningen. Så om hushållens sentiment, och därmed konsumtionen, skulle varit på väg upp så borde det redan ha hänt. Det finns inte så mycket annat som kan få igång tillväxten", sade Alan Clarke på Scotiabank till Reuters.

Storbritanniens premiärminister David Cameron har ställt in det viktiga tal om EU, som han skulle ha hållit i Amsterdam på fredagen, på grund av händelseutvecklingen i Algeriet.

På valutamarknaden har yenen stärkts marginellt till 89:80 mot dollarn under förmiddagen, efter att ha varit uppe på 90:21 som högst på morgonen. Även mot euron syns en svag rekyl.

Fokus ligger fortsatt på nästa veckas BOJ-möte, med policybesked på tisdagen.

"Ett inflationsmål på 2 procent och en ökning av programmet för tillgångsköp verkar vara givna inslag. Det finns ett antal nyckelvariabler, inklusive en mer trovärdig guidning vad gäller att uppnå målet, som kommer att avgöra riktningen för dollar/yen", sade Roy Teo på ABN Amro till Bloomberg News.

Japans finansminister Taro Aso sade att ekonomin inte kan förbättras enbart med hjälp av penningpolitiska lättnader samt att betydande framsteg har gjorts i samtalen mellan regeringen och Bank of Japan. Han bekräftade också att BOJ och regeringen kommer att publicera ett gemensamt uttalande efter policymötet den 21-22 februari.

Yale-professorn Koichi Hamada, rådgivare till premiärminister Shinzo Abe, sade till reportrar att Bank of Japan inte har något annat val än att genomföra mer lättnader.

Han sade också att en yenkurs på 95 till 100 mot dollarn inte skulle vara problematiskt, utan vara bra för Japans ekonomi. Skulle yenen däremot försvagas till 110 mot dollarn så skulle det vara ett problem, enligt rådgivaren.

Martin Enlund på Handelsbanken skriver i ett marknadsbrev att en dollar/yen-nivå på 110 ändå skulle vara långt från den tidigare toppen på över 145 under 1998. Men att fokusera på spot-nivåer bortser däremot från prisnivåer, och det är prisnivåjusterade (konkurrenskraftsvägda) växelkurser som har betydelse för ekonomin.

Dollar/yen, justerat för inflation, ligger runt 140, med 1995 som basår. En uppgång i dollar/yen till 110 skulle därmed dra upp den KPI-justerade nivån till nära rekordsvaga nivåer.

"Med tal om valutakrig på olika hall, så skulle en sådan nivå säkerligen utlösta politiska bakslag, vilket är ett skäl till att Hamada kan ha valt att lyfta fram denna nivå", skriver Martin Enlund.

Euron har tappat till 1:335 mot dollarn, från nära 1:34-nivån under morgonen.

"Euron tappar en del av sin tidigare förstärkning. Den gick upp för högt, för snabbt. Ekonomin är fortsatt väldigt svag, vi förväntar oss inte att eurons styrka ska bibehållas", sade Lutz Karpowitz på Commerzbank till Bloomberg News.

Kronan har sammantaget stärkts marginellt mot dollarn och euron från nivåerna vid torsdagens stängning.

USA-räntorna har sjunkit tillbaka under förmiddagen med små nettorörelser från torsdagen. Den tioåriga obligationen är 1 punkt ned på 1,86 procent.

I eftermiddag publiceras det preliminära Michigan-indexet för januari, som väntas ha stigit till 75,0 från 72,9 i december, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Atlant FonderAnnons

Trött på låg ränta – Atlant Fonder har intressanta alternativ

Atlant Opportunity har till låg risk gett en marknadsneutral, årlig snittavkastning på 5,4 % under 2016-2019. Låga räntor lär bestå flera år framåt varför Opportunity kan vara ett intressant räntealternativ.

Atlant Opportunity är en marknadsneutral och absolutavkastande fond som eftersträvar att skapa en god avkastning oavsett marknadsutvecklingen. En viktig del för förvaltarteamet –som består av Taner Pikdöken, Nikos Georgelis och Anders Kullberg – är att minimera risker och undvika större förluster. 

– Fonden investerar merparten av kapitalet i företagsobligationer. Ränteportföljen kompletteras med investeringar i tillväxtaktier samt derivatstrategier på främst aktieindex. Derivaten, det vill säga optioner och terminer, används både för att sänka risken i fonden och för att skapa avkastning utöver ränteportföljen, säger Taner Pikdöken. 

Högre avkastning jämfört med företagsobligationsfonder

Atlant Opportunity startade den 1 januari 2016. Fonden har haft en årlig snittavkastning på 5,4 % och ligger i riskklass 3 av 7. I år är avkastningen per 16 november goda 3,5 %. Svenska företagsobligationsfonder har ofta en hög inbördes korrelation och avkastningssiffror som över tid är tämligen lika. 

– Kompletteras en företagsobligationsfond med Atlant Opportunity har avkastningen historiskt blivit högre till bibehållen risk. Sedan fondstart 1 januari 2016 är uppgången 28 % per 16 november 2020 vilket är en klart högre avkastning jämfört med flertalet företagsobligationsfonder, säger Taner Pikdöken.

Läs mer om fonden här 

Risken i många kunders portföljer har ökat markant 

De senaste åren har exponeringen mot tillgångsslag som aktier och High Yield obligationer ökat. Samtidigt har exponeringen minskat mot tillgångsslag som generellt sett har en låg korrelation mot aktier. 

– Det innebär att många idag har alldeles för hög risk i sin portfölj och saknar den viktiga diversifieringen som gör portföljen mindre volatil. På Atlant Fonder arbetar vi mycket med riskminimering och eftersträvar att göra små förlustaffärer de gånger vi har fel. Något som vi i förlängningen är övertygade om leder till en jämnare och högre avkastning med många positiva avkastningsmånader, avslutar Taner Pikdöken.

Läs mer om fonden här

Om Atlant Fonder 

Atlant Fonder är ett fristående, entreprenörsdrivet fondbolag grundat 2006 som uteslutande driver aktiv förvaltning av alternativa fonder. De förvaltar 7 fonder med fokus på marknadsneutral och absolut avkastning. Deras vision är att vara en av Sveriges ledande aktörer inom alternativa investeringar. Fondförmögenheten uppgår till cirka 5 miljarder.  

Lär mer här och kontakta Atlant Fonder på info@atlantfonder.se eller 046-39 39 69.

Riskinformation: Att spara i fonder innebär alltid en risk. Fonder kan såväl minska som öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Mer från Atlant Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atlant Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?