ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ny dom gör villaägare lottlösa

Myresjöhus slipper ersätta villaägare för fuktskador i hus byggda med enstegstätade fasader. En enig hovrätt ändrar tingsrättens dom och gör 23 villaägare som skulle ersättas med totalt cirka åtta miljoner kronor lottlösa.

Samma gäller för de elva villaägare som blev utan ersättning även enligt tingsrättens dom.

Förutom att husägarna inte får någon ersättning så åker de på en rejäl ekonomisk smäll. Eftersom de förlorade tvisten ska de betala Myresjöhus rättegångskostnader i både tingsrätt och hovrätt. Det handlar om drygt 1,2 miljoner kronor som de ska betala tillsammans. Cirka 35.000 kronor var.

De måste också stå för sina egna rättegångskostnader.

I Sverige slogs det larm om farorna med att bygga med enstegstätade fasader först 2007. Men oavsett om bristerna med enstegstätade fasader inte var kända i Sverige vid byggandet av husen i Svedala, som byggdes 1999-2003, ansågs Myresjöhus av tingsrätten skyldigt att ersätta villaägarna.

Hovrätten är av en annan uppfattning. I domen skriver man att inget annat har framkommit i målet som visar att byggbranschen som helhet eller Myresjöhus specifikt skulle ha haft någon kunskap om att metoden var riskfylld. Hovrätten "finner sammantaget att Myresjöhus agerat fackmässigt och att någon vårdslöshet inte kan läggas bolaget till last vid valet av den enstegstätade fasadkonstruktionen".

Göta hovrätt, som bestod av tre domare, var enig i sin dom.

Domen anses få konsekvenser för hela byggbranschen.

Tyck till