1515
Annons

Råvaror: Bosiffror satte <br />fart på priserna<br />

Råvarupriserna stärktes på bred front på torsdagen, efter amerikansk bostadsstatistik som landat en bra bit över förväntningarna. Oljans uppgångar härleddes även till gisslandramat i Algeriet, som fortfarande pågick under torsdagskvällen.

Statistik från USA:s handelsdepartement visade att bostadsbyggandet i landet steg med 12,1 procent i december, jämfört med månaden före. Enligt Bloombergs prognosenkät väntades en uppgång med endast 3,3 procent.

Även arbetslöshetsstatistik inkom som en positiv överraskning. Antalet nya sökande av arbetslöshetsunderstöd sjönk med 37.000 till 335.000 personer, under vecka 2, jämfört med föregående vecka. Här väntades en nedgång med 3.000 personer.

Vid golvhandelns stängning i New York vid 20.30 var Brent-oljan i första termin upp 1,59 dollar till 111,27 dollar per fat. WTI-oljan var samtidigt 1,23 dollar högre på 95,47.

"Statistiken har överraskat positivt och marknaden reagerar. De här siffrorna gör att vi får anledning att tro att efterfrågan på olja kan stiga i framtiden", det sade Bob Yawger, director för terminsdivisionen på Mizuho Securities till Bloomberg News.

Gisslandramat i Algeriet pågår fortfarande under torsdagskvällen rapporterade Reuters. 12 av Norska Statoils anställda hölls tidigare gisslan, men tre av dessa uppgavs vara i säkerhet. Läget för de resterande nio var fortfarande oklart.

Statoil meddelade på kvällen att ett 40-tal anställda kommer evakueras från sina installationer i landet.

På London Metal Exchange noterades kopparns tremånaderstermin 108 dollar högre, motsvarande cirka 1,4 procent, på 8.054 dollar per ton. Zinken klättrade 30 dollar, eller 1,5 procent, till 2.011.

Marknaden riktar nu blickarna mot fredagens ekonomiska statistikbatteri från Kina. Huvudnumret är BNP för fjärde kvartalet, som väntas visa en tillväxt på 7,8 procent i årstakt, vilket skulle innebära en betydande förbättring från föregående kvartal då tillväxten var 7,4 procent.

På ädelmetallmarknaden steg spotpriset på guld med 9,90 dollar till 1.690 dollar per uns, samtidigt som silvret noterades 0,35 dollar högre till 31,83 dollar per uns.

"Global ekonomiska data fortsätter att visa blandat utfall och osäkerhet kring det amerikanska skuldtaket fortsätter att tynga investerarnas sentiment. Guldet dras mellan rollen som ett riskskydd och dess sammanlänkning med andra risktillgångar", sade Sun Yonggang, makroekonomisk strateg vid Everbright Futures.

Noteringar 20.30
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin +1:23 USD 95:47:00
Brent, första termin +1:59 USD 111:27:00Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar +108 USD 8.054
Zink +30 USD 2.010
Aluminium +4 USD 2.049
Nickel +200 USD 17.600
Bly +19 USD 2.285
Tenn oför 25.050Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld +9:90 USD 1.689:85
Silver                                  +0 :3475 USD 31:83


Innehåll från ArocellAnnons

AroCell växer – satsar på snabbtest

En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.
En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.

Med sina tester ger diagnostikbolaget AroCell värdefull information för prognos, behandling och uppföljning av cancerpatienter. Nu utökar företaget sitt produktutbud med snabbtester. ”Det kommer vara en stor del av framtidens sjukvård”, säger Anders Hultman, bolagets vd.

Det svenska diagnostikbolaget AroCell utvecklar produkter som säkerställer att cancerpatienter får rätt behandling vid rätt tidpunkt. Bolaget är specialiserat inom onkologi och har tagit fram tester som mäter biomarkörer som TK1 och cytokeratiner i blodet eller urinen för att kunna optimera behandlingen mot bröst-, prostata- och urinblåsecancer. 

– Flera av våra produkter, används redan idag i klinik. Det innebär att patientens lidande minskar och att vårdgivaren inte behöver lägga resurser på verkningslösa behandlingar, säger AroCells vd Anders Hultman.

Utvecklar snabbtest

För att driva produktutvecklingen framåt köpte AroCell i mitten av 2021 bolaget IDL Biotech som har lång erfarenhet av snabbtester, vilket är en teknik som AroCell anser kommer bli allt vanligare inom vården.

– Coronapandemin har ökat allmänhetens acceptans för snabbtester. Att ge cancerpatienter en möjlighet att själva få en indikation på om sjukdomen har återkommit är en viktig del av framtidens behandlingsvård, säger professor Gunnar Steineck, medicinsk chef på AroCell som har mer än 35 års erfarenhet av forskning inom onkologi.

– Vi är väldigt glada över att ha fått in IDL Biotechs kompetens. Tack vare deras gedigna kunskap om snabbtester och vår expertis inom TK1 har vi tillsammans förflyttat oss fem år framåt i utvecklingen, säger Anders Hultman.

Pågående nyemission

För att möjliggöra framtidsplanerna och fortsätta växa internationellt genomför AroCell en företrädesemission på 86 miljoner kronor med teckningsperiod mellan den 31 januari och 14 februari. 

– Vi vill fokusera på att fortsätta rulla ut våra produkter i Europa och driva våra kliniska program i USA för att komma in på den amerikanska marknaden. Just nu har vi bara skrapat på ytan av produkternas försäljningspotential, säger Anders Hultman.

Läs om emissionen på AroCells hemsida. 

AroCell:
AroCell utvecklar och säljer tester för prognos, behandling och uppföljning av cancer. Testet TK 210 ELISA är CE-märkt sedan 2015 och kan användas på automatiserade plattformar, vilket ger möjlighet till snabb expansion.

www.arocell.com

Mer från Arocell

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arocell och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?