ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Råvaror: Bosiffror satte fart på priserna

Råvarupriserna stärktes på bred front på torsdagen, efter amerikansk bostadsstatistik som landat en bra bit över förväntningarna. Oljans uppgångar härleddes även till gisslandramat i Algeriet, som fortfarande pågick under torsdagskvällen.

Statistik från USA:s handelsdepartement visade att bostadsbyggandet i landet steg med 12,1 procent i december, jämfört med månaden före. Enligt Bloombergs prognosenkät väntades en uppgång med endast 3,3 procent.

Även arbetslöshetsstatistik inkom som en positiv överraskning. Antalet nya sökande av arbetslöshetsunderstöd sjönk med 37.000 till 335.000 personer, under vecka 2, jämfört med föregående vecka. Här väntades en nedgång med 3.000 personer.

Vid golvhandelns stängning i New York vid 20.30 var Brent-oljan i första termin upp 1,59 dollar till 111,27 dollar per fat. WTI-oljan var samtidigt 1,23 dollar högre på 95,47.

"Statistiken har överraskat positivt och marknaden reagerar. De här siffrorna gör att vi får anledning att tro att efterfrågan på olja kan stiga i framtiden", det sade Bob Yawger, director för terminsdivisionen på Mizuho Securities till Bloomberg News.

Gisslandramat i Algeriet pågår fortfarande under torsdagskvällen rapporterade Reuters. 12 av Norska Statoils anställda hölls tidigare gisslan, men tre av dessa uppgavs vara i säkerhet. Läget för de resterande nio var fortfarande oklart.

Statoil meddelade på kvällen att ett 40-tal anställda kommer evakueras från sina installationer i landet.

På London Metal Exchange noterades kopparns tremånaderstermin 108 dollar högre, motsvarande cirka 1,4 procent, på 8.054 dollar per ton. Zinken klättrade 30 dollar, eller 1,5 procent, till 2.011.

Marknaden riktar nu blickarna mot fredagens ekonomiska statistikbatteri från Kina. Huvudnumret är BNP för fjärde kvartalet, som väntas visa en tillväxt på 7,8 procent i årstakt, vilket skulle innebära en betydande förbättring från föregående kvartal då tillväxten var 7,4 procent.

På ädelmetallmarknaden steg spotpriset på guld med 9,90 dollar till 1.690 dollar per uns, samtidigt som silvret noterades 0,35 dollar högre till 31,83 dollar per uns.

"Global ekonomiska data fortsätter att visa blandat utfall och osäkerhet kring det amerikanska skuldtaket fortsätter att tynga investerarnas sentiment. Guldet dras mellan rollen som ett riskskydd och dess sammanlänkning med andra risktillgångar", sade Sun Yonggang, makroekonomisk strateg vid Everbright Futures.

Noteringar 20.30
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin +1:23 USD 95:47:00
Brent, första termin +1:59 USD 111:27:00Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar +108 USD 8.054
Zink +30 USD 2.010
Aluminium +4 USD 2.049
Nickel +200 USD 17.600
Bly +19 USD 2.285
Tenn oför 25.050Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld +9:90 USD 1.689:85
Silver                                  +0 :3475 USD 31:83
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer