1515
Annons

Räntor &amp; valutor: <br />Euron fick extra skjuts<br />

Efter en trevande inledning har risksentimentet stärkts något under förmiddagen. Spreadarna i euroområdet har minskat och euron stärkts.

Tyska räntor handlas 2-5 punkter högre medan spanska och italienska räntor är 1-2 punkter ned.

Nedgången i spanska räntor gröptes ur något efter en emission av statsobligationer i tre olika löptider för totalt 4,5 miljarder euro, i linje med avsedd volym.

"Räntenivåerna var lägre än vid föregående auktion och efterfrågan ser bra ut. Det ligger i linje med den trend vi sett hittills. Det är en återspegling av stark likviditet och förbättrat sentiment gentemot periferin. Spanien kommer att vara nöjda med det här resultatet", sade Alan McQuaid på Merrion Stockbrokers till Reuters.

Han konstaterade att de två negativa faktorerna för marknaderna framöver är valet i Italien och debatten om skuldtaket i USA. Spanska obligationer har utvecklats väl men volatiliteten kan öka på kort sikt.

ECB skriver i sin månadsrapport, som upprepar formuleringarna från förra veckans rådsmöte, att aktiviteten i ekonomin är fortsatt svag men väntas öka under loppet av 2013.

Det svaga läget återspeglar den allvarliga inverkan på den inhemska konsumtionen från svagt förtroende hos hushållen och företagen och en dämpad utländsk efterfrågan.

"Däremot har flera konjunkturindikatorer på senare tid visat en bred stabilisering, om än på låga nivåer, och förtroendet på finansmarknaderna har förbättrats betydligt", skriver ECB.

Svenska räntor har stigit 4-6 punkter medan kronan stärkts 1 öre mot dollarn men tappat 3 öre mot euron.

Finansminister Anders Borg konstaterade vid ett SNS-seminarium att börser och marknader har gått in i en lite stabilare fas, men han tror att det är för tidigt att blåsa faran över.

"Jag tror att man ska vara försiktig med det och även 2013 kan bli besvärligt, med finanspolitiska problem i USA och fortsatta problem i Sydeuropa", sade han.

Han indikerade att det kan bli aktuellt med olika former av åtgärder i vårbudgeten om det behövs för att stärka arbetsmarknaden. Han sade också att kronan gärna skulle kunna vara lite svagare än den är nu eftersom det skulle gynna svensk exportindustri, men tillade att det är valutamarknaden som prissätter kronan.

På valutamarknaden har euron stärkts från 1:328 till 1:336 mot dollarn under förmiddagen, där handlare främst hänvisade till att brytandet av motståndsnivån 1:330 gav extra skjuts åt rörelsen. Förväntat bra utfall i den spanska emissionen och tyska kommentarer fanns också i bakgrunden.

Tysklands ekonomiminister Philipp Rösler sade på torsdagen att marknaden återvinner marknadens förtroende. Tyskland är redo att betala ett pris för att rädda euron men att de inte är redo att betala priset för en försvagning av valutan i sig. Det är därför som Tyskland fortsätter att försvara ECB:s självständighet.

Yenen har tappat mot såväl euro som dollar under förmiddagen, med fortsatt fokus på nästa veckas BOJ-möte och antagandet som ökad stimulans och införandet av inflationsmål.

"BOJ kommer sannolikt att bli en besvikelse till viss del. De kommer att leverera vad marknaden förväntar sig men inte mer än det", sade Gareth Berry på UBS till Reuters.

Han tror att det i så fall initialt kan leda till dollarförsvagning mot yenen men att det ändå ska ses som ett köptillfälle för dollarn inför bytet av BOJ-chef i april.

USA-räntorna har stigit under förmiddagen med den tioåriga statsobligationen på 1,84 procent, 2 punkter upp från svensk stängning på onsdagen.

I eftermiddag kommer USA-statistik över nyanmälda arbetslösa förra veckan, bostadsbyggande i december samt Philadelphia Feds industriindex för januari.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?