Annons

Räntor &amp; valutor: <br />Euron fick extra skjuts<br />

Efter en trevande inledning har risksentimentet stärkts något under förmiddagen. Spreadarna i euroområdet har minskat och euron stärkts.

Tyska räntor handlas 2-5 punkter högre medan spanska och italienska räntor är 1-2 punkter ned.

Nedgången i spanska räntor gröptes ur något efter en emission av statsobligationer i tre olika löptider för totalt 4,5 miljarder euro, i linje med avsedd volym.

"Räntenivåerna var lägre än vid föregående auktion och efterfrågan ser bra ut. Det ligger i linje med den trend vi sett hittills. Det är en återspegling av stark likviditet och förbättrat sentiment gentemot periferin. Spanien kommer att vara nöjda med det här resultatet", sade Alan McQuaid på Merrion Stockbrokers till Reuters.

Han konstaterade att de två negativa faktorerna för marknaderna framöver är valet i Italien och debatten om skuldtaket i USA. Spanska obligationer har utvecklats väl men volatiliteten kan öka på kort sikt.

ECB skriver i sin månadsrapport, som upprepar formuleringarna från förra veckans rådsmöte, att aktiviteten i ekonomin är fortsatt svag men väntas öka under loppet av 2013.

Det svaga läget återspeglar den allvarliga inverkan på den inhemska konsumtionen från svagt förtroende hos hushållen och företagen och en dämpad utländsk efterfrågan.

"Däremot har flera konjunkturindikatorer på senare tid visat en bred stabilisering, om än på låga nivåer, och förtroendet på finansmarknaderna har förbättrats betydligt", skriver ECB.

Svenska räntor har stigit 4-6 punkter medan kronan stärkts 1 öre mot dollarn men tappat 3 öre mot euron.

Finansminister Anders Borg konstaterade vid ett SNS-seminarium att börser och marknader har gått in i en lite stabilare fas, men han tror att det är för tidigt att blåsa faran över.

"Jag tror att man ska vara försiktig med det och även 2013 kan bli besvärligt, med finanspolitiska problem i USA och fortsatta problem i Sydeuropa", sade han.

Han indikerade att det kan bli aktuellt med olika former av åtgärder i vårbudgeten om det behövs för att stärka arbetsmarknaden. Han sade också att kronan gärna skulle kunna vara lite svagare än den är nu eftersom det skulle gynna svensk exportindustri, men tillade att det är valutamarknaden som prissätter kronan.

På valutamarknaden har euron stärkts från 1:328 till 1:336 mot dollarn under förmiddagen, där handlare främst hänvisade till att brytandet av motståndsnivån 1:330 gav extra skjuts åt rörelsen. Förväntat bra utfall i den spanska emissionen och tyska kommentarer fanns också i bakgrunden.

Tysklands ekonomiminister Philipp Rösler sade på torsdagen att marknaden återvinner marknadens förtroende. Tyskland är redo att betala ett pris för att rädda euron men att de inte är redo att betala priset för en försvagning av valutan i sig. Det är därför som Tyskland fortsätter att försvara ECB:s självständighet.

Yenen har tappat mot såväl euro som dollar under förmiddagen, med fortsatt fokus på nästa veckas BOJ-möte och antagandet som ökad stimulans och införandet av inflationsmål.

"BOJ kommer sannolikt att bli en besvikelse till viss del. De kommer att leverera vad marknaden förväntar sig men inte mer än det", sade Gareth Berry på UBS till Reuters.

Han tror att det i så fall initialt kan leda till dollarförsvagning mot yenen men att det ändå ska ses som ett köptillfälle för dollarn inför bytet av BOJ-chef i april.

USA-räntorna har stigit under förmiddagen med den tioåriga statsobligationen på 1,84 procent, 2 punkter upp från svensk stängning på onsdagen.

I eftermiddag kommer USA-statistik över nyanmälda arbetslösa förra veckan, bostadsbyggande i december samt Philadelphia Feds industriindex för januari.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från NexansAnnons

Nexans - en lokal kabelleverantör med globala 5G-lösningar

Behovet av stabila kommunikationslösningar ökar kontinuerligt, inte minst under den rådande pandemin. När nu 5G börjar ta mer plats på marknaden ställs allt större krav på en pålitlig, underliggande infrastruktur som är anpassad för att klara de ändrade förutsättningarna. 

– Eftersom vi är en komplett leverantör av infrastrukturlösningar inom både telekom och energiförsörjning kan vi tillgodose alla behov av kabelsystem till 5G. Vi ser det som en intressant och spännande utmaning, säger Peter Elisson, Technical Manager, Telecom Systems vid Nexans. 

Globala Nexans har varit en ledande aktör inom kabellösningar i över 120 år. Idag är företaget noterat på Parisbörsen och har nära 26 000 anställda. I Grimsås, söder om Borås, där Nexans har sin tillverkning finns även lokala produktchefer, teknikexperter, eget logistikcentrum samt testning i eget laboratorium.

– I Grimsås producerar vi allt från installationskablar och kraftkablar till telekopparkablar, optiska fiberkablar och lösningar till fordonsindustrin, såväl som olika komponenter, på ett sätt som passar våra nordiska förhållanden. Att ha allt samlat på samma ställe gynnar produktutvecklingen. Vi är alltså lokala på marknaden, men har styrkan i att vara en internationell koncern – en global expert, nära, fortsätter Peter.

Enkel hantering och högsta driftsäkerhet

För Nexans är steget mot 5G en naturlig utveckling, men Jean-Jacques Sage, Product Marketing & Innovation Director, Telecom Systems, berättar att övergången inte är lika självklar inom alla branscher. Utrullningen av 5G är fortfarande i ett tidigt stadie i Europa, vilket också stämmer i Sverige. Det vi vet är kraven på stabilitet och pålitlighet i nätverket kommer att vara väldigt viktigt, vilket är tydligt i den standard som finns framtagen för 5G. 

– Detta är ett nätverk med enormt många applikationer, såväl för konsumenter som inom industrin och för nya innovationer. Utan ett driftsäkert nätverk ökar risken för störningar och avbrott. Därför arbetar vi dels med att göra våra kabelsystem robusta nog att klara det nordiska klimatet, och dels med att utforma våra produkter på ett så enkelt och användarvänligt sätt som möjligt; det ska vara lätt att göra rätt även första gången. Därutöver utvecklar vi IoT-lösningar som hjälper operatörerna att bättre hantera den fysiska infrastrukturen, genom att övervaka och förvalta nätverket.

Tre marknadssegment

Ännu är det dock mycket som måste hamna på plats innan 5G kan rullas ut på allvar. Upplägget kan delas upp i tre huvudsakliga marknadssegment, var och ett med sin egen dynamik. 

– Makrocell-segmentet inkluderar framförallt mobilnätverket och kräver traditionella antenner med stora täckningsområden. Mikrocell omfattar istället mindre millimetervågantenner som installeras och nyttjas inom exempelvis en stad. Det tredje segmentet är ”inomhustäckning” – det är svårt att penetrera nyare hus med nätverkssignaler och därför kommer det att krävas nya innovationer inom området. Allt tyder på att det är Makrocell-segmentet som kommer att expandera först, fortsätter Jean-Jacques. 

Kontinuerlig utveckling och innovation

5G är i förlängningen en samling av lösningar inom datacenter, energi, fiber, koppar och IP. Oerhört få företag har kompetensen att hantera alla dessa aspekter, men Nexans har redan utvecklat produkter som passar de system som dessa nya applikationer bygger på. 

– Som en av Sveriges största kabeltillverkare har vi en lokal bredd likt få andra i branschen, men vi vill alltid utvecklas och bli bättre, inte minst gällande vårt arbete inom 5G. Nästan dagligen hittar vi nya tillämpningar och innovationer som vi testar både internt och i samverkan med våra distributörer och slutkunder. Sedan modifierar och skräddarsyr vi lösningarna baserat på erfarenheter och feedback, för att till sist kunna inkludera dem i vårt erbjudande, säger Oliver Orre Imgård, KAM Sales, Telecom Systems.

Hållbarhet – snarare mindset än enstaka mål

Nexans inställning till sitt hållbarhetsarbete är att det ska vara mer än bara ett affärsmål: Det ska fungera som ett mindset för alla som arbetar med och inom företaget. Med tanke på Nexans framstående marknadsposition har man höga krav på sitt eget hållbarhetsarbete och värnar stort om sina fyra hållbarhetsområden: Products, Partners, People och Planet.

– Några exempel är att vi optimerar våra transporter, kontinuerligt utvecklar leverantörskedjan och att vi tillverkar våra produkter med en livslängd som ofta överlever både byggnader och tjänster. Vi har också en egen återvinningsanläggning och strävar kontinuerligt mot att hitta än mer hållbara lösningar när vi utvecklar både produkter och processer. Det är en väldigt spännande utveckling, avslutar Peter. 

Kontakta Nexans här

Mer från Nexans

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nexans och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?