1515
Annons

Räntor och valutor: <br />Juncker sänkte euron<br />

Euron försvagades mot andra valutor på onsdagen efter något bekymrade kommentarer från Eurogruppens ordförande. Internationella statspapperssräntor noterade mindre förändringar, med viss nedåttendens i längre löptider på fortsatta farhågor om nya hot mot den ekonomiska återhämtningen.

Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker sa på tisdagkvällen att eurons förstärkning mot dollarn under det senaste halvåret utgör ett nytt hot mot Europas ekonomi samtidigt som det är ett tecken på vägen bort från skuldkrisen.

"Man sade förra året att euroområdet riskerade att brytas upp och jag sade förra året att detta inte kommer att hända. Euroområdet har blivit mer stabilt efter många ansträngningar" och nu är "eurons växelkurs farligt hög".

Handlare uppgav för Reuters att Junckers kommentarer gav en ursäkt för att sälja av euro efter några dagars uppgång, och i sig inte behöver betyda någon förändring av den längre trenden. Euron har överlag handlats starkare i spåren av ECB-chefen Mario Draghis mer optimistiska kommentarer vid förra veckans rådsmöte.

Under förmiddagen vände euron tillbaka uppåt, med stöd av uttalanden från ECB-rådsledamoten Ewald Nowotny samt Tysklands ekonomiminister Philip Rösler, som inte instämmer i Jean-Claude Junckers oro över växelkursen. När USA-handeln inleddes på eftermiddagen vände euron dock åter något neråt och handlades därefter oregelbundet.

Samtidigt som euron tappade under natten fortsatte uppåtkorrektion för den japanska yenen efter en längre tids försvagning.

"Förväntningarna på mer monetära lättnader från BOJ har gått alltför långt, så folk är försiktiga inför en möjlig besvikelse. En ytterligare nedgång i yenen är mindre sannolik om det inte kommer en överraskning", sa Kengo Suzuki på Mizuho Securities till Bloomberg News.

Takako Masai på Shinsei Bank sa till Reuters att han inte "träffat någon som allvarligt tror att BOJ kan dra upp inflationen till 2 procent", och BOJ-mötet kan erbjuda ett bra tillfälle att kliva ur korta yenpositioner.

Svenska statsobligationsräntor handlades oförändrat till marginellt lägre på onsdagen, i stort sett i linje med internationell utveckling. Tioårsräntan sjönk 1 punkter till 1,74. Räntegapet mot den tyska tioårsräntan minskade samtidigt till 18 punkter, från 24 på tisdagen, vilket beror på att jämförelsen görs mot en ny tysk obligation med längre löptid än tidigare.

Kronan försvagades tillfälligt mot andra valutor på onsdagsförmiddagen efter nya kommentarer från vice Riksbankschefen Lars EO Svensson om att Riksbanken bedriver en för stram penningpolitik. Lars EO Svensson synpunkter var dock välkända sedan länge, och kronan återhämtade sig relativt snart.

Kronan reagerade inte alls när Reuters rapporterade att Lars EO Svensson vill att kronan åter ska försvagas som den gjorde under finanskrisen.

Lars EO Svensson sade att den svaga kronan var en "välsignelse" för Sverige under finanskrisen.

"Jag skulle önska att den var lika svag igen", sa han enligt Reuters.

Den svenska kronan var som svagast våren 2009, då en euro kostade nära 11,70. USA-dollarn kostade samtidigt nära 9,32. Det Lars EO Svensson "önskar" är därmed att dollarn ska bli drygt 40 procent dyrare än nu, och att euron ska bli cirka 35 procent dyrare.

Vid den svenska marknadens stängning på onsdagen noterades euron till 8,63, 1 öre lägre jämfört med på tisdagen. Dollarn stärktes drygt 2 öre, till 6,50, och TCW-index steg till 118,17 (118,16).

Ekonomerna på Swedbank presenterade en ny konjunkturprognos på onsdagsförmiddagen, där de räknar med att Sveriges BNP ökar 1,1 procent i år och 2,5 procent 2014. I den senaste ordinarie prognosen, i augusti, väntades BNP öka 1,6 respektive 2,3 procent.

För att mildra effekterna av lågkonjunkturen förordar Swedbankekonomerna en mer expansiv ekonomisk politik. Riksbanken antas sänka styrräntan till 0,75 procent under våren samtidigt som regeringen föreslår ökade insatser för att bekämpa arbetslösheten.

I riksdagens partiledardebatt talade statsminister Fredrik Reinfeldt om att tidigare nedåtrisker mot den svenska ekonomin nu delvis har förverkligats, och att det är viktigt att säkra Sveriges konkurrenskraft för att stå rustade om läget förvärras. Han ville dock inte flagga för några nya åtgärder när den aktuella budgeten endast har varit i kraft i 15 dagar.

"Vi följer noga utvecklingen, men det är viktigt att låta budgeten verka innan vi börjar tala om nya åtgärder", sa han.

Amerikanska statspappersräntor sjönk ytterligare något i den europeiska handeln på onsdagen när oro för det politiska förhandlingsläget om skuldtaket lockade vissa investerare till säkrare placeringar. Analytiker säger till Bloomberg News att problemen med det amerikanska skultaket i förlängningen är negativt för amerikanska skuldpapper, men på kort sikt överväger säkerhetstänkande för många marknadsaktörer.

Statistik på onsdagen visade att den amerikanska KPI-inflationen sjönk till 1,7 procent i december, från 1,8 procent i november (väntat 1,8 procent). Kärn-KPI-inflationen var samtidigt oförändrad på 1,9 procent, i linje med förväntningarna.

Industriproduktionen steg samtidigt 0,3 procent i december, vilket var i linje med förväntningarna. Produktionen i tillverkningsindustrin steg 0,8 procent, mer än väntade +0,5 procent, men det motverkades av stora nedgångar i el- och framför allt naturgasproduktionen till följd av ovanligt varmt väder för säsongen.

Långa USA-räntor vände åter svagt upp i USA-handeln och vid den svenska marknadens stängning noterades den amerikanska tioårsräntan till 1,82 procent, oförändrat jämfört med vid samma tid på tisdagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?